Wszystko o GTV6

Raider

Nowy
Auto
.
Zakładając ten wątek miałem na myśli coś w stylu "Tu się witamy" i wszystko to o czym powinienem wiedzieć posiadając GTV6, gdzie dostać części co poprawić jak w przypadku napinacza itp.
Dlatego też chciałbym się przedstawić jako świeży posiadacz GTV6 i pozdrowić wszystkich użytkowników GTV-ki i innych modeli transosiowych.
I tak na początek macie może opanowany temat z siłownikiem do klapy?
Gdzie go namierzyć pytałem w paru miejscach i lipa.

Ostatnia edycja:
Nie liczyłbym na twoim miejscu na obszerne odpowiedzi bo wszyscy maja wyje...ne. Ewentualnie powiedzą ci - po co kupiłes GTV jak sie nie znasz. Dział transaxle umarł dawno temu... Pozostaje szukać na zagranicznych forach..

Nie mają wyyebane ;-)
W sprawie napinacza rozrządu mogę pomóc. Wymieniałem ze 2 miesiące temu u siebie. Oczywiście z hydraulicznego na mechaniczny.
A co do siłownika klapy to dobierz coś po wymiarach. Dostępność części dedykowanych pod Twoje auto jest coraz mniejsza.

Większość posiadaczy transaxli takie rzeczy jak napinacz mają ogarnięte ;-) A dział może i umiera, w końcu jest nas raptem kilku.

Oj tam kilku! Jest więcej ale nie wszyscy mają czas na pisanie nad czym ubolewam.

ale czemu się tu dziwić, skoro wszyscy sobie przypominają o forum tylko wtedy, gdy sami czegoś potrzebują? ;-) już dawno zauważyłem, że przydatność polskich for, grup, w temacie transaxli jest prawie że zerowa. Gdyby nie kilka znajomości nawiązanych na drodze pełnej przygód, pewnie w garażu wolałbym mieć stare bmw.

Jest w tym dziale wątek pt: Rejestr transaxli proponuje go zaktualizować to się policzymy

Jest w tym dziale wątek pt: Rejestr transaxli proponuje go zaktualizować to się policzymy

Cześć,

ja zrobię od razu za dwóch: mam czerwone GTV4 i GTV6. Chętnie służę pomocą jeżeli chodzi o źródła części. Jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne, to w Krakowie mam złotą rączkę do starych Alf. Niestety z racji zasuwania w celu zbierania funduszy m.in .na dopieszczenie tych Włoszek do końca roku będę udzielał się sporadycznie.

ciao, Piter

Dla 105-tek to nawet działu nie ma :D A co Ty Bimsky, chciałbyś mieć samochód, który może mieć każdy?
Raider, zestaw uszczelek do napinacza hydraulicznego masz tutaj:
http://www.my-alfa.com/en/ersatzteile/gt-v-6-116/motor/ventilsteuerung/zahnriemen-gtv-6.html

nie mam pojęcia jak długo to będzie działać po regeneracji. U mnie pompa sprzęgła po założeniu nowych uszczelek wytrzymała 2000 km

Jak widzę z szybkiego przeglądu części na my alfie, trudne auto do utrzymania, dostępność części taka sobie. To jest to :)

... A co Ty Bimsky, chciałbyś mieć samochód, który może mieć każdy?

...

A gdzieś tak napisałem? ;-) Raczej miałem na myśli fakt, że poza kilkoma jednostkami z którymi mam (w miarę) bieżący kontakt, nie ma co liczyć na pomoc kogoś z forum w temacie transaxli.

Nie liczyłbym na twoim miejscu na obszerne odpowiedzi bo wszyscy maja wyje...ne. Ewentualnie powiedzą ci - po co kupiłes GTV jak sie nie znasz. Dział transaxle umarł dawno temu... Pozostaje szukać na zagranicznych forach..

Na czym konkretnie opierasz swoją wypowiedz że wszyscy mają wyjebane? O co takiego pytałeś że nikt ci nie pomógł? Jesteś tutaj od kilku dni i już narzekasz. Uważam że nie ma nas zbyt dużo, ale na tyle ile każdy ma czasu na tyle się udziela.

- - - Updated - - -

Zakładając ten wątek miałem na myśli coś w stylu "Tu się witamy" i wszystko to o czym powinienem wiedzieć posiadając GTV6, gdzie dostać części co poprawić jak w przypadku napinacza itp.
Dlatego też chciałbym się przedstawić jako świeży posiadacz GTV6 i pozdrowić wszystkich użytkowników GTV-ki i innych modeli transosiowych.
I tak na początek macie może opanowany temat z siłownikiem do klapy?
Gdzie go namierzyć pytałem w paru miejscach i lipa.

Sprawa z napinaczem od GTV6 jest bardzo prosta. Wystarczy go rozebrać na części pierwsze, wymienić wszystkie oringi na nowe i po problemie. Oringi przecież można dostać w każdym sklepie motoryzacyjnym za parę groszy. Robiłem już tak kilka razy i nie było żadnych wycieków po naprawie. Jeden napinacz jest już jakieś 3-4 lata po "regeneracji" i nie ma na nim grama oleju.

No to się też przywitam -> GTV6

Nie jestem zwolennikiem technicznych tematów zbiorczych. Ciężko się później szuka konkretów za pomocą wyszukiwarki.
Wydaję mi się, że lepiej zakładać osobne wątki z szczegółowymi pytaniami.

A tak przy okazji to niedawno pisałem na temat siłownika tylnej klapy.

Dobry pomysł, gdy przerejestruje już na siebie puszczę jakąś fotkę.

Nie jestem zwolennikiem technicznych tematów zbiorczych. Ciężko się później szuka konkretów za pomocą wyszukiwarki.
Wydaję mi się, że lepiej zakładać osobne wątki z szczegółowymi pytaniami.

Faktycznie masz racje czasami jednak lepsze pojedyncze hasło i posty ściśle związane z tematem, bo dla kogoś kto chce coś szybko znaleźć na dany temat będzie łatwiej, bez wertowania kilkudziesięciu stron.

Ps.
Siłownik namierzyłem w Delphi Krosno.

Na ebay.de siłowniki są zawsze np tutaj:

http://www.ebay.de/itm/Alfa-Romeo-G...+Romeo&hash=item235b5ce591:g:rpoAAOSwAYtWKAiZ

OKP też zazwyczaj ma od ręki

http://www.okp.de/xtc2/116-Alfetta/...Gas-spring-rear-trunk-Alfetta-GTV::17364.html

Highwood też

http://highwoodalfa.com/b7afeceb-5d35-477d-9c52-b030d83f3fc9-9.html

To są moje źródła części plus forumowicze ( Wujo - skrzynia super ) a ostatnio sporo załatwiałem przez Mikołaja ( człowiek z dobrego polecenia ) z Restoration Center Classic Car. U niego brałem cały napinacz ( mechaniczny ) i pompę wody i sporo innych gratów

Info@classiccarrestorationcenter.com

Z uwagi na ograniczony czas zaglądam na forum jak mogę. W sprawach pilnych priv będzie szybszy

Pozdrawiam

Piotrek

Na czym konkretnie opierasz swoją wypowiedz że wszyscy mają wyjebane? O co takiego pytałeś że nikt ci nie pomógł? Jesteś tutaj od kilku dni i już narzekasz. Uważam że nie ma nas zbyt dużo, ale na tyle ile każdy ma czasu na tyle się udziela.

- - - Updated - - -

Dokładnie. Kolega pewnie ma nam jeszcze za złe, że wypowiedzieliśmy się sceptycznie co do pomysłu robienia dodatkowych koni z 1.8 ie, które przecież miało być lansowozem. To jest chyba jedyne podforum na AH gdzie się nie pisze dla pisania, tylko jak są jakieś konkrety. Wole takie forum (podobnie jest na gtv6.com) niż farmazony kto se jaką choinkę zapachową kupił do auta, albo niekończące się kolesiowe dialogi i kółka wzajemnej adoracji. Prawie nie ma w tym podforum tematu bez odpowiedzi, i ludzie choć nieliczni są wyjątkowo pomocni i ogarnięci w temacie. Większość z nas zna się od lat i pewnie wszyscy do wszystkich mają namiary tel. więc wiadomo, że nie wszystko przez forum się będzie załatwiać. Dlatego rada dla nowych w temacie transaxli: pisać, pytać a na pewno ktoś Wam pomoże :)

zgadzam się z przedmówcami, z kolegą wujo i pietereQ

Jestem w tym dziale od niedawna i nie zauważyłem żeby "umarł"

na zadawane pytania zawsze dostawałem odpowiedzi wyczerpujące dzięki wielkie oby tak dalej

Co prawda, to prawda. Czasami ludzie tutaj straszne farmazony piszą. Pamiętam moją wizytę w warsztacie autoryzowanym, x lat temu, kiedy z braku czasu postanowiłem coś tam zrobić. Kiedy podsłuchałem rozmowę dwóch mechaników, mających zabrać się za moją gtv-kę" Ty patrz, ona ma skrzynię z tyłu" stwierdziłem, że jednak chyba lepiej będzie jak to zrobię sam.I tak zostało do dziś.
Kupując starą Alfę trzeba niestety ogarniać mechanikę, jeśli nie, to lepiej jej nie kupować.
Siłownik do tylnej klapy kupiłem w Agromie, jeszcze u mnie w mieście jest taki sklep z częściami do maszyn rolniczych.Kosztował chyba 30 zł. Oczywiście, wziąłem stary na wzór.
Napinacz rozrządu to temat rzeka. Pierwszy wykonałem u miejscowego tokarza za przysłowiową flaszkę. W miejsce cylinderka napełnianego olejem wstawił śrubę regulowaną mechanicznie. Działało do końca, czyli jakieś 15 lat, aż do czasu kiedy postanowiłem wstawić 3.0. Dziś, jak ktoś ma kasę to wybór jest potężny począwszy od mechanicznego ze 164 a skończywszy na zwykłej wymianie oringów, pod warunkiem, że wewnętrzne ścianki cylinderka nie są porysowane. I tyle w temacie.

Siłownik można kupić w Krośnie. Nie jest idealny tzn. Posiada większe otwory mocujące, 300N dosyć mocny - zobaczymy jak długo. Cena 55zł.
185742-wszystko__gtv6-20151127_230120.jpg

Załączniki

• 20151127_230120.jpg
    20151127_230120.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 216
Ostatnia edycja:
Proszę napisz PW pomogę gdybyś potrzebował a nie śmieć i nie błyszcz w temacie.
Uszanuj ten dział!

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót