Nowe życie dla 75 V6

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wujo

Nowy
Auto
ALFA 75 3.0V6 QV - 75 2.5V6 Milano - 75 3.5V6 SAVALI - 155 Q4 - Dodge Ram SRT-10
Zapadła dzisiaj decyzja o przywróceniu do życia zapomnianej przez 7 lat mojej alfy 75. Auto stało 7 lat pod daszkiem bez ruchu. Czas świąteczny jest pare dni wolnego powinno sie udać ogarnąć brykę.
Zdjęcia alfy po 7 lata postoju.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Póki co szału nie ma, ale na dniach powinno sie to zmienić. Do alfy trafia inny silnik, 3.0V6 na sześci gażnikach.

attachment.php

Skrzynia biegów będzie z przełożeniem głównym od 2.0TS, a reszta od 2.4TD. Myślę że w takim zestawie powinno to fajnie jeździć.
Do ogarnięcia będzie jeszcze dużo innych rzeczy, ale myślę że 2 tygodnie urlopu które teraz mam wystarczą.

Będe starał się na bieżąco wrzucać zdjęcia z prac przy alfie.

Załączniki

• DSC_0020[1].jpg
    DSC_0020[1].jpg
    102.6 KB · Wyświetleń: 489
  • DSC_0021[1].jpg
    DSC_0021[1].jpg
    100.2 KB · Wyświetleń: 480
  • DSC_0022[1].jpg
    DSC_0022[1].jpg
    87.4 KB · Wyświetleń: 87
  • DSC_0025[1].jpg
    DSC_0025[1].jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 81
  • DSC_0024[1].jpg
    DSC_0024[1].jpg
    74.4 KB · Wyświetleń: 478
  • DSC_0026[1].jpg
    DSC_0026[1].jpg
    114.3 KB · Wyświetleń: 476
  • DSC_0019[1].jpg
    DSC_0019[1].jpg
    97.9 KB · Wyświetleń: 475
Skrzynia już ogarnięta, trochę od diesla, troch od V6 i TS. Wszystko złożone w jedną całość i powinno być OK. Jutro trzeba dorobić jeszcze poduszki pod skrzynie biegów bo te oryginalne są trochę za słabe i można montować skrzynie do samochodu.
Wał dostanie nowe łącznik i podporę, stare niestety nie wyglądają już za dobrze.
Głowice od silnika odbyły małą regeneracje bo nie wyglądały za dobrze. Teraz kompresja powinna nie trochę zbliżyć do nominalnej.

Na razie udało mi się tyle ogarnąć, jutro rano ruszam dalej do pracy.

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0028.jpg
    DSC_0028.jpg
    111.7 KB · Wyświetleń: 396
  • DSC_0029.jpg
    DSC_0029.jpg
    101.6 KB · Wyświetleń: 400
  • DSC_0030.jpg
    DSC_0030.jpg
    97 KB · Wyświetleń: 397
Fajna. Dlaczego nie ma nakładek na nadkola? Nakładki na progach jakieś inne? Skrzynia biegów dla wszystkich pewnie strasznie wygląda ale tak naprawdę nie ma za dużego problemu z jej rozebraniem i poskładaniem od nowa? Wizualnie fajnie chyba by było gdyby listwy miały oryginalny kolor..

To nie jest american. Jest to zwykła wersja Alfy 75 1.6 z roku 88. Kupiłem ją w 2004 roku z wypalonom komorom silnika. Silnik na starcie opuścił swoje miejsce dla silnika 2.5 V6. Potem był 3.0 i na tym się skończyło. O innych kombinacjach nie będę pisał bo było ich za dużo. Auto służyło do codziennej jazdy, była instalacja gazowa więc było tanio. Po 4 latach sytulacja w życiu trochę mi się zmieniła i przez następne 7 lat alfa przestała pod daszkiem aż do teraz.

Nakładki na progi są zendera. Pochodzą od Alfy 75 Milano.

Ile bym mógł dać za taką 75... Eehhhh... Może kiedyś :rolleyes:. Jak wygląda sprawa u Ciebie z korozją?
Powodzenia w planach!!

Ile bym mógł dać za taką 75... Eehhhh... Może kiedyś :rolleyes:. Jak wygląda sprawa u Ciebie z korozją?
Powodzenia w planach!!

Ten egzemplarz z korozją ma mało wspólnego, trzyma się całkiem dobrze.

Dzisiaj nie było za bardzo czasu na prace. Udało mi się ulepić tylko jedną poduszkę pod skrzynie. Plus taki że to ta gorsza do zrobienia. Nie wygląda ładnie, ale nie o to chodzi, ma po prostu spełniać swoje zadanie.

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0031.jpg
    DSC_0031.jpg
    76 KB · Wyświetleń: 374
  • DSC_0032.jpg
    DSC_0032.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 369
Miło widzieć jak 75-ka wraca do życia :)

Podpora i łączniki wału ot tak odstępne? I to z akrona? Dedykowane do v6 czy dobrane od czegoś innego? A ta tuleja z febiego jakoś dziwnie znajoma.

Podpora i łączniki wału ot tak odstępne? I to z akrona? Dedykowane do v6 czy dobrane od czegoś innego? A ta tuleja z febiego jakoś dziwnie znajoma.

Mam jednego takiego znajomego co mi ogarnia temat z gumami na wał, wszystko oryginał do V6. Tuleja nawet nie wiem od czego, dobrana w taki sposób żeby spełniał moje wymagania, koszt 20zl za sztukę. Tak zrobiona poduszka już nie ma prawa się zerwać.

To wyciągnij ze znajomego od jakiego dostwcy bierze i przy okazji indeksy może ;-) Tuleja jest od wahacza jakiegoś popularnego auta ale wyleciało mi z głowy z jakiego.

Nie będę nadużywal jego dobroci, załatwia mi po kosztach, a wie ze ciężko je dostać w Polsce.

Tuleja na 99% to przednia tuleja wahacza z Laguny II itp. francuskie wynalazki :)

Czy prace blacharsko lakiernicze także planujesz wykonywać samemu? Możesz wrzucić więcej zdjęć, jak to wygląda od spodu, dużo rdzy po tych 7 latach? :) Pozdrawiam

Czy prace blacharsko lakiernicze także planujesz wykonywać samemu? Możesz wrzucić więcej zdjęć, jak to wygląda od spodu, dużo rdzy po tych 7 latach? :) Pozdrawiam

Blacharki na razie nie ruszam. Ma drobne oznaki korozji, ale jak na ten model są naprawdę drobne.

Prace idą do przodu, były małe utrudnienia- jak na przykład urwany odpowietrznik od zacisku lub zapieczony wysprzęglik, ale jakoś udało się wszystko uratować. Skrzynia biegów jest już na swoim miejscu.

Przyszedł czas na silnik. Ogarnięcie bałaganu pad maską i demontaż silnika.

attachment.php
attachment.php

Plany związane z silnikiem trochę się zmieniły. Silnik który kupiłem wraz z gaźnikami nie jest 3.0 tylko 2.5. Na bloku nigdzie nie ma informacji o pojemności, bazowałem na informacjach jakie przekazał mi sprzedający. Po zmierzeniu tulei było małe rozczarowanie. Zależało mi głównie na gaźnikach więc można olać temat.
Teraz głowice wraz z gaźnikami od 2.5V6 zostały zamontowane do starego bloku z zielonej alfy 3.0V6. Samych gaźników niestety nie można założyć do głowic z wersji na wtrysku.

Głowice od V6 na wtrysku i dla porównania głowica od wersji gaźnikowej.

attachment.php
attachment.php

Silnik jest już poskładany gotowy do montażu. Niestety nie umyty bo nie ma na to czasu i dlatego wygląda jak wygląda. Jutro jak wszystko dobrze pójdzie będzie jazda próbna.

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0034.jpg
    DSC_0034.jpg
    130.8 KB · Wyświetleń: 258
  • DSC_0035.jpg
    DSC_0035.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 256