Alfa 75 V6 Wtryski paliwa

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wujo

Nowy
Auto
ALFA 75 3.0V6 QV - 75 2.5V6 Milano - 75 3.5V6 SAVALI - 155 Q4 - Dodge Ram SRT-10
Od jakiegoś czasu poszukuje listwy wtryskowej razem z wtryskami do 75 3.0 QV, ale niestey graniczy to z cudem. Tak się zastanawiałem czy jest opcja podpięcia wtrysków od 164 QV do listwy wtryskowej od 75? Może ktoś ma namiary na kogoś kto robi takie rzeczy.

Listwa wtryskowa Alfy 75
Alfa 75 V6 wtryski.jpg

Wtryski które chce połączyć z tą listwą.

Wtrys alfa 164 QV.jpg

Są 3 problemy:
- Wtryski w obudowie EV1 czyli te 0280150702 trzymają się głowicy (czy tam kolektora) poprzez docisk z listwy paliwowej, same nie są przykręcane do silnika w przeciwieństwie do tych z V6. To oznacza, że trzeba by do dorobionej listwy jeszcze dorobić mocowania to kilku z tych punktów gdzie teraz przychodzą te obejmy.
- W związku z tym samym EV1 nie może być przymocowany na rurce elastycznej, ale pewnie w garażu znajdziesz 1,5 listwy z rzędówki IE więc same króćce do wtrysków i te małe zapinki byś miał.
- Znaleźć spawacza z tigiem i cząstkową wiedzą o ciśnieniówce (w końcu to tylko 3 bary) żeby to pospawał, niestety dokładność większości magików tu nie wystarczy.
Jest jeszcze problem różnej rezystancji - jeśli ten pierwszy wtrysk to jest 280150105 to ma niską, 702 ma wysoką.
Co ciekawe te wtryski z 2 zdjęcia są między innymi w 8V TS.

Ostatnia edycja:
Są 3 problemy:
- Wtryski w obudowie EV1 czyli te 0280150702 trzymają się głowicy (czy tam kolektora) poprzez docisk z listwy paliwowej, same nie są przykręcane do silnika w przeciwieństwie do tych z V6. To oznacza, że trzeba by do dorobionej listwy jeszcze dorobić mocowania to kilku z tych punktów gdzie teraz przychodzą te obejmy.
- W związku z tym samym EV1 nie może być przymocowany na rurce elastycznej, ale pewnie w garażu znajdziesz 1,5 listwy z rzędówki IE więc same króćce do wtrysków i te małe zapinki byś miał.
- Znaleźć spawacza z tigiem i cząstkową wiedzą o ciśnieniówce (w końcu to tylko 3 bary) żeby to pospawał, niestety dokładność większości magików tu nie wystarczy.
Jest jeszcze problem różnej rezystancji - jeśli ten pierwszy wtrysk to jest 280150105 to ma niską, 702 ma wysoką.
Co ciekawe te wtryski z 2 zdjęcia są między innymi w 8V TS.

Wtrysk z alfy 164 3.0 QV 0280150702 ma rezystancje 15.9.
Wtrysk z alfy 75 3.0 QV 0280150257 ma rezystancje 16.2, więc nie taka znowu różnica. Podkładki mocujące wtryski w 75 V6 można bez problemu przełożyć do tych ze 164.
Potrzebny jest ktoś z wrodzoną precyzją żeby to dokładnie pospawać, polutować tego już nie wiem.

Wtryski w obudowie EV1 czyli te 0280150702 trzymają się głowicy (czy tam kolektora) poprzez docisk z listwy paliwowej, same nie są przykręcane do silnika w przeciwieństwie do tych z V6.

To nie problem. Wystarczy przełożyć mocowanie wtrysków z 75 na wtryski ze 164 (trzyma je seger). Gorzej z zamocowaniem ich w listwie wtryskowej z 75 - wszelkie adaptery zmieniaja rozstaw wtryskow i pojawia sie problem z montażem kolektora dolotowego z 75 - bedzie sterczał wysoko i brzydko wyglądał

Jeśli to faktycznie 0280150257 to największy problem z głowy.
A dlaczego nie spróbować przerobić ten patent co jest, czyli dać nowe łączniku gumowe z listwy do nowych wtrysków i zacisnąć cybantem na oringu? Jeśli takie łączenia są w całym układzie paliwowym to może i tu się sprawdzi (wiem, że to są duże tętnienia, ale co zaszkodzi spróbować).
Ciekawe czemu wcześniej napisałem enginea :-) nawet tego nie zauważyłem

- - - Updated - - -

A nie to tylko inteligentne tagi a mam eng menu jakimś cudem ustawione

- - - Updated - - -

A nie to tylko inteligentne tagi a mam eng menu jakimś cudem ustawione

Cześć,

Czy koniecznie chcesz mieć oryginalną listwę od 75?

Ja do GTV6 przymierzałem już jedną część listwy (tą z regulatorem ciśnienia) ze 164 V6 (nie wiem czy od 12V czy 24V) i w miarę wchodziła na miejsce. Jeśli dobrze pamiętam to pasowała na prawą głowicę a regulator ciśnienia lądował od strony grodzi. Niestety nie miałem drugiej części listwy, więc nie mogłem sprawdzić, czy coś nie przeszkadza w montażu na lewej głowicy. Trzeba by było jeszcze przemyśleć uszczelki wtryskiwaczy i mocowanie listwy do głowic.

Tutaj połączenie silnika 164 QV 24V z dolotem od 75:
http://www.lenjansen.nl/?page_id=1546

Z opisu wynika, że gość skrócił baranki dolotowe.

Z opisu wynika, że gość skrócił baranki dolotowe.

Tylko ze barany z 24v nie koliduja z prostymi listwami. Kolanka z 12v z 75 lub gtv6 nie pasuja do prostych listew. Przerabialem temat niedawno i uznalem ze szkoda zabawy i lepiej wsadzic kompletny dolot 164 12v z przeniesiona przepustnica.

Wszystko fajnie, ale ja nie chce za dużo przerabiać pod maską. Najlepszą opcją byłoby wykorzystanie mocowań wtrysków ze 164 na spinki. Jeśli nie znajdę kogoś kto to ogarnie to pozostaje mi szukać dale oryginalniej listwy razem z wtryskami.

Trzeba by mieć te elementy składowe w ręku, wtryskiwacze dopasować i zamontować w silniku, pomierzyć i znaleźć jakieś rozwiązanie na "hybrydową" listwę 75/164. Silnik z GTV6 stoi u mnie w garażu więc z przymiarką i zachowaniem rozstawu nie ma problemu.

Amortyzatory
Powrót