SWAP V6 24V (CF3) do transaxle

PietereQ

Użytkownik
Auto
Alfy
600.jpg

Od kilku lat woziłem się z tematem swapa, i koniec końców postanowiłem się zabrać za konkrety.
Nie opisuję tego tematu w garażu czy jak to się tam nazywa, bo utonie, a tutaj ma większe szanse na znalezienie przez zainteresowanych. Tak więc mimo, że będę tu uwieczniał swoje perypetie i dzielił się swoimi doświadczeniami to zachęcam do merytorycznej dyskusji – niech ten temat posłuży społeczności ;)

Więc od początku bo to ma pewne znaczenie:
Auto docelowe: GTV6 ‘84
Auto dawca: 166 2004
Silnik po wielu miesiącach udało się znaleźć i to o dziwo na allegro. Sprzedawca twierdził, że pochodzi z ex – rządowej, włoskiej alfy – co z oczywistych względów dobrze zwiastowało. Stan silnika zdaje się potwierdzać jego słowa. Jak wiadomo iteracji 24V było kilka i moim zdaniem warto jest uderzać właśnie w silniki z 166 – są najświeższe, mają ulepszone smarowanie i rozrząd, z minusów trochę więcej jest roboty wymaganej aby je przystosować do transaxle.
Zakres prac można podzielić na:

1) Rozbrajanie i weryfikacja silnika

2) Przystosowanie silnika do GTV6:

a) kanapka 20mm między górną a dolną miskę z V6 transaxle lub przerobienie miski z 166 lub custom miska
b) spacer 3mm miedzy koło zamachowe a wał korbowy
c) nagwintować blok i wstawić tuleję pod filtr oleju lub inne rozwiązanie
d) alternator – albo przełożyć i przystosować mocowanie na 2 śruby z transaxle albo użyć altka w miejscu 24V
e) cyrkulacja wody – przenieść na przód silnika jak w rwd. Można się pokusić o zostawienie cyrkulacji wody z tyłu ale to dodatkowa plątanina węży, uniemożliwi zastosowanie jakiś lepszych kolektorów wydechowych, oraz lekki dramat w przypadku wymiany termostatu.
f) Trigger wheel. Można zastosować z 164 i stoczyć (na tyle żeby czujnik zebrał sygnał) albo zamocować na seryjnym z kole pasowym z 166.
g) jeśli zastosowany będzie seryjny układ hamulcowy z serwem – przenieść wlew oleju.
h) przerobić kolektor dolotowy
i) zrobić nowe kolektory wydechowe, ew lepić te z 24V
J) wkręcić krótsze szpilki pod łapy silnika
k) koło zamachowe z V6 transaxle (lepiej z 2,5 bo lżejsze ew. stoczyć i wyważyć)
l) stand alone

3) Strojenie

To jedziemy:
601.jpg

Gdzie rwd w tym miejscu jest łapa silnika, w fwd wszystkie "hardpointy" zajmuje zespół podpora półośi - magistrala olejowa. Silnik trochę spocony spod kapy zaworowej.

602.jpg

Polecam brake cleaner do czyszczenia aluminium ze smaru i olejów.

603.jpg

Wspomniany hardpoint - trójkąt gdzie w rwd mocowany jest silnik - trzeba wywalić dwie szpilki bo są za długie. Jeśli chodzi o problem filtra, na podstawie uszczelki zrobię kanapkę / flanszę, w którą wstawię gwintowaną tuleję pod filtr oleju.

604.jpg

Termostat z tyłu silnika - wywalamy!

605.jpg

W 156/166 pasek rozrządu bardziej opatula wszystkie koła rozrządu niż w 164. Widać m.in na środkowej rolce która jest z jakieś 30mm niżej niż w 164 - co za tym idzie utrudnia nam to mocowanie termostatu z przodu, ale wszystko do rozwiązania.

606.jpg

Widoczne mosiężne korki/broki którymi w rwd będzie wychodzić woda do termostatu, na szczęście gwinty są takie same z tyłu głowicy więc je tam potem wkręcimy.

607.jpg

Niestety czasem kupuje się narzędzia których się użyje z 6 razy w życiu...

608.jpg

Aluminiowa łapa, do której zamocowana jest wspomniana wcześniej rolka paska. Zaznaczony mniej więcej obszar, który trzeba wybrać aby mógł przejść wąż z głowicy do termostatu. Trzeba uważać żeby nie zebrać za dużo materiału bo ponoć lubią pękać!!!

609.jpg

610.jpg

Termostat z transaxle nie pasuje. Trzeba dorobić flanszę i dospawać.

611.jpg

Zastosowanie kolektora z 24V to chyba najmniej skomplikowana opcja, trzeba przenieść przepustnicę na środek, a przy okazji powiększy się trochę jego pojemność.

612.jpg

Fun fact. Seryjna przepustnica z GTV6 (lewa) jest większa niż z lepiej oddychającego 3.0 24V. Naturalnie ta z GTV6 idzie do 24V.

Na razie tyle. Na dniach odbieram graty od tokarzy, wycinaczy wodą etc. i postaram się na bierząco uaktualniać temat. Pzdr!

Wow! Mimo że nie mam żadnego Busso ani tym bardziej gtv, to będę bardzo chetnie tu zaglądał :D

Konkret temat, będę śledził bo ciekawy :)

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Walki rozrządu zostawiasz seryjne. Koło osprzętu chcesz zaadoptować z 12v czy 24v?

a) kanapka 20mm między górną a dolną miskę z V6 transaxle lub przerobienie miski z 166 lub custom miska

To jest powód, przez który nie brałem nigdy tej ewolucji silnika pod uwagę. Wiesz dobrze, jak nisko znajduje się miska olejowa w obniżonym transaxlu :P Gdzieś widziałem wątek w którym jakiś gość ze skandynawii bodajże przerabiał pompę oleju ze 166.

Czeka Cię dużo zabawy, ale trzymam kciuki. Może kiedyś też się zbiorę w sobie :D (choć na razie mój entuzjazm opadł do poziomu 0 i nie mam nawet chęci zabierać się za poprawianie po patałachach).

Walki rozrządu zostawiasz seryjne. Koło osprzętu chcesz zaadoptować z 12v czy 24v?

Wałki nie będą seryjne. Jeszcze dokładnie nie wiem jakie, muszę jeszcze zrobić lepsze rozpoznanie w temacie. Koło pasowe może być z 12v nawet z 75 byleby na motrnonicu. Kwestia jaki pasek chcemy do osprzętu wielorowkowy vs. klinowy.

To jest powód, przez który nie brałem nigdy tej ewolucji silnika pod uwagę. Wiesz dobrze, jak nisko znajduje się miska olejowa w obniżonym transaxlu :P Gdzieś widziałem wątek w którym jakiś gość ze skandynawii bodajże przerabiał pompę oleju ze 166.

Czeka Cię dużo zabawy, ale trzymam kciuki. Może kiedyś też się zbiorę w sobie :D (choć na razie mój entuzjazm opadł do poziomu 0 i nie mam nawet chęci zabierać się za poprawianie po patałachach).

Hmm czy ja wiem? Jednak plusy tego silnika przeważają nad minusami. Jeździ dużo wyścigówek z tymi kanapkami i żyją. Albo się nie chwalą, że zaorali ;) Można rześbić miskę ze 166 i będzie trochę wyżej, ale silnik z miską rwd wygląda bardzo ładnie, do tego niezłe pasywne chłodzenie. Jeszcze jest opcja z dorobieniem samej dolej miski, albo zrobić od zera. Problem jest w tym, że w Poznaniu nie mogę znaleźć ogarniętego spawacza alu, któremu nie będę musiał tłumaczyć jak krowie na rowie co i jak, a trochę teraz nie mam czasu na siedzenie w autocadzie i projektowanie gratów.

Udało mi się odebrać adapter pod filtr oleju, jeszcze myślałem jako backup użyć standardową przystawkę z 166, ale jak zobaczyłem jak trzeba by to przeorać na diaxie/tokarce to mi przeszło. teraz tylko stoczyć trochę środek i wstawić tuleję i gotowe:
615.jpg

I przy okazji zrobiłem tarczki, do których po dospawaniu pierścieni będzie klatka na przedni donut. Niestety, jedną mi skaszanili, i idzie do poprawy:
616.jpg

Ok to ciąg dalszy, dorabianie termostatu. Musiałem również dorobić mosiężne króćce ponieważ te oryginalne stalowe tak skorodowały, że przy wykręcaniu uległy zniszczeniu.
325.jpg

326.jpg

Jak pisałem przedtem, miejsca jest niewiele ze względu na opuszczoną rolkę paska w późnych 24V, dlatego termostat trzeba wysunąć do przodu o kilka mm.

327.jpg

328.jpg

Trzeba będzie jeszcze zebrać trochę materiału z obudowy, żeby zrobić miejsce pod otwór śruby mocujące

329.jpg

330.jpg

Wszystko spoko pasuje wystarczy pospawać...

I adapter pod filtr już ukończony:
331.jpg

Nie lepiej założyc po prostu relokator filtra oleju i to całe dziadostwo wyjąć w wygodne miejsce w komorze silnika ?

Nie lepiej założyc po prostu relokator filtra oleju i to całe dziadostwo wyjąć w wygodne miejsce w komorze silnika ?

Jasne, że można tylko nawet take off plate trzeba do czegoś przykręcić, a w tym 24V już nie ma gwintu w bloku na filtr. Ten adapter to nieinwazyjne rozwiązanie, nie mam warunków żeby porządnie nagwintować blok pod tuleję filtra. Poza tym jeszcze jak dochodzi chłodnica oleju, to doszły by dodatkowe węże... za dużo ;)

Jasne, że można tylko nawet take off plate trzeba do czegoś przykręcić, a w tym 24V już nie ma gwintu w bloku na filtr. Ten adapter to nieinwazyjne rozwiązanie, nie mam warunków żeby porządnie nagwintować blok pod tuleję filtra. Poza tym jeszcze jak dochodzi chłodnica oleju, to doszły by dodatkowe węże... za dużo ;)

Wiem że blok nie ma gwintu, bardziej miałem na myśli wykonac od razu relokator dedykowany pod ten blok. Przy okazji jeśli będzie chłodnica oliwy skróci takie rozwiązanie też węże.

Mały update.
Dwie z 3 większych pierdół już załatwione. Niestety, nie jestem do końca zadowolony ze spawania alu - trochę jest rozprysków które trzeba bedzie oczyścić, bo trochę słabo jakby kulka aluminium o średnicy 1mm wleciała do cylindra... anyway, oddam jeszcze do szkiełkowania żeby to jakoś w miarę jednolicie wyglądało.

Flansza od 24V połączona z obudową termostatu z gtv6, jeszcze muszę dać do splanowania.
92.jpg

93.jpg

I kolektor dolotowy, jaki jest każdy widzi ;)

94.jpg

95.jpg

96.jpg

Pytanie do GrzesiekK: W którym miejscu wwiercić się pod ten króciec pod mapsensor? Słyszałem że jak za blisko portów to będzie błędny odczyt. Początkowo myślałem o tej ściance, gdzie przedtem była przepustnica.

Klatka na przedni donut, która ma być złotym środkiem między kasą a bezawaryjnością. Jeszcze dać do tokarza na sprawdzenie bicia i do ocynku.

97.jpg

Fajny kolektor. Gdzie robiles i ile Cie policzyli? Bo ja gdzieś tak od prawie roku szukam fachowca który by mi takie coś ogarnął do 12v - bezskutecznie ;-)

Fajny kolektor. Gdzie robiles i ile Cie policzyli? Bo ja gdzieś tak od prawie roku szukam fachowca który by mi takie coś ogarnął do 12v - bezskutecznie ;-)

Narysowałem sobie te blaszki i flanszę pod kolektor w cadzie, dałem do waterjeta, i z wyciętymi gratami do spawania. Takie coś pospawa Ci pierwszy lepszy kumaty spawacz, z alu najlepiej uderzać do wszystkich serwisów chłodnic. Za wszystko mi policzył 500 zeta ale w sumie miał 5 rzeczy różnych do pospawania, więc za sam kolektor nie wiem ile.

Jak chcesz mogę Ci wysłać .dwg i sam sobie wytniesz, są to nadwymiary więc do 12V nie powinno być problemu myślę.

Narysowałem sobie te blaszki i flanszę pod kolektor w cadzie, dałem do waterjeta, i z wyciętymi gratami do spawania. Takie coś pospawa Ci pierwszy lepszy kumaty spawacz, z alu najlepiej uderzać do wszystkich serwisów chłodnic. Za wszystko mi policzył 500 zeta ale w sumie miał 5 rzeczy różnych do pospawania, więc za sam kolektor nie wiem ile.

Jak chcesz mogę Ci wysłać .dwg i sam sobie wytniesz, są to nadwymiary więc do 12V nie powinno być problemu myślę.

Oddałem swoje klamoty jakiemuś magikowi w mojej okolicy, ale od wypadku saabem nie mam głowy nawet do tematu wracać. Gość z polecenia, więc mam nadzieję że wiochy nie narobi, ale gdyby znowu miało nie wypalić - podrzuć rysunki. Tylko że nie mam autocada, więc wyślij mi je w pdfach, rzucę sobie okiem jak to wymyśliłeś

Kurde jaki ten silnik jest po prostu piękny!

Pytanie do GrzesiekK: W którym miejscu wwiercić się pod ten króciec pod mapsensor? Słyszałem że jak za blisko portów to będzie błędny odczyt. Początkowo myślałem o tej ściance, gdzie przedtem była przepustnica.

Jak najbliżej przepustnicy, będziesz miał najbardziej stabilny odczyt MAPa plus szybsza reakcję elektroniki na to co się dzieje z przepustnicą i napełnianiem kolektora. W okolicach kanałów w stronę głowic już mocno pulsuje. Jeśli jeszcze masz możliwość wstaw na kolektorze gniazdo na typowy VAG-owy/Boschowski MAP Sensor i używaj zewnętrznego a nie zabudowanego w EMU.

Masz już pomysł na kolektory wydechowe?

Pomysł jest od dawna, ktoś w końcu robi od ręki i nie kręci nosem:
465.jpg

466.jpg

467.jpg

Jak najbliżej przepustnicy, będziesz miał najbardziej stabilny odczyt MAPa plus szybsza reakcję elektroniki na to co się dzieje z przepustnicą i napełnianiem kolektora. W okolicach kanałów w stronę głowic już mocno pulsuje. Jeśli jeszcze masz możliwość wstaw na kolektorze gniazdo na typowy VAG-owy/Boschowski MAP Sensor i używaj zewnętrznego a nie zabudowanego w EMU.

Dzięki! chodzi o coś takiego? :
http://allegro.pl/flansza-podstawa-...18-mm-i5553678476.html?fromVariant=6823730742

Po długich poszukiwaniach udało dorwać się miskę, wielkie dzięki Robert! Miska pochodziła z jakiejś uturbionej 90tki i gały mi wyszły z orbit jak zobaczyłem dodatkowy ssak oleju do turbo... jak to działało nie wiem.

468.jpg

Dolna miska swoje przeszła, ale większość żeberek żyje i w pełni wszystko szczelne, co i tak nie ma znaczenia bo spodu nie będę używał.

469.jpg

Śmiem stwierdzić, że miska z busso rwd to jedna z lepiej zaprojektowanych oemowych misek ever.

470.jpg

Pierwsze przymiarki. Ssak pompy w rwd jest z przodu miski, z oczywistych względów jest to lepsze rozwiązanie. Niestety w cf3 pompa ma ssak przesunięty do tyłu, i z tego powodu właśnie stosuje się kanapkę, między górną a dolną miską.

471.jpg

Niestety, trzeba wyciąć kilka przegród olejowych, żeby wszystko pasowało...

472.jpg

W związku z tym, że chcę wykorzystać fabryczne przegrody, zaprojektuję sobie cały dół miski, a wokół pompy myślę zastosować klapki antyprzelewowe, tym sposobem nie będę oddawał walkowerem 20mm prześwitu i miska zachowa jakąś tam swoją oryginalną funkcjonalność. Jeszcze myślę żeby to od góry zamknąć i zrobić jakiś baffle plate / splash guard.

Raczej na pewno był spływ oleju z turbo. Zrobił ktoś to jak powinno się robić, pod lustro oleju - wtedy gazy w komory korbowej nie pompują w spływ oleju ze sprężarki i ta nie oddaje za chwilę oleju uszczelnieniami w dolot i na wydech.

Co do flanszy tak wspawaj na płasko na boku za przepustnicę takie cosik i sobie typowego MAPa w VAGa wstawisz i skalibrujesz w EMU.

Amortyzatory
Powrót