Ma ktoś tu alfe 90??????

To prawda że 90-tka 2.5 rozpędza się do sety tak samo wolno jak 2.0. Bo jak tak to niezły muł - prawie 10 sek. :/

2.5 V6 - 156KM
2.0 - 128KM ?
Jeśli V6 ma dłuższą skrzynię i bogatsze wyposażenie to faktycznie do setki może mieć tyle samo co 2.0..

//edit
http://www.alfa90register.info/page/Models+and+Specifications
Faktycznie przyspieszenie identyko.:D
PS. Właśnie się dowiedziałem, że w transaxlach były tez stosowane małe, 2-litrowe V6tki.:rolleyes: Człowiek całe życie się uczy.:o

Kurde to trochę słabo. Chyba 75 3.0 byłaby lepsza...

Pod względem przyspieszenia i "papierowych osiągów" napewno, zależy czego oczekujesz bo np. 75 3.0 przez wagę silnika niema już tak idealnego rozkładu masy.. Zawsze możesz poszukać wersji z Turbo - lekki silnik i niezwykle mocny :D

Generalnie Alfa 90 to raczej nie jest wyścigówka - taka spokojniejsza i elegantsza wersja 75tki ;)
A co do 1.8 turbo to wcale nie powiedziałbym by był jakoś specjalnie mocny :P
Inna sprawa to co właściwie omron8 kombinuje. :D

Coś do kościoła by się przydało! A że lubię się wyspać i żeby się nie spóźnić to przy okazji coś co ma ochotę jechać :D
90-tka jest paskudnijsza i ma fajowe diody i schowek kozak! Tylko żeby 2.5 przyspieszała tak samo jak 2.0! To kpina jakaś jest chyba ;)

- - - Updated - - -

75 3.0 przez wagę silnika niema już tak idealnego rozkładu masy..
Podejrzewam że 2.5 w 90 nie jest jakoś specjalnie lżejsze od 3.0 w 75 :P

Dziś widziałem jak kolega w czerwonej gtv(6?) siał terror wśród przechodniów w Puławach! Pozdrawiam :D

Podejrzewam że 2.5 w 90 nie jest jakoś specjalnie lżejsze od 3.0 w 75 :P

Co ciekawe generalnie jak porównuję masy to wychodzi że 90 z tymi samymi motorami waży tyle samo co 75, a na pewno nie jest cięższa.. :D

Dziś widziałem jak kolega w czerwonej gtv(6?) siał terror wśród przechodniów w Puławach! Pozdrawiam :D
Szacun dla Stefana! :cool:

Aaaaa i jeszcze jedna b. ważna spraw! Czy w 75 i 90 jest więcej miejsca w środku niż w 155?

- - - Updated - - -

Tzn czy jest więcej miejsca dla kierowcy (w szerz i wzwyż) bo prawdę mówiąc 155 jest dla mnie za mała :/

omron8 jesteś z okolic Puław? Odezwij się do Mikelos -a. Niech pogada z Panem Markiem i w Nąłęczowie będziesz miał i 75tke i 90tke aby sobie wsiąść i zobaczyć różnice w aucie ( 90tka raczej niestety się nie porusza ).
Co do osiągów 75 to poza dieslami i turbo jeździłem cała resztą.
Fakt najfajniej się prowadzi 2.0 t.spark który defakto pali mniej niż 1.8 IE a ma osiągi takie jak 2.5 V6 ( takie odniosłem wrażenie ).
Jeśli chodzi o zdrowe 3.0 to uwierz mi że jest dużo szybsze od reszty ( testy drogowe wielu pism motoryzacyjnych potwierdzają 7.2 do setki ). Nawet porównując GTV6 z ori 2.5 do 3.0 to czuć sporą różnicę zwłaszcza w dole obrotów.

Ostatnia edycja:
Tak sobie myślę że na niedziele to jakieś V6 by się przydało :)
Odezwij się do Mikelos -a
Zrobię to wieczorem bo teraz muszę lecieć.
A Wy na co byście stawiali? Na 75 czy 90?

75 bardziej kultowa ale podejrzewam że 90tką się trochę inaczej jeździ jak 75. Kwestia tego co bardziej Ci się spodoba, a realnie rzecz ujmując to kupuj to co się da albo będzie dostępne bo zarówno jeden jak i drugi model nie występuje zbyt często w ogłoszeniach.
PS w 90tke też zawsze można 3.0 wsadzić :).
http://www.leboncoin.fr/voitures/207344918.htm?ca=7_s ja i tak bym wolał GTV6 :)

Kozak! Ale na 15.5k€ nie ma szans :/ Chyba że ktoś pożyczy :P

W oryginale miały pod kolor pyski malowane? Cena chyba dość przyzwoita tylko odległość nie bardzo ;)

ja i tak bym wolał GTV6
To już trochę nie moja bajka. Ja bardziej stawiam na mocnego sedana (którym 90 chyba nie jest :/) Zresztą trochę głupio bym w niej wyglądał... (znaczy się w GTVce)

Ostatnia edycja:
Co do wielkości wnętrza to sam jestem ciekaw. Teoretycznie 155 jako następczyni nie powinna go mieć mniej. Plus to, że to FWD, więc układ stworzony m. in. w tym celu, w przeciwieństwie do RWD/transaxle'a.

Kurde tak się przyglądam 90-tce i nie mogę się nadziwić jaka ona brzydka! :D Kuwa gdyby nie ten niedorozwinięty silnik...

Andrzeju, moc maksymalna to moc maksymalna jaką można wycisnąć z motoru - fizyki przeskoczyć się nie da. :)

A, chyba że masz na myśli to, że szybciej pojedzie w zakrętach :)

Dokładnie, z turbo można wiecej modyfikować niż w wolnym ssaku ;)

omron8 - nie przejmuj sie tym silnikiem - bierz 2.5 V6 i jak Ci za słabe to delikatnie pomodyfikuj, jeżeli jednak lubisz szybki, gruby lans to sprawdź 155 Q4 - katusze z miejscem w środku(swoją drogą, jak dla mnie miejsca styka, sporo jest, tylko wysoko się sie siedzi) są warte tego auta :D

Zamiast Q4 wolałbym integralkę... 155 z jakim by nie była silnikiem to i tak tylko podrasowana temperówa :P W cenie Q4 chodzą FAAAJNE safranki które są o wiele grubszo lansowe i chyba jeszcze rzadsze. Zresztą po co mi druga 155 ;)

A tak na serio to transaxle mają najlepszy stosunek zajebistości do ceny na rynku i nie są szpanerskie więc będę raczej się za nimi rozglądał.

Amortyzatory
Powrót