Kłopot po zatankowaniu 75 2.4 TD

Gregu155

Nowy
Auto
AR 147 JTD 8v
Ostatnio brakło mi paliwa(zamiast 8-10l nie wiem ile spalił).......na szczęście 200m. od stacji;) po zalaniu 5l. w zbiorniczku....autem zaczęło szarpać...objawy tak jak by paliwo nie dochodziło....nie mogłem 2 biegu wrzucić bo po wciśnięciu sprzęgła gasł....Po ponownym odpaleniu i próbie przy gazowania go wkręcał się na obroty i gasł(w pewnym momencie pojawiał się brak reakcji na pedał gazu). Doczłapałem do stacji. Po zalaniu 10l. znów to samo......ale w końcu udało mi się go rozpędzić w miare na 1 biegu szybo 2-gi i jakoś wszystko się uspokoił..........I Pojechałem na przegląd.......Przeszedł:D:D:D Ale po tygodniu...wjazd na stacje, tankowanie ropy(juz na innej stacji).....po stu metrach znów to samo??????szarpanie...niby odpala normalnie ale przy dodaniu gazu wkręca się, szarpie i gaśnie:mad::mad::mad:

-pompa?
-filtr paliwa?
-może świece?

Nie wiem:confused:

A czy odpowietrzyłeś układ zasilania po uzupełnieniu paliwa?Jak diesel złapie powietrze ze zbiornika to normalna czynność.

jest kilka mozliwosci.
1 nieszczelny układ paliwowy.
2 zatkany filtr paliwa w co wątpie.
3 o ile sie orientuje kolega ma pompe paliwowa napedzana paskiem przy silniku wiec mogla sie uszkodzic. albo polecial jakis uszczelniacz

Może jestem ....ehm:D:D:D ehm....ale mógł byś mi opisać sposób jak najlepiej to zrobić???
Niestety nie za bardzo.Każdy diesel po skończeniu paliwa zapowietrza się w ten sam sposób,ale z odpowietrzaniem to już różnie jest.Diesla siedemdziesiątki piątki właściwie nigdy nie widziałem.Ale spróbuj poszukać na przewodach paliwowych ręcznej pompki.Powinna być w komorze silnika w okolicach pompy wtryskowej.Jeśli znajdziesz coś takiego to zacznij nią pompować(przy zgaszonym silniku).Musi stawiać pewien opór,jeśli będzie się poruszać lużno to zakręć trochę rozrusznikiem i jeszcze raz podpompuj.Jednak to co tu napisałem nie nie musi być zasadą do każdego diesla.

W ogóle to to dławienie to masz cały czas, czy pojawia się tylko po tankowaniu(od razu, czy dopiero jak wyjedziesz ze stacji?), a potem co? Samo przechodzi? Jak możesz silnik odpalić to teoretycznie wystarczy trochę pojeździć z gazem w podłodze, żeby przepompować to zalegające powietrze przez wtryski..
Ew. jak byś odpowietrzał ręcznie to jeszcze coś powinieneś odkręcić żeby to potencjalne powietrze miało gdzie uciec. Np. śrubę przewodu paliwowego nad filtrem(tak jest u mnie).
Jak z powrotem zacznie się dławić to albo filtr, albo może też gdzieś lewe powietrze zasysać do układu paliwowego, ale to niekoniecznie w tym konkretnie dieslu.

odpowitrzyłem układ...odkręciłem przewód paliwowy przed filtrem i pompowałem do słoiczka aż powietrze nie przestało lecieć,zakręciłem rozrusznikiem i znów pojawiło się to samo tzn. powietrze w przewodzie.......i tak do momentu w którym było już tylko paliwo, auto nie chciało odpalić. Akumulator padł pare razy zakręcił i kaput:( teraz się ładuje. Zobaczę jutro. A powiem tak że to maa miejsce drugi raz i to po zatankowaniu....Więc nie dzieje się to podczas jazdy...czy postoju.

Te przewody paliwowe w VM-ie sa plastikowe i dość sztywne, wiec może gdzieś się uszkodził. Pompa nie powinna ulec uszkodzeniu. W 164 w 2.5 TD też mi się skończyło raz paliwo, ale po dolaniu i podpompowaniu tą pompką na filtrze paliwa odpaliła bez problemu.

Wstaw może sobie zaworek zwrotny przed filtrem paliwa, to będziesz miał pewność że paliwo z pompy sie nie cofnie.

odpowitrzyłem układ...odkręciłem przewód paliwowy przed filtrem i pompowałem do słoiczka aż powietrze nie przestało lecieć,zakręciłem rozrusznikiem i znów pojawiło się to samo tzn. powietrze w przewodzie.......i tak do momentu w którym było już tylko paliwo, auto nie chciało odpalić. Akumulator padł pare razy zakręcił i kaput:( teraz się ładuje. Zobaczę jutro. A powiem tak że to maa miejsce drugi raz i to po zatankowaniu....Więc nie dzieje się to podczas jazdy...czy postoju.

No to chyba czeka Cię zabawa z wymianą przewodów paliwowych na przezroczyste - wtedy będzie łatwo zdiagnozować na którym odcinku pojawiają się pechęrzyki powietrza.
Nie wiem tylko o co może chodzić z tym tankowaniem.. Może smok w baku zapaćkany, a po tankowaniu podnoszą się śmieci i zapychają go całkowicie[zgaduj-zgadula]? Można ewentualnie odłączyć bak i podpiąć jakiś zewnętrzny pojemnik z ropą..

Amortyzatory
Powrót