[75] Oznaczenie modelu

Paproch

Nowy
Auto
Alfa Romeo 75 2.0 carb. (1986)
Witam,

Temat chodzi mi po głowie od dłuższego czasu i chyba dojrzał na tyle aby go poruszyć na forum. Moje pytanie dotyczy różnic w oznaczeniach poszczególnych modeli, które umieszczane są na klapie bagażnika. Z tego co udało mi zaobserwować to występują dwa (o ile nie 3) sposoby opisu:

1. ALFA 75 + typ
Załączone jpg: jedno z mojej sygnatury i 11.jpg

2. 75 + typ
Załączone jpg: 01 - 06

W manualu do 75, który posiadam (dzięki Guniozaur!) występuje także taki podział, ale szczerze mówiąc nie wiem na czym on się opiera... Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Witam. Fajnie że się materiały przydały. Na mój prosty chłopski rozum to oznaczenia wykonane tak jak na fotce np 1 czy 2 to wzory pierwszej serii, czyli modeli jakoś do 87r. Z nim włącznie. Reszta, analogicznie po 87r., jeśli dobrze pamiętam to był rok przejściowy... Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :) lecę trochę na czuja.

Hmm popatrzmy na ten "zrzut" z manuala - jako "75" figuruje też V6 3.0, co zdaje się potwierdzać Twoją teorię. Z drugiej jednak strony to zastanawia mnie brak 1,8 Turbo (weszło w 86r. - i miało też stary znaczek) czy TS-a (87r.), który pojawił się razem z 3.0V6

Już wyjaśniam - chodzi mi o rok, w którym dany model pojawił się na rynku i to jak to się ma do listy, którą załączyłem

OK, chyba zatrybiłem o co biega. Rok produkcji ma się ni jak do tej strony którą dołączyłeś. Uwzględniono w niej promienie dla wszystkich modeli w całym okresie produkcji z wyłączeniem 1.8 Turbo które chodzi własnymi ścieżkami. Tak to wygląda. Gdzieś w tych .pdf masz na bank rok wydania materiałów które przedstawiają. Jeśli mam rację to musi być 87 lub wyżej. Jeśli tak jest to pytanie powinno brzmieć: dlaczego nie ma tam danych 1.8 Turbo. Na wszelki wypadek odpowiadam: Nie wiem :)

Ostatnia edycja:
Jeśli tak jest to pytanie powinno brzmieć: dlaczego nie ma tam danych 1.8 Turbo.

Dokładnie!

Załączona strona jest pierwszą lepszą z całego tego opracowania, promienie skrętu i gabaryty nie mają tu nic do rzeczy. A pochodzi ono ze stycznia 1987 :)

Z mojego doświadczenia - 75 1.8 ie 1992 rok - oznaczenia z lewej strony i spoilerek na klapie. 75 1.6 (:D) carb 1989 rok - oznaczenie 75 1.6 z prawej strony i brak spoilerka na klapie (płaska listwa, zupełnie jak na zdjęciu niebieskiego tyłu).

Amortyzatory
Powrót