[75] demontaż drążków skrętnych

pol5266

Nowy
Auto
75 1.8ie, 147 1.6ts
cześć, czy próbował ktoś ściągnąć dolny wahacz w 75? mam problem z demontażem drążka, zrobiłem coś na kształt zalecanego przez WM ściągacza ale niestety nic się nie rusza. docelowo chodzi o zmianę sworznia w tymże wahaczu a nie uda mi się go wyprasować na aucie. z góry dzięki

sworzeń górny i dolny wahacza zdemontujesz bez problemu nie ściągając całego wahacza bez używania ściągacza. Żeby zdemontowac drążek skretny trzeba wahacz upuścic do dołu

Z dolnym sworzniem może być problem bo jest wprasowywany w wahacz. Jak jest zapieczony, to radą jest prasa + ew. palnik.

Rozumiem że masz sciągacz, który wkręca się w drążek a potem kręci żeby go wyciągnąć z podłużnicy? Jak ktoś poskąpił smaru przy montażu to się napocisz. Ja stosowałem patent śruba wkręcona w drążek (jakiejś twardszej klasy min. 8.8) nakładka od grzechotki (jakiś duży rozmiar - 22mm) podkładki, żeby nie zjeżdżało ze śruby, i lewarowałem długim łomem (sciągaczem) między nakładką a podłużnicą. Szło powoli ale wyszły elegancko.

Drugi sposób, który wypali w zależności jak masz wysoko ustawione zawieszenie - w tym przypadku im wyżej tym lepiej - Jak masz już zwrotnicę odpiętą od dolnego wahacza i ten zwisa na tyle na ile mu drążek pozwala, wtedy użyj jakiejś długiej dzwigni wsadź w wahacz i staraj się go dogiąć do dołu. Chodzi o to aby odsłonić śruby mocujące wahacz do podłużnicy i dlatego za pewne będziesz musiał to zrobić z 2 osobą. Jedna naciska na wahacz a druga wybija śruby z wahacza i podłużnicy. Jak już wyjmiesz te 2 śruby to wybijesz wahacz młotem z drążka bez problemu.

Amortyzatory
Powrót