• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zmiana gałki biegów oraz skrócenie drążka

Czipsu

Użytkownik
Auto
156 1.9 JTDm '04
W mojej 156 drążek zmiany biegów jest zdecydowanie za długi, a gałka sama w sobie jest już mocno zniszczona. Chcę to zmienić. Podoba mi się gałka ze 147:
attachment.php

I teraz tylko pozostaje pytanie jak ją wymienić. Pręt w 156 jest odrobinę szerszy, więc gałka nie wchodzi na niego. Najlepiej pewnie by było kupić zestaw jak na tym zdjęciu? Będzie to wtedy działać? U mnie wsteczny nie jest wciskany ani podnoszony - wchodzi jak normalne biegi.

Czy może ściąć ten pręt, co jest w oryginale do takiej wysokości, jaka by mi pasowała, a następnie trochę go zeszlifować, żeby gałka ze 147 wchodziła?

Załączniki

• lewarek.jpg
    lewarek.jpg
    89.5 KB · Wyświetleń: 1,044
To tak podstawowa rzecz że to lewarek z Selespeeda, ale znając życie to da się zaadoptować do normalnej skrzyni- no chyba ze masz SS
Po drugie jest gdzieś manual jak skrócić lewarek i zrobić shortshifter, wystarczy poszukać

W TSie nic nie trzeba kombinować, bo nie ma mechanizmu podciągania/wciskania żeby wrzucić wsteczny, więc generalnie jak to wciśniesz to możesz założyć co Ci się podoba. Aczkolwiek jak bym raczej przerabiał gałkę niż drążek...
Natomiast nie przesadzajmy, samo skrócenie lewarka to jeszcze nie short-shifter.

Dla potomnych wymiana gałki zmiany biegu w 2.0 JTS to dosłownie proces wyjęcia, a następnie wcisku gałki na miejsce ;)

Taką gałkę, z Selespeed'a da się założyć do TS'a. Jest mocowana na klinie i u dołu jeszcze jest zacisk metalowy. Już 2 takie zamontowałem w 156 TS. Wystarczy ją w środku rozwiercić i wchodzi bez problemu. Potem zaciskamy obejmę i po problemie. Skrócenie samego pręta da efekt ciężej wchodzących biegów. To nie ma nic wspólnego z short-shifter'em. W razie potrzeby mogę Ci sprzedać taką gałkę z nową skórą. W sieci jest kilka zdjęć i instrukcji, jak zrobić short-shifter do 156/147.

Amortyzatory
Powrót