Swap silnika, projekt, potrzebuje informacji.

• Autor wątku Autor wątku ReaP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobrze ze na tym forum jednak są ludzie którzy umieją coś doradzić, a nie tylko krytykować haha więc będę myśleć, dowiadywać się, wstępnie wszystko ogarnąć,

Nie dziw się komentarzom po takim wpisie.
Po co strzępić klawisze, są inne fora gdzie poczytasz o takich wrzutkach. Ja dalej uparcie twierdzę że jeśli pytasz a nie robisz to nic nie zrobisz.
Ludzie sobie niestety marzą że kupią stary samochód z zajechanym motorem, na allegro klikną sobie dowolny silnik, elektryk za "dwie stówki" połata kabelki i będą brylować na spotach niepowtarzalna bryką.
Tak niestety to nie działa, w realu to krew, pot, łzy, nerwy, kłótnie z żonami/dziewczynami i debet na koncie. Plus wiedza i niedomyte łapy ;)
Kto się ze mną nie zgodzi niech wskaże choć jeden "PROJEKT" tego typu który się zakończył powodzeniem a zaczęty został pytaniami jak wyżej? Ba, jakiś choć zaczęty.....
Wszyscy którzy coś zrobili (mi znani) zrobili !! Potem pokazali, ewentualnie w trakcie jakieś drobne pytania się pojawiały.

10 lat czytam regularnie to forum i co miesiąc podejmowany jest taki "plan", potem użytkownik popisze i ....... znika ze społeczności.

Kto się ze mną nie zgodzi niech wskaże choć jeden "PROJEKT" tego typu który się zakończył powodzeniem a zaczęty został pytaniami jak wyżej? Ba, jakiś choć zaczęty.....
Wszyscy którzy coś zrobili (mi znani) zrobili !! Potem pokazali, ewentualnie w trakcie jakieś drobne pytania się pojawiały.

:edziahaha:

Ja się ostatnio wyrwałem z deklaracją, że chcę aktywny wydech zrobić i mnie to strasznie niepokoi... w sensie, czy zrobię? :D

Polecam zapoznać się z tematem GM High Feature engine https://en.wikipedia.org/wiki/GM_High_Feature_engine :) jakbym miał iść w swap w budzie 159/Brera to tylko w silnik z Camaro LLT :) i docelowo jakiś bolt on kompresor z USA :). Ale to $$$$$ ale może kogoś taki wpis i trop natchnie

Dlaczego nie 1.8 tbi te też da się zrobić do 300KM?
Jest gość z Białorusi który zrobił 4 razy 4

Albo r5 z fiata który powinien prawie p&p siąść w miejsce diesla z q4. Kwestja doboru przelozen do skrzyni. Ciekawe czy sterownik silnika ze Stilo abarth działał by z canami 159.

Wszystko sie da, trzeba tylko znaleźć czlowieka który to zrobie
youtube.com/watch?v=KN2I1jH0_UI

Siemanko wszystkim, dzięki za przyjęcie do grupy, ponieważ potrzebuje kilku informacji, pilnie, ogólnie od dawna rozglądam sie za samochodem, moje wymagania? 4x4 i ponad 200km, co do tego? Oczywiście że oryginalność, nietuzinkowy wygląd, dobre wyposażenie, strasznie spodobały mi się 159^tki, w planach był kombiak, Q4 z porządnym dieslem 2.4 pod maską, ale ej, tak pomyślałem że dlaczego nie zaszaleć, i zrobić Alfy która by była bardzo wyjątkowa w polsce, jak i może na świecie haha, pomyślałem, zeby kupić 159 w Q4 ale z silnikiem 3.2 V6, Ale, i tu jest to ale które spędza mi sen z powiek, chciałbym wyrzucić z niej ten silnik, w zamian z niego wrzucić Vagowskie 1.8T lub 2.0T z Saaba, i teraz potrzebna pomoc, koszty myśle że 15k na sam swap i odpalenie tego wyskładanie wystarczy, nie licze samochodu, ale czy to jest w ogóle wykonalne? Czy to dużo spawania, przerabiania pod nowe mocowania silnika? Jesli 2.0T z saaba to jaka skrzynia, może mi ktoś mniej więcej powiedzieć co do tego że silnik, wiadomo cały osprzęt, komputer itp, co jeszcze do tego doliczać trzeba? Dzięki z góry za odpowiedź i mam nadzieje że jest to wykonalne. Pozdrawiam.

Moim zdaniem dobrą opcją byłoby zastąpienie silnika 3.2 V6 silnikiem 2.0 20V R5 TURBO FIAT/Lancia. Silnik często służył do swapa w grupie Fiata, więc jakieś szlaki są przetarte. Na pewno jest w jakimś stopniu rozwojowy, mniejsza masa niż V6, rewelacyjne brzmienie. Kupujesz Lancię Kappę na dawcę i do dzieła, są jednostki wyciśnięte na ponad 400 KM. A to by było już coś w 159-tce no i to brzmienie...

Kupujesz Lancię Kappę na dawcę i do dzieła, są jednostki wyciśnięte na ponad 400 KM.
W teorii brzmi pięknie, ale praktyka jest zgoła inna...
Kappę z tym silnikiem produkowano w latach 1998 -2001 , wyprodukowano ich kilka tysięcy . Szansa na znalezienie dawcy ze zdrowym silnikiem jest mniejsza, niż szóstka w toto-lotku, a jeśli już to cena będzie odstraszająca ! Podobnie jak próba remontu zajeżdżonego silnika , który do czegoś jeszcze się nada ...

Ostatnia edycja:
Jeśli zagazowany silnik z przebiegiem 250 tys. ( ? ) i zmienionymi panewkami bez ruszania wału ma być materiałem na 400 KM - to ja życzę powodzenia ...

Amortyzatory
Powrót