• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Giulietta 1.4 170km, na hamowni 195km bez żadnych modyfikacji ani chip tuningu

Convicted

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB 170
Dzień dobry wszystkim, szybka prośba o opinię co do załączonego wykresu. Tak jak w temacie, auto to czysta seria a mimo to aż 25km ponad normę. Fakt że większość czasu auto używała moja mama która dbała o nie jak tylko mogła. Samochód przez 8 lat zrobił 65k km. Jak myślicie, wynik możliwy czy to błąd hamowni ?

Załączniki

• skan.jpg
    skan.jpg
    91.4 KB · Wyświetleń: 36
Możliwy w serii
Chyba kolega bubu321 miał podobnie.

Wynik możliwy, szczególnie w wersji przed liftingiem. Poza tym plotka głosi że dla upierdliwych klientów mogą lepiej rozrząd ustawić i wtedy auto lepiej (znaczy się szybciej jeździ :)

Ja bym zmierzył jeszcze na innej hamowni, jedna taka w wawie też daje bonusy wszystkim + 15/30hp

Brak mi jeszcze doświadczenia z Alfa\Fiat silnikami, ale skok 25 koni pachnie mi raczej programem.
W grupie VAG-a z reguły są bonusy zwłaszcza na silnikach diesla, ale są to kilku/kilkunasto koniowe różnice. 25 to IMO bardzo duzy przeskok.

Jedz na hamownie oporowa, inercyjne nie są najlepsze do hamowania aut z turbo, pokazują wiecej mocy niż defacto jest.
Swego czasu hamowałem 120 konne bravo na inercji w znanej firmie, wskazało 150KM.
Pomiar na obciazeniowce sprowadził mnie na ziemie:-)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem bo nie mierzyłem .
Zresztą co tu mierzyć przy tej turbodychawce ICHI;)
Zabawa zaczeła się póżniej bo chipowanie z ichi to strata kasy.

Ostatnia edycja:
Teraz firmy robią fajną promocje na pomiar hamowni więc może zorientuj się w Twojej okolicy i poczekaj jakiejś hamowni oporowej.

Hmm,
Ja tam nie wiem ale moja była 120 na pewno jeżdziła lepiej niż 120 koni. Sresztą mam nawet gdzieś dowód emipiryczny z GPS (zresztą dedykowanego do alfy Tom Tom 2) ze pojechała znacząco lepiej niż fabryczne osiągi. Jeżdziłem porównywalnymi autami i 1.6 GDI z KIa i 135 kucy to jakaś porażka. Toyoty przez liftem w 2019 czyli 1.6 to też jakaś padaka.
Jedynie stary hondowski 1.8 (tzw w erze przed turbo) dawał radę ale on miał 140 kuca.
Wiem że porównywanie nawet dychawicznej turbo pierdziawki z julki z innnym wolnossakiem jest lekko od czapy ale mówiłem o tzw subiektywnych odczuciach z jazdy. Aha mazdowski 2.0 i 120 kucy podobnie jechał do alfy też w starszej wersji (nie tej najnowszej)
Zeby nie było z mojegu punktu widzenia silnik 120 przed i po lifcie to zupełnie inne jednostki. Jeżdziłem kiedys zastępczą julka 120 po lifcie i to był zupełnie inne auto i nie mogłem się doczekać żeby moją "starą" mi oddali :)
Na hamowni nie byłem bo nie dojechałem :P

Niby na czym czym ta różnica polega między przed i poliftem?

Inny sterownik, inne wtryski, wszystko aby zmniejszyć emisję spalin.

Amortyzatory
Powrót