Chip Box z allegro - UWAGA !!

167KM i 338 nm .

Troszke dziwne wartości ( mały niuton w porównaniu do uzyskanej mocy) mozna poprosić wykres ?? Jestem ciekaw przebiegu tak małego momentu przy sporej już mocy.Najlepiej by było,jakbyś zhamował auto na hamownii obciążeniowej,bo wynik powyższy raczej z tych dziwnych.

Aby uzyskać podaną moc,podany przez ciebie niuton musiał by pokazać się /utrzymywać się przy 3450 obr,co moim zdaniem jest wątpliwe w przypadku boxa.

Swoją drogą zdrowe serie 1,9 16v mają po 320-330NM.Tymbardziej wynik dziwny.

Ostatnia edycja:
wykresu nie mam , bo jak mówiłem to była pseudohamownia , taka objezdna

---------- Post added at 08:14 ---------- Previous post was at 08:13 ----------

podbno rybaczku wybierasz się do mr.motors ??
14 -tego

tak w zasadzie to chyba tak , bo razem z hump.o zamierzaliśmy sie wybrac razem z tobą ;)

tak w zasadzie to chyba tak , bo razem z hump.o zamierzaliśmy sie wybrac razem z tobą ;)

Nie ma problemu,służę uprzejmie.Dam znać na dzień /dwa przed wyjazdem.Dobrze byś tam zhamował te cudo,wtedy miałbys bardzo wiarygodny wynik.Hamowanie to 100zł,jak dobrze pamiętam.

a ja to chcialem kupić :D dokładnie ten co kolega pokazał na poczatku tego posta. Kolega cinek wybił mi to z głowy :) ale śledze temat i chętnie poczytam o wynikach testu i opiniach czy warto :)

narazie zastanawiam sie nad interfejsem do grzebania w kompie :)

Nie kupujcie tego!!!

jak w opisie. Obecnie mam Alfę 147 09r JTD 120km i nigdy nie zdecydowałbym sie na to g.... Wcześniej jeździlem Vw TDI i po 20 tyś jeżdżenia z boxem auto bierze olej. Obecnie robie tez wtryski, auto ma nie cale 100 tys, ale czy to wina boxa tego nie jestem w stanie stwierdzić. Auto mialo spory przyrost mocy, prędkości, spalanie z 5 wzrosło na 6,2L. Jak chcecie mieć przyrost proponuje profesjonalnego wirusa.

Cytat Napisał GhostRider Zobacz post 167KM i 338 nm . Troszke dziwne wartości ( mały niuton w porównaniu do uzyskanej mocy) mozna poprosić wykres ?? Jestem ciekaw przebiegu tak małego momentu przy sporej już mocy.Najlepiej by było,jakbyś zhamował auto na hamownii obciążeniowej,bo wynik powyższy raczej z tych dziwnych. Aby uzyskać podaną moc,podany przez ciebie niuton musiał by pokazać się /utrzymywać się przy 3450 obr,co moim zdaniem jest wątpliwe w przypadku boxa. Swoją drogą zdrowe serie 1,9 16v mają po 320-330NM.Tymbardziej wynik dziwny.

rzeczywiscie dziwne te wartosci ale czego sie tu spodziewac, moja seria na hamowni wyszla 148KM i 345Nm.

Mam , raczej miałem zamontowany ten box (proracing) i odziwo działa ale....
Niestety u mnie jest straszny objaw - potworny!!!
Przy gwałtownym przyspieszeniu bella gasnie - błąd P0191 (czujnik) dostaje za wysoki sygnał :(
Po odpaleniu wszystko wraca do normy i znów jest frajda ale....
Gasniecie auto jest nie do przyjecia ( tir z naprzeciwka- bella gasnie-szok!!!)
Próbowałem już ustawień róznych - srubka ktora działa!!
Raz jest dobrze , raz gasnie.
Dodam ze tylko na dobrze rozgrzanym silniku.
Nie kopci, idzie jak głupia.
Moze u mnie problem tkwi gdzie indziej. np:regulator cisnienia paliwa???? do wymianki????
Na pewno box działa ale jak jest z zywotnoscia to niewiem.
Moim skromnym zdaniem zauważyłem ze turbina mniej pompuje z boxem (wskaznik doładowania- oddzielny)
Po zdjeciu boxa wskaznik jest dużo wyżej.
Juz walcze o zwrot kasy i zobacze co Pan Mizioł odpowie na to.
Zbieram na softa i bede wgrywał w mińsku maz. ok.900zł

Ja w poprzedniej Alfie 156 1.9 JTD 16V miałem boxa firmy Novitec , przez 2.5 roku z tym jeździłem i byłem z niego mega zadowolony, niewiem jak na hamowni bo nie byłem , ale przyspieszenie seryjnej 156 SW z tym silnikiem to 9.7 sec od 0-100km/h , u mnie z boxem mierzone na gps było 8,3sek 0-100km/h , różnica w czasie jazdy ogromna , auto zbierało się z każdego biegu, nawet na 6-tce całkiem chętnie przyspieszało , co bez boxu nie było takie oczywiste.
Z testów drogowych spokojnie ta Alfa 156 1.9 robiłem bez problemów AR159 2.4 200KM w automacie.
Spalanie ciężko mi powiedzieć , ale napewno nie wzrosło , boxa założyłem jakieś 2-3 miesiące po kupnie auta , więc dokładnie nie wiem ile paliła na początku.
Przez sprzedażą 156 nowy właściciel nie chciał boxa , więc go wyjąłem , ostatnie 2 dni jeździłem bez boxa, to czułem się jakby auto chodziło w trybie awaryjnym, od 3-go biegu już było widać że to nie ma mocy takiej jak wcześniej.
Nowy box Novitec'a kosztował ok 400euro , więc cenowo napewno jeden z droższych dostępnych dzisiaj box-ów. Ja mimo wszystko polecam, byłem z niego zadowolony.

Czyli nie taki diabeł straszny... a box jest o tyle wygodny, że można go wyciągnąć. Z wirusem to już jest wyprawa i kombinowanie. Coś za coś.
Widziałem w necie jeszcze takie boxy z 3 ustawieniami- eco, normal i turbo czy jakos tam, w kazdym razie wiadomo o co chodzi i jak to ma działać. Pytanie tylko, czy ktoś to miał i czy to eco rzeczywiście działa?

To był przykład chipboxa renomowanej firmy za grubą kasę a nie boxa z allegro za 99zł.

No własnie ten Eco , niby taki mam. I nie za 99 tylko za 330. Skusiła mnie cena. Box działa i jest to dobry wydatek.
Ale na codzien nie da sie na tym jezdzic.
Moc auta wiecej niż zadawalająca. 3 spinki - bach,bach.
Odpalenie i przejażdzka. Jest różnica potworna!!!
Teraz jezdze na zdjetym i niechce mi sie w ogóle jezdzić.
Bella jakby miała tryb awaryjny.
Sam już niewiem co o tym myslec- Ci co mają założone to chwalą, ci co niemają jak zwykle opisują ze to szajs i takie tam.
Mam nadzieje ze otrzymamy jakies przyklady , wyjasnienia.
Ja jestem za boxem ale nie moim. he he :)

"box działa" - znaczy co ?
po montażu boxa były pomiary na hamowni i diagnostyka różnych parametrów pracy silnika i osprzętu i wszystko jest ok ?
czy po prostu "ma lepszego kopa" = działa ?

Każdy chce wykresy , formułki , tabele.
Box działa i tyle.
Kup załóż i bedziesz wiedział.
Jak chcesz pożycze i porobisz wykresy,formułki i takie tam.
Box jest dla ludzisków miejących w du..... wykresy.
Chcemy podnieść moc - zacznijmy od wydechu, potem IC , doloty- dopiero program ale u kogoś kto sie na tym zna.
Pan Wiedzący wszystko sciąga gotowce i wgrywa. POMIARY ZŁE , WGRYWA NASTEPNY.
NIECH SIE WYPOWIEDZA UZYTKOWNICY TYCH OWYCH BOXÓW.

- - - Updated - - -

Dodam ze na codzień nie butujesz do czerwonej kreski. Jest wszystko wporządku. Zaletą boxów jest napewno nie trzymania pedału gazu w pozycjii 100%. Bardzo fajnie reaguje na gaz. Nie musisz sie sprężać. Spalanie jest takie same, nawet na + z boxem.
Chcecie pożycze . Podłaczałem pod fesa i nic nie wynika ze mamy bombe założoną bez timera.
Ludziska coś sprzedają , dają 24mc gw, są Polakami- towar może z chin ale co tam mało to tych przysłowiowych wydanych stówek.
Ja wydalem i nie żaluje. Sam osobiscie przetestowałem i zeby nie gasła na najwyzszym sygnale boxa , pewnie bym nie zdejmował.
I tu sie konczy opowiesc o boxie z allegro.

Przy gwałtownym przyspieszeniu bella gasnie - błąd P0191 (czujnik) dostaje za wysoki sygnał
Po odpaleniu wszystko wraca do normy i znów jest frajda ale....
Gasniecie auto jest nie do przyjecia ( tir z naprzeciwka- bella gasnie-szok!!!)

Samo to powinno dyskwalifikować boxa. Stwarza realne niebezpieczeństwo na drodzę!!
Wsadzenie boxa i stwierdzenie, że jest super bo lepiej przyśpiesza itp to proszenie się o kłopoty w przyszłości.
Wyjątkiem są boxy renomowanych firm ale one kosztują więcej niż chiptuning w większości polecanych tunerów.

Każdy chce wykresy , formułki , tabele.
Box działa i tyle.
no więc pytam na jakiej podstawie leży twierdzenie "działa" ??
po co te nerwy ?

Box jest dla ludzisków miejących w du..... wykresy.
czy aby razem z tym nie idzie w parze "manie we doopie" wpływu owego boxa na parametry pracy silnika itp ?

ale ok - nie będę już dopytywał
wg ciebie działa i już :-) i niech tak zostanie dla ciebie

Ostatnia edycja:
Jest to dosyc proste. Box wysyla wiekszy sygnał do czujnika wysokiego cisnienia w listwie commonrail a zatym idzie wiadomo wiecej paliwa,wieksze cisnienia przy okazji inaczej pracuje turbina bo od 1.5 tys.obr jest niezły kop.
Pisze to wszystko po to zeby ktoś z Was nie pomyslał jak ja i kupił Boxa.
To jest bardziej przestroga niż nerwy. Niewiem co chcesz wiedziec bocian wiecej.
Box nie powoduje kopa np: tylko przy 2 tys jak nitro tylko działa w całym zakresie obrotów.
Jest to bardzo odczuwalne jakbyś naprawde miał z 30km wiecej i mysle z 50nM.
Hamownia tak myslisz ze niebyłem.
Byłem ale mój kumpel z KREATORA MOCY powiedział ze box ten to jak rezystor i nie bedzie tracił czasu na pomiary.
Powiedział ze boxy dają od 20%-30% ale i tak chce zebym wgrał u niego program.
Pracowałem tam jakiś czas ale pod nazwą PROMOTOR.
Więc wiedze posiadam.
Jak chcecie coś jeszcze wiedziec to walcie.
Dzis niedziela i komp (forum) włączone

Amortyzatory
Powrót