Dolot / Wydech - jak to w koncu jest?

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Wczoraj oglądłem Discovery, leciał akurat program gdzie zajmują się starymi autkami, inwestują pare groszy i sprzedają je z zyskiem.. nie pamiętam jak ten program się nazywa ale nie ważne.

Chodzi o to, że kupili o ile dobrze pamiętam starą Subaryne która miała standardowo 218 koni...
Zamontowali w niej stożkowy filtr powietrza, sportowy kompletny wydech.. pojechali na hamownie i co? Wyszło ok 200kucy. Rozumiem, że to wiek autka ale mimo wszystko wynik poniżej oczekiwań. Oczywiście w ów programie, mechanik stwierdził, że aby autko zaczęło współpracować z nowymi "dodatkami" czyli wydechem i stożkiem to trzeba "przeprogramować wtryski"... nie wiem dokładnie na czym to polegało ale w efekcie końcowym osiągnęli coś koło 250 kucy.

Moje pytanie jest takie, czy faktycznie gdy montujemy na przykład kompletny wydech możemy osiągnąć cel odwrotny od zamierzonego, czyli spadek mocy? Trochę mi się wierzyć nie chce, bo w tym przypadku przelotowe tłumiki, rura o większej średnicy - to wszystko wpływa pozytywnie na pozbywanie się spalin.

Co wy o tym sądzicie?

Masz racje. Przelotowy wydech może jedynie szybciej odprowadzać spaliny w efekcie nieznacznie dodając mocy, ale nigdy jej odjąć. A co do tego subaru, to samochód miał takąmoc fabrycznie, a po kilku latach to normalne zjawisko że silnik traci troszke sprawności. A spadek mocy był spowodowany zmianąfiltra (pewnia łapał więcej powietrza przez co musieli zmieniać mapę paliwową). Ale wracając do Twojego pytania, to zakładając przelotowy wydech nigdy nie stracisz mocy.. Pozdrawiam ;)

Jak silnik może mieć więcej koni po samej zmianie dolotu i wydechu??
Istnieje coś takie jak czujniki połączone z komputerem.
Poczytaj sobie o przeróbkach tych elementów w necie.
Proponuje zobaczyć ten program jeszcze raz i słuchać co mówią ale ze zrozumieniem (znajomość języka angielskiego), program to "Fani czterech kółek".

Wiesz.. no ogladalem to z polskim tlumaczeniem, grubo w nocy na wpół śpiąc, dlatego pytam ;)

Istnieje coś takie jak czujniki połączone z komputerem.
Poczytaj sobie o przeróbkach tych elementów w necie.
Proponuje zobaczyć ten program jeszcze raz i słuchać co mówią ale ze zrozumieniem (znajomość języka angielskiego), program to "Fani czterech kółek".
Jeśli twierdzisz, że czujniki połączone z body kompem czy z ECU blokują przybywanie mocy wraz z modyfikacjami mechanicznymi bez ingerencji z te komputer, to z jakiego bata po zrobieniu tylko dolotu i wyłączeniu zaworu EGR miałem 10 koni więcej ?
Wywalisz kata i już poczujesz różnicę.
Za dużo czytasz, i za mało wiedzy w praktyce.

Ostatnia edycja:
i słuchać co mówią ale ze zrozumieniem (znajomość języka angielskiego), program to "Fani czterech kółek".
no no ( ale słuchaj sam co prowadzący mówią a nie co lektor pier...... )

bo zrozumienie samego tytułu dla "naszych" to już było za dużo
org "wheeler dealers" - "nasze" "Fani czterech kółek" :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Dlatego opisałem ze znajomość ang. a nasi tłumaczą jak chcą :)

Mam nadzieję że wiesz co to egr i jaką spełnia funkcję w silniku.
Nie twierdze że komputer blokuje, tylko dostaje wartości niż są ustawione.
Z resztą poszukam w necie jak gość obala mit zmiany samego filtra i wydechu na hamowni.
efekt taki jak w fanach.
PS wywal kata np. w 156 V6 i poczuj tą moc jak nagle samochód straci osiągi

Ostatnia edycja:
wiem co to egr i wątpię, że samo wyłączenie go i zaślepienie dało 10 koni ;)
wywalenie EGRu poprawi moment z dołu ale nie moc maksymalną.

Wywalenie EGR to świeższe powietrze w kolektorze,no i ciut większe ciś .na turbo stąd lepszy dół,ale nie wzrost o 10KM ;) także omen ma rację.Dał duży IC,powietrze biegnące do kolektrora sącego nagle zaczeło mieć większą wartość tlenu czyt,było chłodniejsze, no i zrobiła nam sie bogatsza w tlen mieszanka,która zaowocowała większa mocą.

Odblokowany wydech napewno nigdy nie pogorszy osiągów ( ewenement to przypadek bmw e46 m3),ba w silnikach turbodoładowanych poprawi je znacząco,ale taka modyfikacja nabiera znaczenia dopiero gdy jedziemy na nowy soft lub jego korektę.Wtedy tuner może pobawić się ciśnieniem turbo,większym podlaniem wtrysków ,bo przepływ spalin będzie swobodniejszy,a temperatura spalin sporo mniejsza,bezpieczniejsza.

Ktoś kto chcę robić wydech w 2,0 TS czy 2,5V6 usi wpierw uporać sięz lambdami ,bo efekt może byc zupełnie odwrotny także nie jest to dobry przykład modyfikacji wydechu jako tylko wstawienia " pustych" rur.

Subaryna może była dojechana,wszak to nie auto na dostojne przejażdżki tylko popier.... no i auto doładowane gdzie po każdej modyfikacji przydało by się robić korektę.Na moją głowę,to te subaru przed modyfikacjami nawet nie miało tych 200KM,a przeprogramowanie wtrysków to zwyczajne zwiększenie dawki paliwa ,no chyba że wtryski były wymieniane na większe/wydajniejsze ,to wtedy trzeba je kodować ( czy jakoś tak to się nazywa).

Zwyczajnie ,dzięki prawom fizyki :).

Ostatnia edycja:
Źle dobrana średnica wydechu jak i nienależyta długość przewodu dolotowego będą skutkowały spadkiem mocy jak i również gorszą charakterystyką pracy silnika. Zostało to udowodnione przez inż Świątka.

Uwolnic wydech mozna w mocno doladowanych autach w zwyklych wolnossacych dosc istotne jest cisnienie zwrotne ale o tym nikt nie mowi... grunt to wywalic wszystko i niech buczy :D wszystko musi grac ze soba, co nie zmienia faktu ze usuniecie kata poprawia osiagi... kazda modyfikacja rusza albo Nm albo KM wiec jesli ktos nie ma pojecia co robi to nie wie co uzyska...

BamBosZek ma wiele racji.
Ja ze swej strony dodam jeszcze, że kto drastycznie przerabia wydech (nie mam na myśli montażu jedynie ostatniego tłumika, ale całość) mocno weń ingerując, by osiągnąć korzyści w postaci poprawy osiągów musi również zająć się dolotem. Dopiero kompleksowo zrobiony dolot i wydech, a następnie sterownik dają wymierne korzyści, przy czym każdy samochód jest rozpatrywany indywidualnie. W niektórych takie zabiegi mają sens i stosunek kosztów do efektów jest w miarę korzystny, zaś w innych przypadkach koszty mogą być bardzo wysokie, a efekty raczej mierne. Warto pamiętać, że eksperymentowanie na uniwersalnych częściach częściej przynosi negatywne skutki niż pozytywne. Najlepsze zaś efekty przyniesie wymiana seryjnych podzespołów na dedykowane, które niestety do tanich nie należą, ale coś za coś.
Pozdrawiam.
- Rafał

temat troche stary ale ciekawy;)
na odbrze dobranym układzie dolotowym i wydechowym <przeliczonym>mozna uzyskać 5-10%wzrostu mocy w silnikach benzynowych wolnossacych zjawiska fizyczne mamy ogromne w tych silnikach
dosc spor naszego narodu napala sie na psełdo strumienice po 50zł w obudowie kata i juz wiedza z allegro ma 500km;p tak samo jak kolektory 4-2-1 lub 4-1 które maja inne zadania i ciagna ze saba dodatkowe obrobki aby był widoczny efekt a narazie nie spotkałem sie z obrobka mechaniczna na tym forum ;)
i jeszcze negatywna strona -zle dobrany wydech przykładowo zbyt duża srednica glos bajka ale moc spada;)nie ma gdzie rozprężyć i ładnie wypala gniaza zaworów
temat bardzo szeroki;)

temat troche stary ale ciekawy;)
na odbrze dobranym układzie dolotowym i wydechowym <przeliczonym>mozna uzyskać 5-10%wzrostu mocy w silnikach benzynowych wolnossacych zjawiska fizyczne mamy ogromne w tych silnikach
dosc spor naszego narodu napala sie na psełdo strumienice po 50zł w obudowie kata i juz wiedza z allegro ma 500km;p tak samo jak kolektory 4-2-1 lub 4-1 które maja inne zadania i ciagna ze saba dodatkowe obrobki aby był widoczny efekt a narazie nie spotkałem sie z obrobka mechaniczna na tym forum ;)
i jeszcze negatywna strona -zle dobrany wydech przykładowo zbyt duża srednica glos bajka ale moc spada;)nie ma gdzie rozprężyć i ładnie wypala gniaza zaworów
temat bardzo szeroki;)

Kolego mam pytanie;)

Otóż w swojej 147 2.0 mam wsadzony większy kolektor ssący i wydechowy z którego jest zrobiony tak zwany baran.Jest również zamontowany filtr stożkowy powietrza wraz z dolotem.W przyszłym tygodniu będę montował tłumik końcowy Ulter.Na chwilę obecną rozsypał mi się katalizator i jest wytłuczony ze środka i został sam pusty.Co zamontować zamiast kat?I czy może ruszać resztę wydechu?A co myślisz na temat strumienicy?

Źle dobrana średnica wydechu jak i nienależyta długość przewodu dolotowego będą skutkowały spadkiem mocy jak i również gorszą charakterystyką pracy silnika. Zostało to udowodnione przez inż Świątka.

Ile 30 lat temu? Technika poszla do przodu i teraz mamy coś takiego jak jednostki turbodoładowane, gdzie ta cała teoria tego inż. legła w gruzach:) Bądź coś źle przytoczyłes?

Też mi się wydaje, że spadek mocy nie jest możliwy w przypadku montowania sportowego wydechu, dolotu. W tym przypadku w programie pewnie stracili moc na czymś innym, a właśnie dolotem ją dodali, gdyby nie to byłoby jeszcze mniej. Nie wiele mniej, ale mniej

Panowie każda taka modyfikacja musi zostać zakończona remapem a nie ze jedziecie tak na hamowanie i badacie ile KM dodało.
Po zmianie wydechu/dolotu dużo się zmienia i bez remapu może być gorzej nie koniecznie lepiej.

Jak jeździłem wolnosakami to zawsze po montażu kolektora, dolotu, wydechu był wyczuwalny wzrost, hamownia to potwierdzała, strojenie całości potęgowało efekt. W klekocie którego mam po montażu IC i wydechu auto jechało lepiej dołem i górą, moc się nie zmieniła ale auto wcześniej wstawało i dłużej było można kręcić. Dla mnie to tak naprawdę przygotowanie auta pod dobre strojenie. Tak samo po montażu hybrydy czułem że auto jest mocniejsze ale ma słaby dół. Hamownia potwierdziła 14 KM na plus do samego 4700obr. bez strojenia. Drugą stroną medalu jest stan osprzętu jednostki napędowej później sam słupek.

Sam z doświadczenia wiem że bardzo ciężko jest zrobić dobry wydech, który doda nasze szukane koniki, odpowiednia pojemność puszek tłumików,odpowiednia rura tłumiąca w tłumikach, tzn wielkość otworów, rozstawienie ich w odpowiedniej odległości, średnica rur wydechu, bardzo często źle dobierana. Co do markowych wydechów tylko nieliczne dodają nam KM, np. Supersprint. Rozcinałem mnóstwo wydechów markowych, naprawiałem i od środka widziałem jak to naprawdę wygląda. Patrząc na wydech np. Ragazzona widzimy duże średnice rur, bo zazwyczaj Ragazzon robi uniwersalne od poj 2.0 do 3.0, ale nie widzimy co się kryję wewnątrz,wydaje się być przelotowy, tak naprawdę ten wydech trzyma ciśnienie nawet na dużych średnicach rur wydechu, ma w rurce zwężki idealnie dobrane średnice, zazwyczaj przy wejściach do tłumików, i bardzo często kluczowym elementem to wykonanie odpowiedniej końcówki wydechu, nikt nie wie, ale samymi końcówkami można dobrze dostroić cały wydech. Co do uzyskania fajnego dźwięku też jest kilka sposobów. Następnym rozwiązaniem są tłumiki komorowe odpowiednio wykonane dają bardzo dobre parametry, np Markowy Novitec, produkowany przez firmę Fotex wykonuję te wydechy na tłumikach komorowych, do tłumików komorowych dajemy większe niż normalnie rury wydechu. Najleprzymi na świecie tłumikami komorowymi jest jedna Amerykańska marka układów, niestety nie stosowana w samochodach europejskich. Najlepiej przy modyfikacji całego wydechu dopasować dolot. A dolot też zmienia parametry wydechu. Można zrobić doświadczenie, na seryjnym wydechu i seryjnym filtrze powietrza zmierzyć poziom hałasu z tłumika, powinno być cicho, później dodać wysoko przepustowy filtr powietrza, i zrobić pomiar, będzie ciut głośniej bez ruszania tłumików. Zmieniają się parametry spalania i do tego potrzebny jest odpowiedni, wydajniejszy układ wydechowy by wszystko chodziło lepiej niż fabryka. Do dostrojenia idealnego potrzebny jest chip tuning, wysterowanie mieszanki.

Ostatnia edycja:
fajny temacik sie rozwija :) chetnie poczyam ... szkoda ze sie nie znam :/

Amortyzatory
Powrót