Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Ze 164 trudno się wyleczyć
Witam , w przypadku twojego silnika jak najbardziej możesz to zastosować ale koszt a przyrost mocy zupełnie bezsensu .
Przyspiesza przepływ spalin, obniża temperaturę pod maską. W seryjnym silniku i cywilnym zastosowaniu bez znaczenia. A wadą jest możliwość pękania kolektora, pod bandażem rozgrzewa się do wyższych temperatur.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Odpowiedź na pytanie co daje wynika z przeznaczenia tej taśmy.
Izolujesz wydech, jego cześć która ogrzewa komorę silnika i wszystko co się w niej znajduje powodując ukrop pod maską. Korzyści z tego płynące są szerokie ale to chyba już sam sobie wywnioskujesz.
Moja Alfa w 1059odc. i 1070odc. serialu Pierwsza Miłość![]()
Co mi chodzi po głowie? turbodoładowane V6
W czym mogę pomóc? Wymiana rozrządu w silniku V6 24v? napisz
Owijaj na mokro i użyj na początku dużo metalowych cybantów co jakiś czas (potem ich część możesz zdjąć) ale musisz utrzymać bandaż cały czas napięty.
Przepływu spalin nie zwiększyAle na pewno zmniejszy temp pod maską.Na większe osiągi nie masz co liczyć.Taką taśmę stosuje się w silnikach turbo,z oczywistych powodów.Jak masz zamiar owijać i po odpaleniu bedzie Ci sie dymiło z pod maski to norma ! Taki bandaż musi się wypalić.Oczywiście kontroluj to jakiś czas czy dym no nie autentyczny pożar
![]()
Z tym że grubo to przesadazbije nieznacznie temp pod maską i nic więcej,osiągów to nie zwiększy tak czy inaczej.W silnikach T warto to robić z oczywistych powodów,niektóre customowe kolektory są tak po wywiane że mogą nawet podgrzewać zimną część turbo...Wtedy to już konieczność
Ostatnio edytowane przez alfaMaster ; 28-12-2011 o 10:58