Kolektory z 156 2.5 V6 oraz z GTV 3.0 V6 ph2 ?

Sillyspeed

Nowy
Auto
156 GTA & 156 JTS
Koni doda ale po remapie i nie wiem do konca jak z sondami bo w GTA sa 4. Kolektory w 99% sa te same

Ah, nie pomyslalem o sondami. W GTA jest sonda z produ, i z tylu, a w 2.5 tylko z produ. Oproc wywiercic dziure i wstawic, to jest sa jakies mozliwosci ?
Czy da sie oszukac ECU w jakis sposub ?

podobno trzeba te sądy ktore byly za przykrecic na takich kominkach zeby troche plycej wchodzily ale o ile mm to nie wiem

Ah, nie pomyslalem o sondami. W GTA jest sonda z produ, i z tylu, a w 2.5 tylko z produ. Oproc wywiercic dziure i wstawic, to jest sa jakies mozliwosci ?
Czy da sie oszukac ECU w jakis sposub ?

kazde V6 Busso nie wazne na model po 2001roku ma 4 katy i 4 sondy ,kup sobie kolektory np z 166 3.0 i mozesz to robic z 2.5 sa tez takie same, sondy wkrecasz do nich, kolega Wasyl to robil poszukaj na forum

kazde V6 Busso nie wazne na model po 2001roku ma 4 katy i 4 sondy ,kup sobie kolektory np z 166 3.0 i mozesz to robic z 2.5 sa tez takie same, sondy wkrecasz do nich, kolega Wasyl to robil poszukaj na forum

No nie był bym taki pewny tego takie same. Kolektor na pierwszej głowicy ten od grodzi w 166 jest inaczej wyprofilowany na bank niż w 156.

Z resztą kolekotry od wersji bez katalizatorów są z flanszami na dwie śruby i ustawnione wyjścia pod zupełnie innym kątem. Roboty sporo, ale do zrobienia.

Poza tym 3.2 i 3.0 mają inne portki niż 2.5 więc trzeba sztukować z kwasówki. 2.5 są za wąskie.

Z resztą poczytaj sobie co ja zrobiłem w dziale tuning modyfikacja wydechu gta.

Takie inne pytanie do tego tematu; czy jest jakaś różnica gdzie się przyspawa drugi sensor lambda przy tylnym kolektorze ?
Chodzi mi oto ze nie ma dużo miejsca na samym kolektorze, a można by było go przyspawać do rury przędnej / pośredniej.

Odświeżam temat - mam 156 2.5V6 CF3 z 4 sondami, przymierzam się do wymiany kolektorów wydechowych z katalizatorami, na te bez katalizatorów od wersji CF2.
Prośba o udzielenie się osób, które już dokonały takiego przeszczepu i podzielenie się uwagami - interesuje mnie jak zmiana samych kolektorów bez pozostałej części wydechu wpływa na pracę silnika, dźwięk, oddawanie mocy, występowanie ewentualnych błędów, no i sugestie odnośnie przeróbki flansz i umiejscowienia sondy do tylnego kolektora.

Bamboszek na tym zdjęciu są widoczne sondy after-cat.
Sondy pre-cat u mnie zamontowali na początku portek, bezpośrednio przy flanszy z kolektorami. Sama wymiana kolektorów nie wiem co daje, bo ja łącznie z wymianą kolektorów zrobiłem portki równoodległościowe, porównanie wykresów z hamowni przed i po pokazuje znaczną poprawę wykresu momentu w partii obrotów powyżej 6 tys.
Jeśli wymieniasz same kolektory będziesz musiał przerobić trochę portki żeby spasowały flansze.

Bamboszek na tym zdjęciu są widoczne sondy after-cat.
Sondy pre-cat u mnie zamontowali na początku portek, bezpośrednio przy flanszy z kolektorami. Sama wymiana kolektorów nie wiem co daje, bo ja łącznie z wymianą kolektorów zrobiłem portki równoodległościowe, porównanie wykresów z hamowni przed i po pokazuje znaczną poprawę wykresu momentu w partii obrotów powyżej 6 tys.
Jeśli wymieniasz same kolektory będziesz musiał przerobić trochę portki żeby spasowały flansze.

Na zalinkowanym zdjęciu to sondy after-cat, znaczy after-cat to one już tylko z nazwy, bo przecież żadnych kat-ów na tym zdjęciu nie widać;)
Dystanse pod sondy after-cat wystarczają, żeby nie wyrzucało błędów? Robiłeś jakiś remap po przeróbce układu wydechowego?

Oczywiście after-cat jako drugie sondy. Na dystansach umieszczone nie wyrzucają błędu.
Remapu nie robiłem jeszcze, ale się przymierzam.

Amortyzatory
Powrót