Water methanol injection

• Autor wątku Autor wątku szewi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szewi

Guest
Witam,
Czy ktos ma jakies info odnosnie takiego ustrojstwa czyli instalacji dostarczajacej do silnika pary wodnej ?

Na alfaownerze ktos zamontowal to do Brery 2.4 i na seryjnym osprzecie po chipie wyciagnal 297 koni i 500 momentu
Pytanie czy ktos u nas bawi sie / ma wiedze w kwestii takich wynalazkow ?
Oprocz tego ponoc daje to spore oszczednosci w spalaniu...
Jest ponoc nawet jakis patent na to. Ciekawe.

tutaj link na AO:
http://www.alfaowner.com/Forum/tuni...ra-2-4-skunk-works-thread-15.html#post4911051
opis WM na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=IPzBp-ch6to&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HkPFZWd8wj4&feature=related

Ostatnia edycja:
Angielskie hamownie sa bardzo optymistyczne. Tam, gdzie Angole maja 300 KM, u nas jest zapewne 280 prawdziwych :)

Jak to moze obnizac spalanie, przeciez wtryskiwane jest przy pedale gazu na max lub prawie na max tylko. Przy spokojnej jezdzie nie ma psikania.

koni na lewym pasie jest po prostu więcej :lol:

Szewi ,że tak powiem daruj to sobie.Metanol ma za zadanie obniżyć nam temperaturę spalin,przez co możemy sobie kombinować z doładowaniem czy też większym podlewaniem paliwem,ale moim zdaniem to nie jest rozwiązanie do auta codziennego.Raz ,że jest to drogie,dwa,że ciągle będziemy musieli dolewać tego denaturatu,trzy,jest to mocno inwazyjne rozwiązanie.

Poza tym jak Krajcok pisze,psikanie jest tylko gdy pedał w podłodze.

Wynik mocy ,który pokazałeś to bajki.W 210 układ paliwowy wystarcza na około 270km ( dane od mojego tunera) ,a i do tego potrzeba większego turba,także metanol w tym przypadku może ugrałby 280km nie więcej.

W swoim czasie zastanawaiałem sie nad tym rozwiązaniem ,gdy miałem problemy z EGT,koniec końców odpuściłem to sobie.

Zrób sobie dobry wydech i będziesz zadowolony.Jeśli tego mało,wkładaj gtb2260vk,ale to już koszta,no i niezła rzeźba w tej jednostce.

dzieki Rybak za cenne uwagi, no to WM injection to raczej taka ciekawostka - nie wiedzialem ze takie wynalazki istneiaja, ale klade je w jedna szuflade z dopalaczami typu nitro itp.
Do jazdy na codzien raczej watpliwe, no chyba ze sie upowszechni i bedzie wiecej info na ten temat, narazie informacji jak na lekarstwo.
kompletny wydech + sportowy kat + strojenie - mysle ze to kwestia czasu, gadalem juz z jednym z tunerow czy sie podejmie.
Narazie musze skonczyc temat moda swiatel (ringi angel eyes ;)

Strojenie bym zlecił u Cinka,on wie co u ciebie robił,więc do niego bym uderzał na korektę po wydechu.W innym przypadku zapłacisz jak za przysłowiowe zborze. 2,75" ??

No spoko, ale niestety do Cinka nie dotarlem - jakbym mieszkal na Slasku / czy w okolicy to na 100 bym robil u niego, ale summa summarum program + DPF robilem w KM w Wawie.
Srednica no najwieksza jaka sie da tam zalozyc.. ponoc nie ma szalu i da sie tylko troche ja zwiekszyc, rekomendowali mi wywalenie pierwszego kata za turbina ale to juz troche hardcore zaloze jakis kat sportowy w jego miejsce, zeby mi bella nie smrodzila zanadto ;) (drugiego i tak juz nie mam bo poszedl wek razemz dpf...)

Ostatnia edycja:
Rekomendowali mi wywalenie pierwszego kata za turbina ale to juz troche hardcore zaloze jakis kat sportowy w jego miejsce, zeby mi bella nie smrodzila zanadto ;) (drugiego i tak juz nie mam bo poszedl wek razemz dpf...)

Nie ma to sensu. Zamiast tego zatankuj sobie lepiej dwa razy auto do pelna i zostaw pierwszego kata. On ma wklad stalowy i nie jest mocno restrykcyjny.

Nie wrzucaj do jednego wora wtrysku wody i nitra. To drugie na prawde daje przyrosty mocy.

Dobre dziadostwo i nieźle zbija EGT.
Koni Ci to nie da,ale ładować możesz ciśnienie jak oszalały i tylko tak to działa,jeśli ktoś piszę że to podnosi moc,to nic innego jak tylko pisze głupoty :)
Dzięki wtrysku "metanolu" czytaj denaturat i woda destylowana , po prostu auto trzyma niskie EGT a i afr nie szalej aż tak bardzo.
Stosuje się go TYLKO do wyżej wymienionych celów, wiec sam wtrysk tuningiem nie jest.
Jeśli masz plany dłubać mocno silnik to polecam,jeśli nie to odpuść.

Tu idąc tokiem myślenia użytkownika KRUSZ czyli "Tylko tutaj jest mowa o wtrysku metanolu z wodą. To też da przyrost - więcej paliwa jest spalane, metanol potrzebuje dużo mniej powietrza
wink.png
" Wystarczyło by podlać paliwem silnik to czym więcej tym lepiej a i moc się podniesie...
Nic bardzo mylnego ;)

Ostatnia edycja:
Tu idąc tokiem myślenia użytkownika KRUSZ czyli "Tylko tutaj jest mowa o wtrysku metanolu z wodą. To też da przyrost - więcej paliwa jest spalane, metanol potrzebuje dużo mniej powietrza ;)" Wystarczyło by podlać paliwem silnik to czym więcej tym lepiej a i moc się podniesie...
Nic bardzo mylnego ;)

Potrzebujesz i paliwa i powietrza, a mając X paliwa, metanol spala mniej powietrza, więc można go wlać więcej :)
Zdaję sobie sprawę z tego, że AFR musi być odpowiedni, chodzi o to, że dla metanolu jest on znacznie niższy...
Jeśli się mylę, to mnie popraw :)

Potrzebujesz i paliwa i powietrza, a mając X paliwa, metanol spala mniej powietrza, więc można go wlać więcej :)
Zdaję sobie sprawę z tego, że AFR musi być odpowiedni, chodzi o to, że dla metanolu jest on znacznie niższy...
Jeśli się mylę, to mnie popraw :)
Dokładnie tak jak piszesz,ale tu nie wykręcisz koni a raczej zapobiegniesz stukom i taki jest główny cel stosowania tego wtrysku,również skutecznie zmniejsza EGT.
Generalnie metanol powoduje większe ciśnienie spalin jak zwykłe paliwo,ale mocy jako tako nie podnosi a przynajmniej nie na tyle żeby opłacało się to montować w silniku wolnossącym.Chociaż pewnie są przypadki w jakich było by to wskazane,choć mi nie przychodzi taki do głowy co nie zmienia faktu że mądrzejsi jakiś przykład na pewno by podali.
Dla mnie w silniku bez turbo i jakiś dziwnych modów ,to jest to zbędny balast.
Turbo Diesel lub turbo PB to tak,dla mnie innej opcji niema.

Amortyzatory
Powrót