[145] Alfa Romeo 145 2.0 20 VT

Pablo.

Aktywny
Auto
Kilka włoskich szrotów ;)
Witam.

Projekt niektórym już znany, aczkolwiek nie opisywany, ponieważ nie było wiadomo co i jak.
Aktualnie minął około rok od skończenia głównego etapu budowy auta i można trochę opisać co i jak się przedstawiało.

Ogólnie podstawowym problemem w aucie okazał się silnik TS:

61.jpg

62.jpg

Który to, jak często to bywa popsuł się.

Właściciel postanowił wymienić silnik, ponieważ naprawa nie koniecznie była by opłacalna.
Jak już wymieniać, to może na coś mocniejszego. Wykonaliśmy już kilka SWAPów w naszym warsztacie na jednostki o większej pojemności/mocniejsze, a więc temat w zasadzie był ogarnięty od podstaw.
Klient nie do końca sprecyzował, jaka konkretnie jednostka była by satysfakcjonująca, i postanowił zagłębić się w temat na spokojnie.
Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem był by silnik 2.0 TS, zdecydowanie mocniejszy od 1.6, i prosty w montażu, oraz mało kosztowny.
Czekaliśmy wiec na decyzję.

Po kilku tygodniach poszukiwań dostałem na e-maila zdjęcia z ogłoszenia w UK z potencjalnym dawcą.

63.jpg

64.jpg

65.jpg

W między czasie Alfa przypominała lej po wybuchu bomby.

66.jpg

Silnik był w kiepskiej kondycji:

67.jpg

A le tchnięte zostało w niego nowe życie:

68.jpg

Powoli do przodu:

69.jpg

To tak na szybko, przy porannej kawie.
Reszta projektu jest opisana na naszym forum dość dokładnie, tak więc zapraszam do oglądania.

klik ->>> PabloGarage <<<- klik

Efekt, prawie końcowy wygląda tak:

imgp8693a.jpg

imgp8695cc.jpg

Pozdrawiam. ;)

Balc3r'owa fura :) świetna robota. M.in dzięki temu przekonałem się do swapa na 20VT :).

Balc3r'owa fura :) świetna robota. M.in dzięki temu przekonałem się do swapa na 20VT :).

Ano Balc3r'owa :D. Na pewno ma lepsze osiągi od Twojej ;)
Ale Twój projekt jest również zacny i też na pewno nie zabraknie mocy.
Na zlocie będziemy podziwiać :D

A powiedz Pablo. jaki to jest koszt takiego zabiegu +/-. Nie licząc zakupu dawcy i ewentualnego remontu silnika??

Wszystko zależy od zakresu prac. Naprawdę trudno to jednoznacznie oszacować.

- - - Updated - - -

Naprawdę warto, kibicujemy Twojemu projektowi :)

Dzięki Pablo - ja mam łatwiej jednak buda 156 więcej miejsca ma :) upchnięcie tego w 145 to wyczyn - szczerze mówiąc ja bym z chęcią zobaczył czerwoną GTV w Cupie i z takim silnikiem :D Moze ktoś chętny się kiedyś znajdzie :D

Kurde podziwiam za wytrwałość . Ja bym kupił Bravo HGT za 6000pln i też bym pape cieszył:) No ale Alfa to Alfa. Tylko teraz wychodzi na jaw ,że to jednak Fiat górował nad Alfą - i mniej awaryjny i bardziej dostępny no i wkońcu służy jako dawca do słapów Alfie . Odwrotnie nie widziałem. Nie pisze tego złosliwie bo sam uwielbiam ALfe za styl ale sprawy "napędowe" mogli bardziej dopracować choćby własnie jak we Fiacie . Miałem swego czasu Brave teraz mam Bravo jako codzienne auto i uważam ,że to niezniszczalne auto a do tego mega tanie w eksploatacji . Ps. I tak podziwiam za samozaparcie

Chłopaki z ital performance własnie wrzucają 3.0 V6 Busso do Bravy:) a i byly swapy V6 do TIPO/TEMPRA. Wiec jako dawcy alfy tez się zdarzają. Pozatym 5 cylindrów było by sporym konkurentem dla V6 z których to alfa przeciez słynie.

No toś mnie doinformował:D . EEEEEEEEEEEE tam Alfa czy Fiat....ważne ,że włoskie. Jedna rodzina:)

super maszyna i solidna robota, pozazdrościć właścicielowi! ja się dziwie ze nie ma jeszcze 147 V6 ;)

super maszyna i solidna robota, pozazdrościć właścicielowi! ja się dziwie ze nie ma jeszcze 147 V6 ;)
No co ty gadasz ? A GTA??? 3.2 V6 :) Fakt malutko ich ale są . Swoją drogą mnie dziwi fakt ,że w GT niebyło ani 2,4jtd ani 2,5 V6 . Bo diesel 2,4 100x bardziej by pasował do sportowego diesla GT a 2,5 wypełniłby lukę między 1,8/2,0 a 3.2 . No ale Włosi - cięcia , cięcia i okroili do minimum obecnie wybór jednostek napędowych .

No co ty gadasz ? A GTA??? 3.2 V6 :) Fakt malutko ich ale są . Swoją drogą mnie dziwi fakt ,że w GT niebyło ani 2,4jtd ani 2,5 V6 . Bo diesel 2,4 100x bardziej by pasował do sportowego diesla GT a 2,5 wypełniłby lukę między 1,8/2,0 a 3.2 . No ale Włosi - cięcia , cięcia i okroili do minimum obecnie wybór jednostek napędowych .

wiem ze było GTA, ale dziwi mnie to ze jeszcze nikt się nie pokusił o swap 2.5/3.0 do 147

coupe 2.0 16V / VT mają bardzo słabe wały.
Gdyby te auto jeździło we Włoszech przy 160tys uświadczyło by wymianę panewek.
Nie powiem fajny to silniczek, generalnie nie sprawiał mi problemów ale te panewki...
Za to 20V z VIS :-) poezja

Hehe teraz juz wiem ze nie jestem jedyny ktory tak mysli.

Amortyzatory
Powrót