200hp 2.0JTS

Mam odłożone pieniądze, zbliżają się moje urodziny, więc taką fanaberie z tego powodu mogę sobie zapewnić. Poza tym wydaje mi się, że warto mieć coś unikatowego u siebie.
Ale jednak głównym celem jest objechanie tej Ibizy

Prosiłem o potraktowanie tematu poważnie, bo jest poważny.
Już wiem, że będę robił dolot i wydech. Zobaczymy czy będzie odczuwalnie lepiej i co z tego będzie.

Kolejna sprawa - jak wygląda takie strojenie? Zazwyczaj jeżdżę na 98, ale co jeśli zaleję 95 po takim zabiegu?

Jak zalejesz 95 na aucie wystrojonym na 98 to będziesz miał spalanie stukowe, w najlepszym wypadku ECU cofnie zapłon i auto będzie gorzej jechało, w najgorszym znajdziesz tłoki w misce olejowej...

Ostatnia edycja:
Krusz a nie odwrotnie z tymi oktanami jest?

Mam odłożone pieniądze, zbliżają się moje urodziny, więc taką fanaberie z tego powodu mogę sobie zapewnić. Poza tym wydaje mi się, że warto mieć coś unikatowego u siebie.
Ale jednak głównym celem jest objechanie tej Ibizy

Prosiłem o potraktowanie tematu poważnie, bo jest poważny.

Skoro traktujesz temat poważnie to mam kolegę w Krakowie, który pracuje w dość znanej firmie przerabiającej silniki. Nie boją się TS'ów ani JTS'ów więc śmiało możesz się do nich wybrać. Tylko, że uzyskanie 30-40 Km z tego silnika to co najmniej 2 tygodnie dłubania, strojenia a efektu murowanego przy tym silniku nikt nie zagwarantuje. Poza tym, jak już wspomniałem są to koszty od 5000 w górę.

sztuka dla sztuki jak dla mnie. Zreszta nie wiem co jest takiego fajnego w jts 2.0 czego nie ma 2.5 v6 ;) kupuj widelca i olej wszystkie seaty z góry :P

A podciągnięcie samego dolotu i wydechu + strojenie?

Dolot okolice 1500-2000 (choć można z tego coś urwać tańszymi gratami lub tańszą robocizną ale pytanie czy efekt będzie ten sam niewiadomo)
Wydech zależy jak daleko będzie dłubnięte od 3000 za wydech bez kolektora po 4000 z kolektorem.. (ceny zależne od wykonawcy)
Remap (strojenie TSa) 1500-2500.. ciężko znaleźć chętnego do strojenia tej jednostki bo przyrosty bez wałków zmienionych są słabe..

Warto pomyśleć przy tych zmianach o lżejszym kole zamachowym dobrze podziała na szybsze rozpędzanie fury..

Ogółem sztuka dla sztuki.. jeśli auto ma mieć w Twoich rękach dożywocie to się baw ale jak zamierasz je sprzedać to licz się z tym że nikt Ci tego wkładu nie zwróci..

Ostatnia edycja:
Fajne jest to, że nie ryje przodem :)

V6 z dobrym zawiasem nie ma prawa ryć. Zresztą różnica na przodzie to około 25 kg więc nawet przy bardziej miękkich seryjnych amorach z dłuższym skokiem JTS mocniej nurkuje...

Fajne jest to, że nie ryje przodem :)
Słyszę taki tekst często, z tym że zazwyczaj od ludzi którzy Busso nie zrobili 100 kilometrów, ja walnąłem nią 56 tysięcy, nigdy przód mi nie rył (spytaj się Pawła jak Wojtek jeździ:cool:), kilkakrotnie samochód zamiatał po zakręcie tyłem, ale przy wysokich prędkościach (miałem standardowe zawieszenie SportPack i było grubo ponad 170). W tej chwili mam 1.9 JTD (28 tysięcy za mną) czyli masa coś pomiędzy 1.8, a 2.0. Zawias na B6 i standardowe sprężyny, czyli wysoki środek ciężkości, który powoduje że auto prowadzi się nieco gorzej niż Busso, przy podobnych prędkościach zamiata tyłem.

Najbardziej opłacalna rzecz w wypadku modzenia 2.0 JTSa to przekładka na 3.0, bo ile w tym gównie nie pogrzebiesz i tak będzie kicha, nawet jeżeli wyciągniesz te 200 kuni to zdrowe Busso 2.5 cię objedzie bez specjalnego wysiłku, a im dłużej będziesz się gonił tym twój JTS będzie puchł w oczach

Ostatnia edycja:

Czyli co Ty chcesz w końcu uzyskać? 15-20 KM? Deklarujesz, że temat jest poważny a coś czuję, że oprócz kolejnego bicia piany nic z tego nie wyjdzie.

Być może autor się naczytał ze na wydechu i dolocie w Busso można ugrać sporo, niestety JTS to nie to samo i jak mu by przyrosło po tych 2 elementach 15 koni to byłby ogromny sukces

Lepiej się tym zainteresuj. Dla Twoich "potrzeb" jak znalazł.

attachment.php

Allegro - cena 2 900 pln

Załączniki

• 4036301992.jpg
    4036301992.jpg
    54.5 KB · Wyświetleń: 348
Nie rozumiem polityki forum. Człowiek chce 200 koni z JTS i pyta o rady JAK TO ZROBIĆ, a oni mu proponują swap na v6.
Gdyby spytał jak zrobić swap odpowiedź by była że lepiej kupić v6 bo pchanie się w swapa to duże koszty itp.

Myśle że na początek dolot i wydech można by zrobić. Później wałki i strojenie i przyrost będzie. Nie wiem jaki bo mistrzem nie jestem, ale myśle że można się pobawić

Nie rozumiem polityki forum. Człowiek chce 200 koni z JTS i pyta o rady JAK TO ZROBIĆ, a oni mu proponują swap na v6.
Gdyby spytał jak zrobić swap odpowiedź by była że lepiej kupić v6 bo pchanie się w swapa to duże koszty itp.

Myśle że na początek dolot i wydech można by zrobić. Później wałki i strojenie i przyrost będzie. Nie wiem jaki bo mistrzem nie jestem, ale myśle że można się pobawić

Skoro sam twierdzisz, że mistrzem nie jesteś to nie krytykuj innych, którzy być może coś wiedzą i coś widzieli. Chcesz pomóc to pisz konkrety.
Zaproponowałem profesjonalne i poważne podejście do tematu w jednym z lepszych miejsc zajmujących się silnikami i co? Bez odzewu. W zasadzie można się było tego spodziewać, ale nie chciałem od początku pisać, że pewnie na mrzonkach się skończy.

Inna sprawa, że ingerencja w dolot przy silnikach z bezpośrednim wtryskiem nie spowoduje cudów. Straciłem już rachubę ile razy pojawiały się na forum podobne pomysły i jak do tej pory tylko 3-5 osób pokazały, że potrafią poza pisaniem stworzyć konkretne rzeczy (TS z Turbo, 145 z silnikiem od Delty Turbo, 156 V6 Grześkka i kilka innych, których nie pamiętam).

Temat zszedł z 200hp. Obecnie poruszamy temat ścignięcia Ibizy.
Poza tym jaki jest sens zakładania tematu, do którego nie mam zamiaru się brać?

Temat zszedł z 200hp. Obecnie poruszamy temat ścignięcia Ibizy.
Poza tym jaki jest sens zakładania tematu, do którego nie mam zamiaru się brać?

no wlaśnie problem polega na tym, że nie ma sensu zakładania takiego tematu bo powód z jakiego chcesz to zrobić jest co najmniej niedorzeczny.
Po za tym zeby to bylo dobrze zrobione tak jak chcesz to koszta przerosna kilku krotnie wartość twojego samochodu.

do tego co ci kolega napisał dolicz jescze kilka rzeczy ktore trzeba by bylo zrobic żeby to dobrze zagrało;
- zeby wydech i dolot mial sens to trzeba zrobic porting glowicy zeby byl odpowiedni przeplyw powietrza - 2000-3000zł
- walki Colombo&Barniani medium road - 4000zł
- tloki doprezajace wossnera - 2500zł + mocne sruby korbowodow, albo kute korby - 1500zł
- nowy rozrzad i uszczelki potrzebne do zlozenia silnika, spessoracing itp (nie chcemi sie liczyc) ok 3000zł
- silnik n/a buduje moc obrotami wiec trzeba by bylo przerobic glowice na mechanike zeby zakrecic do 9000 obr/min - kilka tys
- wtryski swiece - 1000zł
- zamiast robic remap oryginalnego sterownika wstawiłbym SA np emu - ok 2000zł + strojenie ok 1500zł
- tak jak kolega pisał to lekkie kolo fidanzy ok 1000zł + sprzeglo ok 2000 tys
- do tego zaraz sie okaze, że bedziesz potrzebował mocnych połosi ok 1500zł i swieżej skrzyni ze szpera ok 3000zł
- nad tematem zawieszenia nie bede sie rozpisywal bo na pewno wiesz ze bedziesz potrzebowal jakies sportowe amorki i sprezyny i troche poliuretany zeby tak samochodem nie zucało podczas zapier***nia
- no i jeszcze dochodzi kwestia hamowania takim potworem, ale to tez na pewno wiesz
- samochód będzie się przegrzewał, więc będziesz musiał wstawić jakieś konkretne chłodnice wody(fajne grube chlodnice aluminiowe mozna kupic w uk) i oliwy(mocal) i wentylatorek(spal)
- dobra opona zeby byla trakcja ok 3000zł
- jakieś wskażniki zeby kontrolowac prace silnika od 800zł - kilku tys
- dobry olej co 5tys km - millers CFS NT 10W60 300zł + filtr

no i oczywiscie ktoś to musi poskladać(kilka tys) i porobic szlify(kilka tys) i silnie wierzyc, że sie nie rozpadnie po 100 km zeby wogóle sie tego podjąć.

takze kazdy kto ci doradza, zebys zmienil auto albo silnik ma racje i radze ich dobrze sluchac.

pozdro

Dolot okolice 1500-2000 (choć można z tego coś urwać tańszymi gratami lub tańszą robocizną ale pytanie czy efekt będzie ten sam niewiadomo)
Wydech zależy jak daleko będzie dłubnięte od 3000 za wydech bez kolektora po 4000 z kolektorem.. (ceny zależne od wykonawcy)
Remap (strojenie TSa) 1500-2500.. ciężko znaleźć chętnego do strojenia tej jednostki bo przyrosty bez wałków zmienionych są słabe..

Warto pomyśleć przy tych zmianach o lżejszym kole zamachowym dobrze podziała na szybsze rozpędzanie fury..

Ogółem sztuka dla sztuki.. jeśli auto ma mieć w Twoich rękach dożywocie to się baw ale jak zamierasz je sprzedać to licz się z tym że nikt Ci tego wkładu nie zwróci..

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót