Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V - chip na serii

@sdero

Nowy
Auto
RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Moja produkcja. Seryjne wyposażenie. Tylko modyfikacja oprogramowania silnika. Niestety zimowe opony 225/45R17 nie trzymają najlepiej. Konieczna jest ciągła kontrola pedałem gazu aby uniknąć uślizgów.
Z włączonym ASR-em jest problem, bo po pierwszym uślizgu ogranicza moment obrotowy.

Ostatnia edycja:
Tu jest poniżej 7 sek. aDyno pokazał 6,8 sek.
Niestety jak pisałem opony nie pozwalają na więcej. Trzeba ograniczać się na gazie :(
9 sek. jest do 120 km/h

To próba z włączonym ASR-em. Gdzie po pierwszym uślizgu ASR już skutecznie ogranicza moment obrotowy. I niestety robi to za skutecznie :(

Czyli ile w końcu na niej kucyków uzyskałeś? Czekam na filmik z wersji "letniej" bo kusisz coraz bardziej :cool:

Ty tam masz duzy ic??Ile to ma koni i momentu?

Czyli ile w końcu na niej kucyków uzyskałeś? Czekam na filmik z wersji "letniej" bo kusisz coraz bardziej :cool:

Z letniej na razie mam tylko wartości wyliczeniowe (nowa wersja- Lato 2014 :D).
Opony już zmienione. Czekam na bardziej letnią pogodę aby wykonać testy drogowe.

- - - Updated - - -

Ty tam masz duzy ic??Ile to ma koni i momentu?

To jest fabryczne wyposażenie. Po prostu dobrze zrobiony program :yes4: Około 400@190

- - - Updated - - -

Kiedy wgrywasz do mnie? :P

Mówisz i masz ;)
... zaraz po diagnostyce, co tam w środku piszczy :D

Może jakiś poradnik byś zrobił dotyczący tego jak, co kupić itd. by wyciągnąć najtańszym sposobem program z kompa Alfy, a później jak go zainstalować :)

PS. Rozumiem, że testujesz program na tej chińskiej przepływce? ;)

asdero - nie grzeje sie toto na tym małym fabrycznym icku przy tych 190 ?
pytam po przygodach kolegi ze 147 ( nicka nie podam bo znowu będzie płakał , że się śmiejemy z niego :lol: )

mie już od dawna jakoś sie nie chce zrobić pomiarów do 100 itp ( no ale jo mom na to ... :-) ) aczkolwiek aż zaczynam sam być ciekaw ile by minutów zeszło u mnie kurde

mnie się najbardziej podoba przysp. do 30 :-)
a dasz radę zrobić "całość" - w sensie z obrotomierzem ??
tak z ciekawości w sumie

Ostatnia edycja:
Widać, że 16v ma dużo większy potencjał niż 8v.
Ciekaw jestem ile byś wyciągnął z 8v na seryjnych gratach. Przy 160KM raczej sprzęgło zacznie się ślizgać, a ICek nie wyrobi z chłodzeniem :)

8V ma ICka i sprzęgło raczej podobne do 16V...

GT jest chyba nieco cięższa od 147, więc sam jestem ciekaw jak wygląda ten czas u bociana :D

A co do pomiaru przyspieszenia 0-100 to jest on równie przydatny jak kreski z hamowni- nie potrzebujesz, ale spoko by było wiedzieć. (pomiar 0-100 nawet ciekawszy bo są to warunki drogowe i dochodzą nam takie sprawy jak poślizg kół itd.)

@sdero: z tego co pamiętam to po podłączeniu do ABSu mamy jakieś czujki przyspieszenia (wzdłużnego i bocznego). Da radę na podstawie tych dwóch parametrów porównać dwa samochody ? :)

PS. Rozumiem, że testujesz program na tej chińskiej przepływce? ;)

Tak, ta chińska przepływka mierzy lepiej nisz oryginał :)

- - - Updated - - -

asdero - nie grzeje sie toto na tym małym fabrycznym icku przy tych 190 ?
pytam po przygodach kolegi ze 147 ( nicka nie podam bo znowu będzie płakał , że się śmiejemy z niego :lol: )

mie już od dawna jakoś sie nie chce zrobić pomiarów do 100 itp ( no ale jo mom na to ... :-) ) aczkolwiek aż zaczynam sam być ciekaw ile by minutów zeszło u mnie kurde

mnie się najbardziej podoba przysp. do 30 :-)
a dasz radę zrobić "całość" - w sensie z obrotomierzem ??
tak z ciekawości w sumie

Co ciekawe, to nie bardzo. Nie na tyle aby te osiągi były "w strzale". Jednak o przeliczniku masy powietrza w temp. 20 st. C zapomnij :)
Jak, będę robił "letnią" wersję, to zrobię tez całość.
Jeśli cię interesuje góra, to max Nm jest przeciągnięty tak aby był równy w całym zakresie (bez tego standardowego wielbłądziego garba), co daje ciągły przyrost mocy. W sumie odcięcie jest dość nieprzyjemne :(

- - - Updated - - -

8V ma ICka i sprzęgło raczej podobne do 16V...

GT jest chyba nieco cięższa od 147, więc sam jestem ciekaw jak wygląda ten czas u bociana :D

A co do pomiaru przyspieszenia 0-100 to jest on równie przydatny jak kreski z hamowni- nie potrzebujesz, ale spoko by było wiedzieć. (pomiar 0-100 nawet ciekawszy bo są to warunki drogowe i dochodzą nam takie sprawy jak poślizg kół itd.)

@sdero: z tego co pamiętam to po podłączeniu do ABSu mamy jakieś czujki przyspieszenia (wzdłużnego i bocznego). Da radę na podstawie tych dwóch parametrów porównać dwa samochody ? :)

Warunki drogowe uważam za dużo lepsze. To tam właśnie wychodzi co dzieje się np. przy dociążeniu samochodu, jak zareagują systemy wspomagające itp. Tyle, że jest to mniej bezpieczne.

W wersjach z VDC lub TC jest na pewno boczne ale czy jest wzdłużne nie pamiętam. Nie mam przy sobie MES-a.
Są tam też parametry momentu żądanego, aktualnego momentu obrotowego i momentu tarcia. W % ale znając ustawienia mapy można wykreślić co nie co ;) Jak z hamowni kołowej ;)

Ale do takich drogowych pomiarów jest wiele programów działających na zwykłych telefonach, które odczytują dane z akcelerometru (bo GPS jest niedokładny) Np. RaceDroid.

Mirek, musisz mi to robić? Dopiero co u Ciebie byłem i rozmawialiśmy o niedosycie :D

Maniek a byłeś na hamowni po programie u Mirka?

coś mie toto wczoraj kurde nie banglało chyba bo 30mph mie pokazało jak już hamowałem

jakieś patenty na to som czy jak ?

żeby nie było oftopa - to wrzuć na pw instrukcje dla nie wtajemniczonego

Prosty płaski odcinek drogi. Smartfona ustawiasz góra przechylonego do przodu. Czekasz na kontrolki. jak się zaświeci żółta, to ogień.
W niektórych telefonach jest jakiś problem z akceleratorem. Wtedy przełącz się na GPS. Niestety będzie mniej dokładnie. Ja mam taka na Desire Z.
Jak nie to, to sprawdź na aDyno lub RaceChrono. To też GPS-y. Czasy pokazują dobrze ale wykresy nie bardzo. aDyno mam przynajmniej sygnalizację poprawnego pochylenia.
I nie zapomnij wpisać danych samochodu, bo inaczej ci wyjdzie, że jedziesz albo 126p albo Veyron'em :D

wsio zgodnie z zaleceniami
wynik ?
hmmm

268km/h na III

chyba mój tel. coś nie bangla

i zaś mie sie skutecznie odechciało badać takie pierdoły ( dla mnie w sumie )

Amortyzatory
Powrót