159 2.4 q4 gtb :)

Dobrze Rybak, ale tam jest 1.9 ASZ czyli seria 130 koni. Sam mam taki silnik i bez tak grubych modów jak tam mam 224 konie.
Nie porównuj 2.4 do 1.9. Zestaw sobie 1.9 jtdm z 1.9 tdi. Wtedy pogadamy:-) Bo równie dobrze możemy rozmawiać o 2.4 vs 2.7 tdi;-)
Lub, pokaz mi 2.4 z przyrostem 100%;-)

Ostatnia edycja:
Dobrze Rybak, ale tam jest 1.9 ASZ czyli seria 130 koni. Sam mam taki silnik i bez tak grubych modów jak tam mam 224 konie.
Nie porównuj 2.4 do 1.9. Zestaw sobie 1.9 jtdm z 1.9 tdi. Wtedy pogadamy:-) Bo równie dobrze możemy rozmawiać o 2.4 vs 2.7 tdi;-)
Lub, pokaz mi 2.4 z przyrostem 100%;-)

Dokładnie o to chodzi.

Ok,teraz popatrz jaki zakres modyfikaci ma ta ibiza ,a jaki zakres ma ta 159.w 159 ledwie samo turbo wymienione ;)

Życzę sobie i innym aby takie mody w Alfach powstawały. Co najmniej z podwojeniem mocy.

Ciesze się ze choć jeden Alfista się ze mną zgadza;-)

Już chyba normalnym jest, że pokazanie czegoś nowego w zakresie modyfikacji prowadzi do jałowej dyskusji tak jak to było z 156 20V 280ps w przypadku której, najistotniejsza była zmiana nazwy tematu z gta na demon bo ktoś się czuł urażony...
Ktoś kto jest świadomy problemów z jtd/mjtd (dzięki rybak) wie jak wesołym jest ugranie wysokich mocy w tych silnikach z racji układu paliwowego i innych ciekawostek związanych z ecu.
Przypomnę, że przedstawiony przez Leszka setup 159 obecnie 272 i 570nm osiągnięty został tylko po zmianie turbiny i koniecznej modyfikacji DP - cała reszta pojazdu jest jeszcze seryjna.
Ad potencjału jednostek mjtd - 1.9 16V z vklr + dp + większy rdzeń coolera w nuova bravo dało 232ps i 420nm - czy to też mało jak na zakres modyfikacji?
Ad porównań do tdi pd - silniki te różni najistotniejsza sprawa - system zasilania; zauważcie proszę, że dużych modów w tdi cr jakoś specjalnie nie ma (w znaczeniu o którym się tu pisze 2x seria itp); Wojtek coś pokazał za co chylę czoła.

Pozdrawiam

Już chyba normalnym jest, że pokazanie czegoś nowego w zakresie modyfikacji prowadzi do jałowej dyskusji tak jak to było z 156 20V 280ps w przypadku której, najistotniejsza była zmiana nazwy tematu z gta na demon bo ktoś się czuł urażony...
Ktoś kto jest świadomy problemów z jtd/mjtd (dzięki rybak) wie jak wesołym jest ugranie wysokich mocy w tych silnikach z racji układu paliwowego i innych ciekawostek związanych z ecu.
Przypomnę, że przedstawiony przez Leszka setup 159 obecnie 272 i 570nm osiągnięty został tylko po zmianie turbiny i koniecznej modyfikacji DP - cała reszta pojazdu jest jeszcze seryjna.
Ad potencjału jednostek mjtd - 1.9 16V z vklr + dp + większy rdzeń coolera w nuova bravo dało 232ps i 420nm - czy to też mało jak na zakres modyfikacji?
Ad porównań do tdi pd - silniki te różni najistotniejsza sprawa - system zasilania; zauważcie proszę, że dużych modów w tdi cr jakoś specjalnie nie ma (w znaczeniu o którym się tu pisze 2x seria itp); Wojtek coś pokazał za co chylę czoła.

Pozdrawiam

Co nie zmienia faktu że jest też 1.9 JTD z przyrostem ponad 100%. :).

Zestaw sobie 1.9 jtdm z 1.9 tdi. Wtedy pogadamy:-)

A prosze uprzejmie: ASZ ma 130km JTD 16v - 140/150.ASZ po programie to 170km i tak samo JTD.W ASZ wymieniasz cooler i masz jakies 180km,w JTD już ponad 190,a nie którzy mieli i rowne 200.W asz wymieniasz turbo ,ale nie masz paliwa,w JTD wymieniasz turbo i masz okolice 210-220km :).Możesz powiedzieć ,że jest jeszcze ARl,ale tam sprawa ma sie tak samo.

Przewagą niemieckich jednostek jest to ,że są już rozkminione dzięki popularności.JTD coś tam drgneło,ale nigdy nie bedzie tak popularnie modyfikowane jak TDi. Nowe CR-y niemieckie dopiero są ruszane,a przecież pare lat są już na rynku.

Poza tym tak jak Cinek pisze: zrobić moc w common reil a w PD czy VP to zupełnie inna bajka.

Nie porównuję 2.4 do jakiegokolwiek 1.9, mam tylko na mysli,że z seryjnych 210km,zmieniamy sobie turbo i Dp, i po programie wychodzi nam ponad 270km ,a to już moc całkiem znacząca, biorąc pod uwage nie wielki zakres przeróbek.

Nie piję do niemieckich konstrukcji, ba sam jestem nimi bardzo zainteresowany i bardzo szanuje każdego, kto chce przeznaczyć pieniążki na modyfikacje swojego auta.

PS.Marti a co powiesz na to: seryjnie miałem 136km ( hamownia 145/370) ,a po programie i wycieciu dpf 225 /470 :)

Ostatnia edycja:
A prosze uprzejmie: ASZ ma 130km JTD 16v - 140/150.ASZ po programie to 170km i tak samo JTD.W ASZ wymieniasz cooler i masz jakies 180km,w JTD już ponad 190,a nie którzy mieli i rowne 200.W asz wymieniasz turbo ,ale nie masz paliwa,w JTD wymieniasz turbo i masz okolice 210-220km :).Możesz powiedzieć ,że jest jeszcze ARl,ale tam sprawa ma sie tak samo.
I tutaj mogę wdać się z Tobą w polemikę, ale z racji zagorzałych "fanów" jtdm odpuszczę:-)
Z tymi wariantami nie masz do końca racji. Niestety.
Jeśli już porównujesz dwa silniki, to porównuj o podobnych parametrach Jtdm vs ARL. A nie na starcie juz dokładasz dla Jtdm 20 koni przewagi ;-) ASZ ma bardzo duży potencjał, po modyfikacjach.
ASZtem po programie wyciągniesz spokojnie te 180 jaki i nie więcej. Tylko wszystko musi być robione z głową. Sam jestem tego najlepszym przykładem.
A ARL to już inna historia:-)
Ale tak jak pisałem, to nie miejsce na tego typu wymianę zdań. Fanatycy jtdm zaraz się zbiegna i będą gadać ze tdi to zlom;-)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Porównałem JTD ,a nie JTDM. JTDm to nowsze generacje JTD i tu już w zasadzie nie ma co porównywać.

ARl ma potencjał na ponad 190km po programie,na wiecej potrzeba wiecej paliwa.W jtd 16v wystarczy zmiana turbo.

Ostatnia edycja:

No właśnie tu jest już coś.

To żeby nie robić dalszej jałowej dyskusji. Spytam się co z wałem?

credo dyskusji TDI PD vs JTD/mJTD jest to o czym napisał Cinek - pompowtryski zawsze będą miały przewagę ze względu na inny system zasilania...

modyfikacje 2.0 TDI CR już jakoś nie powalają wynikami...

No właśnie tu jest już coś.

To żeby nie robić dalszej jałowej dyskusji. Spytam się co z wałem?

A co ma być? Jest i się kręci nikt przecież stanu jego nie sprawdzał. Bardziej się obawiałem stanu przeniesienia napędu które o dziwo na hamowni dawało radę niemniej jego czas jest policzony (tarcza bez tłumików drgań). Gdyby podchodzić do tamtego auta bez pomyślunku wynik dałoby się zrobić większy niemniej stwierdziłem że tyle wystarczy bo:
- brak egt
- wydech seria prócz DP (bravo ma przewężenie wydechu przy sankach)
- seryjny map
- wtryski po regeneracji bez sprawdzania ima:/
W przypadku tego auta zwiększanie czasu wtrysku przy obecnym doładowaniu powodowało tylko dymienie a tak wyszło 232ps bez dymu.

To samo jest u Leszka w 159 - obecnie mamy 270ps z lekkim odkurzem powyżej 4200obr na wychłodzonym coolerze (dużo mniej niż wychodzą seryjne 210tki bez dpf po sofcie).
Seryjne termopary się nie sprawdzają jak i kilka elementów w aucie dlatego dalsze wyniki będziemy prezentować po dalszych modyfikacjach mechanicznych.

Pozdrawiam

Dodano po 15 minutes:

credo dyskusji TDI PD vs JTD/mJTD jest to o czym napisał Cinek - pompowtryski zawsze będą miały przewagę ze względu na inny system zasilania... modyfikacje 2.0 TDI CR już jakoś nie powalają wynikami...
Modyfikacje CR wymagają już niestety większych środków jak również wiedzy szczególnie w nowszych systemach sterowania. Większość TDI na dużych mocach jest na najprostszym edc15 :) Pomijam temat wydajniejszych wtrysków w danym systemie CR

Ostatnia edycja:
Mówiłem o wale napędowym w q4 - jeżeli już rozmawiamy o świadomości modyfikacji i ograniczeniach.
Co z nim na przyszłość.

Ostatnia edycja:
Porównałem JTD ,a nie JTDM. JTDm to nowsze generacje JTD i tu już w zasadzie nie ma co porównywać.

ARl ma potencjał na ponad 190km po programie,na wiecej potrzeba wiecej paliwa.W jtd 16v wystarczy zmiana turbo.
Ciekawe rzeczy piszesz, bo na seryjnych pompkach z ARL można robić 240-250PS.

modyfikacje 2.0 TDI CR już jakoś nie powalają wynikami...
Bo auta są drogie i jest tych silników mało. Jakiś czas temu wyszło to - http://www.racingforum.pl/VW-Polo-6N-20TDI-CR-CFF-GTB2260VKLR-DYNOSOFT-t116873.html zaraz będzie pewnie, że mniej niż w aucie z tematu, tylko nie zapominajcie o 1 cylindrze i 0,4l pojemności mniej w tdi.

PS. porównajcie sobie ilość zaworów w tdi i jtd :)

Ostatnia edycja:
Ciekawe rzeczy piszesz, bo na seryjnych pompkach z ARL można robić 240-250PS.

Bo auta są drogie i jest tych silników mało. Jakiś czas temu wyszło to - http://www.racingforum.pl/VW-Polo-6N-20TDI-CR-CFF-GTB2260VKLR-DYNOSOFT-t116873.html zaraz będzie pewnie, że mniej niż w aucie z tematu, tylko nie zapominajcie o 1 cylindrze i 0,4l pojemności mniej w tdi.

PS. porównajcie sobie ilość zaworów w tdi i jtd :)
Siewcu, stawiam duże piwo;-)
Ali naprawdę ładnie ogarnia CR, ale tak jak wspomniałeś, jest to droga zabawa.

Pozdrawiam

Mówiłem o wale napędowym w q4 - jeżeli już rozmawiamy o świadomości modyfikacji i ograniczeniach.
Co z nim na przyszłość.

Odpowiedź była do 1.9 16v i vklr a tam wał tylko korbowy jest ;)

Ad wału w 159 - jest nowy ale detale przytoczy pewnie Leszek

K24/K20 z hondy

modyfikacje ogólnie są fajne nic do tego nie mam sam je lubie, ale rozbawili mnie tu ludzie co piszą o wypadaniu z zakrętu przez moment i mocach na oske itp.

ogólnie zaślepienie alfistów na inne marki jest oszałamiające.

i tu jeszcze fota dla Ciebie OMEN
160.jpg
- NA

Fajne rzeczy się można dowiedzieć, minimalnie dłubnięte K24 generujące prawie 300KM? Gdzie można takie kupić?

EDIT: Pokaż proszę, bo mnie to bardzo ciekawi. Najmocniejsze fabryczne K24 ma lekko ponad 200KM, skąd dodatkowe 90 się wzięło i dlaczego to takie łatwe?

EDIT2: Jak mi zdradzisz sposób na zrobienie 290KM w K24 za jakieś 5 tysięcy(liczę GTB 2k+program 2k+montaż 1k), to dostaniesz na prawdę dużą flachę....

Ostatnia edycja:
K24/K20 z hondy

modyfikacje ogólnie są fajne nic do tego nie mam sam je lubie, ale rozbawili mnie tu ludzie co piszą o wypadaniu z zakrętu przez moment i mocach na oske itp.

ogólnie zaślepienie alfistów na inne marki jest oszałamiające.

i tu jeszcze fota dla Ciebie OMEN
160.jpg
- NA

Myślę że to nie jest zaślepienie lecz odpowiedź na wieczne naśmiewanie się z posiadaczy alfy, najczęściej przez ludzi którzy widzieli to auto tylko na ulicy mają najwięcej do powiedzenia odnośnie prowadzenia i awaryjności :). Ale to nie jest temat o tym kto co lubi tylko o możliwościach 2.4 jtd w q4.

Co do twojego wykresu hondy ewidentnie założony jest stroker, widać to dokładnie po przebiegu momentu i jego wzroście o 60nm praktycznie w całym zakresie jak i niekręceniu silnika tak wysoko jak na wcześniejszym pomiarze.

Amortyzatory
Powrót