Wrzuciłem temat tutaj,w HP chyba nie bardzo by pasował skoro tyczy się to realnej do wykonania przeróbki.
Zacznę od tego, że moje 156 20V w Dieslu już mnie nudzi. Jest to mój pierwszy samochód z przednim napędem i dieslem. O ile do Diesla jakoś się można przekonać jak ma ponad 200km to do napędu na przód nie przyzwyczaje się, całe życie latam z tylnonapędówkami i moja 156-stka nigdy nie da pełnej frajdy z jazdy.
Dlatego uważam,że lekarstem na całe zło będzie zmiana Alfy na 159 3.2V6 lub 2.4 20V w gnojowicy tyle,że z napędem 4x4.
Z sieci wyciągnąłem info, że Alfa ma torsena więc to już zdecydowanie poprawa sytuację skorygowania napędu na właściwą oś
Dumając dalej można przypuszczać, że zaspawanie mechanizmu różnicowego z przodu,wycięcie półosi przednich z pozostawieniem części z wieloklinem oraz śrubą w piaście pozbawi alfę przedniego napędu i całą moc będą przenosić tylne koła.
Tak więc, czy ktoś z forum przerabiał już taki motyw? Dotyczy się to skrzyni manualnej, automat nie wchodzi w grę.