Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa 159 4x4- przeróbka napędu,wyłącznie na tylną oś

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hemi
    Mieszka w
    Większyce
    Auto
    159 SW 2.4 20V TI

Domyślnie Alfa 159 4x4- przeróbka napędu,wyłącznie na tylną oś

Wrzuciłem temat tutaj,w HP chyba nie bardzo by pasował skoro tyczy się to realnej do wykonania przeróbki.

Zacznę od tego, że moje 156 20V w Dieslu już mnie nudzi. Jest to mój pierwszy samochód z przednim napędem i dieslem. O ile do Diesla jakoś się można przekonać jak ma ponad 200km to do napędu na przód nie przyzwyczaje się, całe życie latam z tylnonapędówkami i moja 156-stka nigdy nie da pełnej frajdy z jazdy.
    Dlatego uważam,że lekarstem na całe zło będzie zmiana Alfy na 159 3.2V6 lub 2.4 20V w gnojowicy tyle,że z napędem 4x4.

Z sieci wyciągnąłem info, że Alfa ma torsena więc to już zdecydowanie poprawa sytuację skorygowania napędu na właściwą oś
    Dumając dalej można przypuszczać, że zaspawanie mechanizmu różnicowego z przodu,wycięcie półosi przednich z pozostawieniem części z wieloklinem oraz śrubą w piaście pozbawi alfę przedniego napędu i całą moc będą przenosić tylne koła.

Tak więc, czy ktoś z forum przerabiał już taki motyw? Dotyczy się to skrzyni manualnej, automat nie wchodzi w grę.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Lazy
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    147

Domyślnie

Wyjaśnij jaki jest sens pozbawiania samochodu AWD po to żeby mieć napędzaną jedną oś bo moja logika tego nie ogarnia...
    Zajrzyj: Gorąca_Włoszka

Użytkownik Świeżak Avatar Si3b0
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    4C & Alpine A110 & Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał Lazy Zobacz post
    Wyjaśnij jaki jest sens pozbawiania samochodu AWD po to żeby mieć napędzaną jedną oś bo moja logika tego nie ogarnia...
    bo można, co to za pytanie ;p

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Po to żeby mieć 159 RWD??
    Jak się da a kolega chce to czemu nie, ciekawie by wyglądała 159SW w gnoju rozbijająca muchy bocznymi szybami.
    BTW, jako ciekawostka, Peżot Partner jest tak genialne zrobiony że muchy walą od lusterek w boczne szyby Po trasie muszę oprócz czołowej myć też boczne z robali.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hemi
    Mieszka w
    Większyce
    Auto
    159 SW 2.4 20V TI

Domyślnie

Lazy, gdybym nie jeździł wcześniej samochodami rwd to pewnie też zastanawiałbym się nad sensem takiej modyfikacji. Prawda jest taka, żeby móc na suchym asfalcie polatać bokiem to w 4-ro łapie potrzeba grubo ponad 300km, natomiast w rwd i masie Alfy 159 żeby coś zwojować to moc 260km z benzyny albo dieslu po chipie na 250km już można ładnie wychodzić bokiem. O zimie już nie wspomne bo wtedy można latać non stop

Generalnie trapi mnie jeszcze jeden temat- wytrzymałość tylnego dyfra, konstrukcja nie wygląda na specjalnie mocną i może się okazać,że przy pełnej mocy,mechanizm różnicowy z tyłu nie wytrzyma tego albo podda się atak.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Lazy
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    147

Domyślnie

Po prostu zadziwił mnie ten pomysł Dać się na pewno da, ale wątpię żeby było to możliwe na seryjnym układzie bez zmieniania wałów i dyfrów tym bardziej że wszystko było wyliczane do seryjnych parametrów silnika.
    Zajrzyj: Gorąca_Włoszka

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

po co spawać przedni dyfer? raczej centralny, i całkiem wyjąć napęd przedni... poza tym do latania bokami to i tak się średnio nada, bo promień skrętu zostanie taki jaki był... a może być za mały, żeby polecieć coś więcej niż delikatny boczek.