[Giulietta] Zmiana intercoolera

Doblo

Użytkownik
Auto
Giulietta QV - 156FL 2.5 V6
Witam!!

Zastanawiam się nad wymiana seryjnego intercoolera (630x110x80) w mojej qv na coś innego.
Na początku pomysł był taki żeby wymienić na ten z JTDm'a 170 (580x144x80). Ma większą powierzchnię czołową i pojemność (ok.1L).

Teoretycznie powinien lepiej chłodzić, tylko dlaczego od razu go nie założyli do qv??

Ostatnio natknąłem się na coś takiego:

http://allegro.pl/intercooler-zestaw-dedykowany-alfa-romeo-giulietta-i6000923028.html

Niby zestaw dedykowany, ale trzeba dokonać modyfikacji we wzmocnieniu :/
Sprzedający nie posiada żadnej dokumentacji zdjęciowej co trzeba przyciąć i jak to wygląda finalnie.
Cooler objętość ma podobną do tego z diesla, a powierzchnię czołową troszkę większą. Problem w tym, że jest wysoki i pewnie jego część będzie przesłonięta w wąskim wlocie powietrza Giulietty.

Podsumowując
Czy ktoś z użytkowników bawił się w wymianę intercoolera w swojej julce (obojętnie jakiej) ?
Na seryjny lub custom? Czy zmiany były odczuwalne?

Dodam, że na razie nie zamierzam podkręcać swojego tbi, bardziej chodzi mi o "ułatwienie silnikowi życia" :)

Ostatnia edycja:
to mody w ten sposób nie mają sensu, zakładanie większego coolera niesie ze sobą potrzebę modyfikacji softu, żeby nie zaszkodzić silnikowi. jak modzić, to przemyślanie - a zakładanie większego coolera, żeby ułatwić silnikowi życie, taką modyfikacją nie jest. chcesz grzebać - podjedź do tunera, pogadaj, obierz sobie jakąś ścieżkę przyszłościowo, zbieraj kasę albo graty i zrób raz a porządnie. lepiej na tym wyjdziesz :)

He he.... no właśnie pierwsze pytanie powinno być czy to ma sens? :P

jeśli nie będziesz nic dłubał w aucie - nie, nie ma sensu. jeśli masz zamiar coś robić w przyszłości - przedyskutuj temat z tunerem, unikniesz przypadkowo wydanych pieniędzy na niekoniecznie potrzebne zakupy. bo powiedzmy sobie szczerze, wkładanie coolera za 1k+ pln nie ma sensu, jeśli ma być z tego kilka KM...

we gyty na frontowym ( 550/180/65 ) i stal dolot seria wyszła
160KM ( dane prod . 150 )
334Nm ( dane prod 305 )

Odkurzam temat.
Pacjent Giulietta 1.4 120KM
Frontowy IC już zakupiony. Dedykowany do modelu, od FIMC. Producent utrzymuje, że trzeba dorobić mocowania.
Ktoś montował? Możecie coś podpowiedzieć?
Giulietta mocno zmodzona, ostatnim etapem jest montaż wydajniejszego IC, chciałbym zrobić to sam, więc jeśli możecie coś doradzić, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Rafał

Rafał mocowanie to 4 płaskowniki .
Zdejmiesz zderzak to sam zobaczysz.
Staraj się umieścić IC jak najniżej się da, bo belka zasłania przepływ

Rafał mocowanie to 4 płaskowniki .
Zdejmiesz zderzak to sam zobaczysz.
Staraj się umieścić IC jak najniżej się da, bo belka zasłania przepływ
Dzięki. Jeszcze się za to nie zabrałem bo brak czasu, ale może w sobotę ogarnę.
Czy większy IC nie będzie przyslaniał chłdnicy od klimy?
Pozdrawiam.
Rafal

Ogólnie trzeba szukać IC który na wysokość ma ok 18-20cm. W przeciwnym wypadku przewody od IC będą opierać się o strefy zgniotu w sytuacji gdy będziemy chcieli opuścić go maksymalnie w dół.

Odkurzam temat.
Pacjent Giulietta 1.4 120KM
Frontowy IC już zakupiony. Dedykowany do modelu, od FIMC. Producent utrzymuje, że trzeba dorobić mocowania.
Ktoś montował? Możecie coś podpowiedzieć?
Giulietta mocno zmodzona, ostatnim etapem jest montaż wydajniejszego IC, chciałbym zrobić to sam, więc jeśli możecie coś doradzić, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Rafał
Zamierzam zmienić IC w mojej Giulietta 1,4 170 kM z Racechip S, zakładałeś już ten od FMIC. Jak z tym montażem i dorobieniem uchwytów. Do czego mocowałeś ?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

I jak rozumiem zmiana IC nie ma wplywu na ustawienia map z racechipa?

Racechip S ma 5 map więc można dobrać. Poza tym wydaje się że wymiana IC ma też inne zadania [emoji3]

Ostatnie zauważyłem, że rura od trubo do IC w qv jest mega restrykcyjna (3/4cm srednicy, odcinek 10-15cm). Ktoś to wymieniał u siebie ?

Nie wiem jak w qv ja w swojej 1,4 170kM wymieniałem wszystkie i tą pionową i te poziome z klamrami

Ostatnie zauważyłem, że rura od trubo do IC w qv jest mega restrykcyjna (3/4cm srednicy, odcinek 10-15cm). Ktoś to wymieniał u siebie ?
A jaka jest średnica na wylocie ze spręzarki?

Nie miałem turbo w ręku, jednak zapewne też w granicach 3-4cm.

I jakie wnioski ?

Amortyzatory
Powrót