• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tuning Mito - cel 300KM

Julekk

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito 2008 1.4 TJet 155km
Cześć,

od dawana zastanawiam się nad tuningiem niuńki i wydaje mi się że nareszcie przyszedł na to czas! Zacznę od początku. Mam Mito 1.4 TB 155KM z gwintem i hamulcami Brembo - samochód gotowy na zwiększanie mocy.

Planuje zrobić te rzeczy w kolejności:

1. Zmienić fabryczny intercooler na intercooler od fmic
2. Zmienić fabryczny dolot na stożek K&N 57-0679
3. Zainstalować turbo Garret GT1446
4. Nowa mapa silnika dla trybu D

Co sądzicie o wspomnianych przeze mnie częściach? Może macie jakieś inne sprawdzone możliwości? Co warto jest jeszcze zmienić aby samochód był bezpieczny i żeby przygalopowało pare koni więcej?

Pozdrawiam
Julek

Cel 300
Porting głowicy.
Inna turbina plus kolektor wydechowy.
Wydech inny cały.
Wtryskiwacze inne
Odprężenie silnika
Pewnie kute tłoki

Plus spacer miski olejowej, pompa paliwa, komp do strojenia, większy dolot itp.

Cześć,

od dawana zastanawiam się nad tuningiem niuńki i wydaje mi się że nareszcie przyszedł na to czas! Zacznę od początku. Mam Mito 1.4 TB 155KM z gwintem i hamulcami Brembo - samochód gotowy na zwiększanie mocy.

Planuje zrobić te rzeczy w kolejności:

1. Zmienić fabryczny intercooler na intercooler od fmic
2. Zmienić fabryczny dolot na stożek K&N 57-0679
3. Zainstalować turbo Garret GT1446
4. Nowa mapa silnika dla trybu D

Co sądzicie o wspomnianych przeze mnie częściach? Może macie jakieś inne sprawdzone możliwości? Co warto jest jeszcze zmienić aby samochód był bezpieczny i żeby przygalopowało pare koni więcej?

Pozdrawiam
Julek

Na tym co wymieniłeś wyjdzie ok 200KM
A tak na poważnie żeby myśleć o 300KM to trzeba zrobić tak:
Cały wydech przelot
Downpipe
Dolot
Wtryskiwacze jakieś 525ccm(inną pompa jest nie potrzebna)
Porting głowicy nie jest konieczny ale może się przydać
Bardzo ważne to dobre wałki rozrządu! Mogę polecić tę od MTD bo robią mega robotę w stosunku do jakichkolwiek seryjnych
Turbo td04-13t nie da rady przekroczyć 300KM choć na tych walkach z MTD byłby ok 290KM więc coś nowszego by się przydało
Kucie i odprężanie silnika jest nie potrzebne
Chłodnica oleju
Podgięcie świec na 0.7mm
No i może sprzęgło jeszcze do tego

Amortyzatory
Powrót