Chiptuning w 1.9 JTDm 16V

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wyraznie napisalem ze w swojej glupocie przewyzsza ich godula
- w tym sensie mi chodzilo

Ostatnia edycja:
To następnym razem wypowiadaj się jaśniej. Też odebrałem te zdanie jako pochwałę.

Z Krakowa to ja polecam tylko TTC. Poleciłem tą firmę jednemu koledze z forum i również z tego co wiem jest bardzo zadowolony.

Swego czasu hamowałem swoje Coupe na inercyjnej hamowni V-techu w w-wie i wyszło 343KM i 460Nm, zweryfikowałem to na obciążeniówce VTG, która jest znacznie bardziej wiarygodna, wyszło 421KM i 402Nm. Tak więc bierzcie poprawkę na spore przekłamania hamowni inercyjnych, głównie jeśli chodzi o moment.. a już kompletnie bym nie ufał wynikowi robionemu w firmie, która mi zapina program..

Na początku następnego roku chcę mojej Belli zafundować lekki przyrost mocy.
Którą firmę polecacie? Jakie są koszta? Jak wygląda sprawa dynamiki (o ile zmieniło się przyspieszenie)? Ile KM i momentu da się wycisnąć więcej? No i pytanie ostatnie, jak to jest ze spalaniem, wiele fim podaje, że po chiptuningu spalanie maleje.
Jestem również ciekaw o ile zeszło Wam przyspieszenie do 100 po tej modyfikacji.

Polecam firme: http://www.dynosoft.pl/kontakt

I czlowieka o ksywie aligator. Sam robilem u niego program. Jest mlody, bardzo ambitny, potrafi kilka godzin stroic auto na hamowni, robi proby drogowe z kontrola parametrow rzeczywistych, nie wgrywa gotowców. Polecam tego tunera duzo bardziej niz firmy tasmowo produkujace chipy.

Z Krakowa to ja polecam tylko TTC. Poleciłem tą firmę jednemu koledze z forum i również z tego co wiem jest bardzo zadowolony.

Dokładnie! Jestem bardzo zadowolony z efektów. Obsługa w tej firmie jest naprawdę profesjonalna.

192KM / 410Nm takie są teraz wartości mojego klekocika. Ponadto moc przchodzi niesamowicie gładko, żadnych lagów na turbo. Zupełnie niepoznaje mojego samochodu i zdecydowanie polecam remap wszystkim któży się wachają. Pozatym znów mam uśmiech na twarzy gdy wciskam gaz w podłogę :). A transformacją mojej belli zajęli się ludzie z AHM http://www.alfacare.co.uk/

192KM / 410Nm takie są teraz wartości mojego klekocika. Ponadto moc przchodzi niesamowicie gładko, żadnych lagów na turbo. Zupełnie niepoznaje mojego samochodu i zdecydowanie polecam remap wszystkim któży się wachają. Pozatym znów mam uśmiech na twarzy gdy wciskam gaz w podłogę :). A transformacją mojej belli zajęli się ludzie z AHM http://www.alfacare.co.uk/
Bardzo dobre wyniki rbt2005 ,mam nadzieję ,że wykres też jest OK. Teraz tylko ostrożnie ze sprzęgłem bo 400 Nm to już wartości graniczne ,które te sprzęgła wytrzymują ,no i proponowałbym częściej wymieniać olej ( ja po chipie wymieniałem co 15 kkm ).Pzdr

Bardzo dobre wyniki rbt2005 ,mam nadzieję ,że wykres też jest OK. Teraz tylko ostrożnie ze sprzęgłem bo 400 Nm to już wartości graniczne ,które te sprzęgła wytrzymują ,no i proponowałbym częściej wymieniać olej ( ja po chipie wymieniałem co 15 kkm ).Pzdr

ponoć sprzęgło w 159 jest dużo lepsze niz w 156 (pochodzi od opla vectry) a o płyny "ustrojowe" i filtry i tak zawsze dbałem (15k do góra 20k) ps. jak twoja bella się sprawuje na 5 i 6 biegu po remapie ?? U mnie to zupełna transformacja i pełny odlot od 1750rpm. pzdr

Dokładnie tak samo ale mam niewiele okazji żeby zapinać 5 i 6 bieg , 90% jazd wykonuje po mieście :(

ja w sobote mam wyjazd do Polski (z Anglii) 1520km a większość w nocy w niemczech więc troszkę przedmucham moją belle ;)

Rbt2005 rzeczywiście dobry wynik, nie boisz się, że to jednak ciut za dużo?
Ja chcę moją zmodować na 180PS i ok 400Nm, myślę, że to wystarczy.
Daj znać za jakiś czas jak się samochód sprawuje, mam nadzieję, że będzie cały czas śmigał jak ta lala :)

Rbt2005 rzeczywiście dobry wynik, nie boisz się, że to jednak ciut za dużo?
Ja chcę moją zmodować na 180PS i ok 400Nm, myślę, że to wystarczy.
Daj znać za jakiś czas jak się samochód sprawuje, mam nadzieję, że będzie cały czas śmigał jak ta lala :)

Szczerze, jestem w clubie alfy tutaj w anglii i znam parę osób które mają te silniki dużo bardziej wykręcone (210KM/430Nm) z tym że mają usunięty dpf więc myślę że jeśli chodzi o sprzęgło i skrzynie to powinno być ok ;)

Szczerze, jestem w clubie alfy tutaj w anglii i znam parę osób które mają te silniki dużo bardziej wykręcone (210KM/430Nm) z tym że mają usunięty dpf więc myślę że jeśli chodzi o sprzęgło i skrzynie to powinno być ok ;)

Ta, teges szmeges. Niech pokaza wykresy tych ich 210 BHP 1.9 JTD. Angielskie hamownie sa zbyt optymistyczne. Nie ma mozliwosci wykrecenia 210 koni z 1.9 w 159 tylko po usunieciu DPF'a. Chyba, ze auto ma przejechac 10 tysiecy do sru turbiny i dymic jak Ikarus.

Ostatnia edycja:
Ta, teges szmeges. Niech pokaza wykresy tych ich 210 BHP 1.9 JTD. Angielskie hamownie sa zbyt optymistyczne. Nie ma mozliwosci wykrecenia 210 koni z 1.9 w 159 tylko po usunieciu DPF'a. Chyba, ze auto ma przejechac 10 tysiecy do sru turbiny i dymic jak Ikarus.

przecież nie będe się z tobą kłucił jak się nieda to się nieda :rolleyes:. Ja widziałem wykresy, na hamownie jeździłem i wiem co można a co nie. Z DPF mocniej nie robią bo się będzie zapychał. A co do wytrzymałości turbo to już co kto woli a raczej jak kto dba :P

Pozdrawiam
Robert

---------- Post dodany o godzinie 01:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:11 ----------

A co do dymienia to jak przycisne swoją na maxa to dymek też już puści. Swoją drogą twoja GT pewnie też swoje dymi ;)

[/COLOR]A co do dymienia to jak przycisne swoją na maxa to dymek też już puści. Swoją drogą twoja GT pewnie też swoje dymi ;)

Swoje dymi, ale raczej nie jest to dym, a delikatny odkurz. Zalezy tez od temp. zewnetrznej. Teraz przy lekkich mrozach nie kopci prawie w ogole. To tyle o mojej :) Jaki to IC jest w 159 fabrycznie, ze mozna tyle z niej wydusic?

I jeszcze jedno. Nie mozesz z seryjnego turba, ktore dmucha 1.35 wydmuchac np 1.9 bara, bo po prostu sie rozleci. Tu dbanie nie ma nic do rzeczy.

Swoje dymi, ale raczej nie jest to dym, a delikatny odkurz. Zalezy tez od temp. zewnetrznej. Teraz przy lekkich mrozach nie kopci prawie w ogole. To tyle o mojej :) Jaki to IC jest w 159 fabrycznie, ze mozna tyle z niej wydusic?

I jeszcze jedno. Nie mozesz z seryjnego turba, ktore dmucha 1.35 wydmuchac np 1.9 bara, bo po prostu sie rozleci. Tu dbanie nie ma nic do rzeczy.

Jaki IC ma to nie wiem bo aż tak się nieznam, a co do turbo to pewnie masz rację, ale i tak będe się upierał co widziałem. Swoją drogą pewnie co hamownia to inne wyniki

witam

Mam pytanie do osób które chipowały 159-tki z silnikiem 1.9 16v 150km,

Otóż wykonano mi chip ( program) silnika w mojej alfie w V-tech w Krakowie.

Najpierw oczywiście była hamownia, na końcu również.
Zdziwiły mnie nieco wyniki, mianowicie w serii wyszło 142KM oraz 356 Nm (!), gdzie norma to 150KM oraz 320 Nm...

Następnie zrobiono to o co prosiłem, czyli podniesiono moment - chciałem tak do 380-390, oraz wydłuzono go aby był w wysoki dłuższym zakresie obrotów.

Wynik końcowy - 170KM przy 3500 obrotach oraz 409 Nm przy 2444 obrotach. ( wszystkie pomiary na V biegu)

Teraz pytanie- czy hamownia V-tech nieco nie przekłamuje wyniku w górę?

Paradoksalnie mam nadzieję, że tak, bo czytałem, że 400 Nm z seryjnym sprzęgłem to granica bezpieczeństwa ?

Generalnie autko jeździ bardzo dobrze, nic nie ślizga, wciska w fotel konkretnie, ale minęło mało czasu od zmiany oprogramowania...

ktoś miał doświadczenia z V-tech i może ktoś z Was dodatkowo sprawdzał potem parametry na innej hamowni?

Amortyzatory
Powrót