buba z czipowaniem automatu jest tak, że:
- do silnika 2.4 JTDm w automacie jest 200 koni i 400 niutów, ale skrzynia jest inna niż w 1.9
- 1.9 ma fabrycznie 340 niutów, skrzynia ma 6 sprzęgieł. Do 400 niutów w 2.4 skrzynia ma 7 sprzęgieł.
- 2.4 automat jest osłabiony do 400 Nm podczas gdy manual ma 410 Nm, więc widać że Aisin nie chrzcił jej na taki moment
Licząc naiwnie i liniowo, w obu przypadkach wychodzi na sprzęgło ~57 niutów (340/6 i 400/7). Mój wniosek z tego byłby taki, że cokolwiek ponad fabrykę wysili skrzynię, a nawet na fabrycznym momencie przecież pada kosz C1. Wniosek prosty, jak chcesz coś dłubać i nie martwić się o remont skrzyni, to ja bym jedynie działał w kierunku wyostrzenia krzywej momentu na niskich obrotach ale bez drastycznego zwiększania maksymalnego momentu obrotowego. A jak Ci nie zależy na tym czy skrzynia zdechnie z arok czy dwa to szalej, w końcu soft od skrzyni twierdzi, że przeniesie ona 500 Nm
Co do startu, to zwiększanie momentu na silniku nie wiem czy pomoże w zwłoce, jaka występuje przy ruszaniu. Obserwuję to u siebie i czynniki są dwa:
1. skrzynia rozpina konwerter po chwili od zatrzymania, gdy stoisz na D i wciśniętym hamulcu. Celem tego jest zapewne zmniejszenie wibracji i hałasu oraz ekonomia. Ponowne spięcie wiąże się ze zwłoką i jest to jej główna przyczyna.
2. czasem moja skrzynia ma zawiechy po długiej i powolnej miejskiej jeździe, za bardzo wczuwa się w swój program ECO/City. Mimo, że silnik się wkręca i jest boost, to skrzynia zwleka i trzyma uślizg konwertera więc moment nie jest przenoszony na koła od razu.
3. jak chcesz dynamicznie wykonać lewoskręt / włączyć się do ruchu, to przygotuj skrzynię do tego chwilę wcześniej, dotykając gazu z nadal wciśniętym hamulcem, lub przełączając D -> N -> D. Skrzynia znów na kilka sekund zepnie konwerter (poczujesz wibracje) i możesz dać w palnik. Ogólnie taki mini-launch możesz tak wykonać, że trzymając hamulec mocno wciśnięty, wkręcasz silnik na 1000 - 1200 RPM i puszczasz hamulec. Ale nie stój tak 5 minut

Krótką chwilę to skrzyni nie zaszkodzi (straty pójdą w ciepło ale elementy cierne nie dostają w dupę) ale jak tak będziesz robił długo i/lub często to odbije się to na kondycji skrzyni.