Chiptuning w 1.9 JTDm 16V

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na razie to nie wiem czy w ogóle chce to zgrywać.
Mam pewne podejrzenia, że ktoś coś mógł w sofcie kombinować.
Ale może to być też specyfika silnika CF4 i skrzyni M32.

Czy montował ktoś z Was wtrysk metanolu do 1.9 16V i może się podzielić doświadczeniami? Bo się zastanawiam czy ma to sens. Niby Ci co montowali w Fordach czy VW, to chwalą, ale jaka jest prawda.

@maly,
nie mam parcia na moc, ale +200KM wystarczy, na jakiś czas. Na ten moment zrobiony dolot do turbo 100mm, od turbo 57mm na rurach alu, FMIC, wydech - przelot, z portkami na koncu. Pozostałe graty, to seria. Turbo większe mi nie bardzo się zmieści, bo tam wszystko wciśnięte na milimetry. Ewentualnie układ zasilania możnaby poprawić. Szyna 1400, ale podobno na 1600 da radę podnieść. Ewentualnie kwestia wtrysków, czy zmienić i na jakie?

PS
Problem u mnie jest z hamonią, auto jest zbyt niskie na rolki.

@omen, dzięki - zabieram się za lekturę :)
Przeczytałem i ... właściciel IMO miał dość mgliste pojęcie o swoim silniku.

Ostatnia edycja:
Właściciel albo ściemniał albo żył fantazją.
Tam z metanolem podejrzewam że było max 200.

A ty sobie odpuść. Na seryjnym osprzęcie z IC ogarniesz 400Nm/200KM.
Więc wtrysków, raila 1600 też nie potrzebujesz

P.S. Jaki tam masz prześwit przy dokładce?

No to zrobiłem, oczywiście shamować się nie dało, bo Gtv'ka za niska. Po modzie przyśpieszenie 0-100 km/h mniejsze o 1.6 sek w stosunku do pomiaru przed modem. Ale pewnie dało by się urwać jeszcze więcej, zwłaszcza że na dwójce mieli jeszcze kołami jakbym dopiero ruszał z jedynki. Moment obrotowy może rzeczywiście mieć ~400Nm, bo czasami sprzęgło śliźnie - ale tym się nie przejmuję, ostatecznie zmieni się na mocniejsze :D

Radził bym jednak coś wykombinować i shamowac auto. Z autopsji wiem, że wyniki teoretycznie nie pokrywają sie z praktycznymi. U mnie po pierwszym remapie jak wyjechałem na ulice banan od ucha do ucha po pierwszym pomiarze entuzjazm opad. Góra momentu od samego dołu i trzeba było wrócić na chatę i w sofcie ściąć moment żeby raz dwa nie załatwić układu przeniesienia.

Musiałbym kupić i zmienić zawieszenie żeby wjechać na rolki. Innej opcji nie ma. Soft mam sprawdzony ze Stilo, który na seryjnych gratach miał 175KM/380Nm.
Szyna CR ma podniesione ciśnienie tylko do 1.480 a turbina ładuje do (peak) 1.55 bar'a

Przelatałem nią dziś ponad 300km - franca ciągnie nawet na 6 biegu bez opamiętania. I robi to z taką łatwością, że do 230km/h (wg GPSu) idzie ot tak sobie. Dalej nie próbowałem, bo to trochę hardcore, zwłaszcza że monitorowałem "parametry życiowe" podczas jazdy i EGT musi mocno rosnąć, bo temperatura płynu chłodzącego przy jeździe 210-230km/h w ciągu dnia sięgała 100'C, gdy na zewnątrz były 23'C.

Więc nie wiem, czy nie będę musiał zamontować wtrysku wody do kolektora, żeby obniżyć EGT. Ale nie mam w tej kwestii doświadczenia.

PS
Muszę zacząć szukać mocniejszego sprzęgła, bo jak za ostro wcisnę gaz na wyższych biegach, to nawet i przy 3000rpm potrafi czasem śliznąć. :D

Ostatnia edycja:
Dziwne masz podejście
Soft "sprawdzony ze stilo"
A montować pragniesz wtrysk metanol/woda..
Dróg do zbicia EGT jest kilka, prostszych ..

Innej opcji nie ma.

To ciekawe jak hamują auta które są niższe od twojego ;] Kwestia znalezienia odpowiedniej hamowni, a nie zmiany zawieszenia...

Co do "sprawdzonego softu" to się nie będę rozpisywał. Każdy silnik reaguje inaczej. Każda modyfikacja wymaga indywidualnej korekty. Może być, że faktycznie będzie miał te parametry, a może być tak, że ma ponad 400nm przy 1800obr i dlatego tak fajnie rwie.... ale do czasu...

@Mały, to uchyl rąbka tajemnicy jak zbić EGT prostszymi metodami. Moje podejście "od dupy strony" wynika z ograniczeń, a nie mojego widzi mi się.

@Pływak, to gdzie jest taka hamownia, gdzie wjadę mając prześwit 7cm? Byłem nawet w Gliwicach na hamowni która jest dla aut 4x4 z regulacją rozstawu osi i nic z tego nie wyszło.

PS
Tylko proszę, nie piszcie mi o tym, że soft sprawdzony, to jest tylko robiony pod dane auto, bo to każdy wie. Tego nie przeskoczę. W moim przypadku soft "sprawdzony", to jest ale optymalizowany nie na moim silniku.

Ostatnia edycja:
Samym softem da się trochę ugrać.
Wydech, wtryski, etc.

Są hamownie np. jednorolkowe.
Chassis-Dyno.jpg
Ew. "dynomet" da jakiś tam pogląd.

@omen, wydech (zupełny przelot) został zrobione przed softem.

@maly, o takich hamowniach jednorolkowych nie wiedziałem :) Tylko ciekawe czy jest coś takiego w mojej "okolicy".

... a może być tak, że ma ponad 400nm przy 1800obr i dlatego tak fajnie rwie.... ale do czasu...

Nie ma takiej opcji, dół jest w miarę łagodny. Szatan się robi powyżej 2000rpm

Ostatnia edycja:
jak jesteś bardzo zdeterminowany na pomiar, to jedź do kingsoft do starego/nowego sącza(nie pamiętam). tam na pewno shamują auto. ale i tak twierdzę, że to co zrobiłeś jest przejawem kompletnego ******i strasznej pazerności :) jeszcze w tych czasach, gdzie softa można mieć za naprawdę niewielkie pieniądze i mieć świadomość, że jest zrobiony pod auto... i jeszcze to, że nie ma nm na dole... wróżka jesteś, że takie rzeczy wiesz bez wykresu? czy może wróżbita maciej powiedział?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepraszam, ale G wiesz, zwłaszcza o problemie który mam. Jakbyś się wysilił i przeczytał w czym rzecz, to nie zarzucałbyś mi pazerności, bo to akurat najgłupszy argument jakiego można było użyć.

Co do Nm u dołu, to nie jestem wróżbitą, ale wiem kto soft pisał i jak pisał (firma zajmująca się tylko i wyłącznie chiptuningiem). Nie mogłem tylko wjechać tam na hamownię, żeby to potwierdzić kreskami. No ale Ty wiesz lepiej.

Każdy jest wielce mądry siedząc za klawiaturą komputera, rozdając "rady" na prawo i lewo. A jak przychodzi do konkretów, to odpowiedzi jakby przed chwilą znaleziono coś przez googla, albo takie trollowanie jak powyżej.

Ostatnia edycja:
trollowanie? a jakie Ty masz doświadczenie w temacie tuningu? udało Ci się podpieprzyć soft pisany do innego auta i wielki kozak, że masz auto z kradzionym softem i udało Ci się go przekopiować do swojego sterownika. i tak, czytałem co napisałeś, i jedyne co z tego wynika to tyle, że albo soft był robiony przez jakiegoś kretyna, skoro egt rośnie w kosmos, albo nie nadaje się do jazdy w tym aucie. a Ty, zamiast wydać kilka stówek na normalny program, wolisz brnąć w jakieś kombinacje typu metanol, zamiast pojechać i zrobić cywilizowany soft, na którym egt nie będzie rosło w kosmos. zresztą maly_777 już to napisał, pisząc o dziwnym podejściu do softa sprawdzonego w innym aucie. będziesz brnąć w syf na jakimś dziwnym sofcie - spoko, tylko uprzedzam, że płacz będzie jak się motor skończy.

ps. gdybyś miał jakieś pojecie o tym, to wiedziałbyś, że ciśnienie raila i boost to nie są jedyne wyznaczniki...

Amortyzatory
Powrót