Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
koledzy male pytako. da rade jakos sprawdzic czy juz mialem robiony chiptuning? np w unidiagu? posiadam kabelek VAG.
pozdrawiam

Może jest ktoś co eksperymentowal albo ma wiedze na temat tych mapek i odpowie mi na moje pytanie :). Który z tych numerków jest ważniejszy numer sterownika czy numer firmware. Pisałem wcześniej że pliczek 786b.022 nie działa w mojej alfie, pytanko czy jak spróbuje wgrać mapke ze zgodnym numerem ecu tj 022 czy bedzie Si?

Proszę od tej chwili o skupienie się na temacie związanym z mapami. Wszelkie inne posty będą usuwane, a w skrajnych przypadkach będą wyciągane daleko idące konsekwencje (z łamaniem kołem włącznie).

Kolega w 156 2.4 ma 0281010336 z softem 1037362086 , kupil kwp dostal mapy i znalazl tam

Chip Nr:..........362 086
Fahrzeug:.........Alfa Romeo 166 2.4 jdt P3
Getriebe:.........SG
-------------------------------------------------------------
ECU:..............
BoschNr:..........0281010336
Software:.........
von FgStNr:.......
bis FgStNr:.......
Anzahl Chip:......1
QuellProm:........29F400
Bauform:..........PSOP44
geloetet:.........yes
ZielEprom Alpha:..29F400
ZielEprom Beta::..
ChipNr I:.........362_086
Codierung Alpha:..HPsop44
Codierung Beta:...
ChipNr II:........
Codierung Alpha:..
Codierung Beta:...
Ersatzchips:......
Bemerkung:........
Lieferumfang:.....2 Goldpins, HPsop44-1

niby sterownik ten sam ale to z 166 jak myslicie ladowac ;/ ?

a moze kto ma do tego jakiegos moda ?

No i ladnie zadzialalo :) teraz hamowanie i zobaczymy co z tego wyszlo
jak ktos szuka cos pod siebie to mam troche tych map

Ostatnia edycja:
Jak łączycie się z Unidiagiem albo FiatECUscanem to w zawirusowanych ECU co Wam pokacuje "ECU programing date"?
Ja jakiś czas temu zmieniałem mapę, ale dzisiaj zauważyłem,że data jest nadal 1998/06/27. Nie powinna być data chipowania?

Jak łączycie się z Unidiagiem albo FiatECUscanem to w zawirusowanych ECU co Wam pokacuje "ECU programing date"?
Ja jakiś czas temu zmieniałem mapę, ale dzisiaj zauważyłem,że data jest nadal 1998/06/27. Nie powinna być data chipowania?

u mnie date zmienilo na date nagrywania mapy...

Czyli w moim przypadku nie udało się wgrać mapy tylko zadziałał efekt PLACEBO??
:lol::lol::lol:

Byłem właśnie w aucie, ponownie wgrałem mapę, data nadal 1998-06-27.
Zastanawia mnie to, że zapisanie mapy z ECU do kompa trwało ponad minute, a wgranie nowej do ECU zaledwie 10 sekund. Żadnych błędów nie było.

Może ktoś porównać te dwie mapy, pierwsza to oryginał, drogą zgrałem przed chwilą - powinna być zmodyfikowana.

Pokaż załącznik 9610 Pokaż załącznik 9611

Sprawdzałeś może te moje mapy? Bo ja nie ogarniam tego winosl...

Byłem właśnie w aucie, ponownie wgrałem mapę, data nadal 1998-06-27.
Zastanawia mnie to, że zapisanie mapy z ECU do kompa trwało ponad minute, a wgranie nowej do ECU zaledwie 10 sekund. Żadnych błędów nie było.

Może ktoś porównać te dwie mapy, pierwsza to oryginał, drogą zgrałem przed chwilą - powinna być zmodyfikowana.

Pokaż załącznik 9610 Pokaż załącznik 9611

Sprawdziłem i wychodzi na to ze ta stara mapa była lekko modyfikowana a to co wgrałeś to ori wsad.
Prześli mi jeszcze plik który wgrywałeś to się upewnimy.
Być może sterownik nie przyjął softu.

Witam kolegów Alfaromejo, jestem posiadaczem 1,9JTD CF3 z Fiata(Brava). Mam już sprzęt (Kwp i kabel oraz Vag-a z FiatScan) teraz kwestia który wsad i jakieś odczyty.
Jeśli któryś kolega ma WinOlsa i ogarnia już sam chiptuning to proszę o ocenę map
EyFiat537B.341 +5%
EyFiat537B.341+10%
z linku
http://youyoukiller.free.fr/ecu/6000 Tuning files/Tuned/Tuned Files/FIAT/BRAVO/
Z tego co ja zaobserwowałem to względem orginalnej zmieniają się charakterystyki map 72366 oraz 72836.
Czy te mapy się między sobą różnią? Bo nazwa by to wskazywała?
Co oznacza +5%, +10%?
Czy to przewidywany przyrost mocy porównany do ori.

Panowie takie pytanie a mianowicie, dzisiaj przyszedł do mnie KWP2000+ i po podłączeniu do kompa dioda PWR świeci się na czerwono a nie na zielono tak jak ma to miejsce np. na filmikach z youtube, jak jest u was czy wogóle ktoś z was posługuje się tym sprzętem do wgrywania softów?

Tak Posługujemy się KWP2000.
A dioda ma inny kolor pewnie dlatego, że w magazynie u chinczyków gdzie produkują nasze interfejsy skończyły się zielone :lol:

Amortyzatory
Powrót