EGR jest na 100% wyłączony, bo sam o to poprosiłem, jest też zaślepiony na kolektorze ssącym oraz przy samym zaworze, zdjęta jest nawet rurka łącząca.
Czyli mówisz, że to co kombinuję nie ma sensu - może masz rację.
A jak można ustalić czy obecnie wskazania z przepływomierza są uwzględniane czy nie.
Po prostu nawet przy spokojnej jeździe, spalanie zaczyna podchodzić do 9-9,5l (oczywiście tylko miasto), a komputer potrafi pokazywać 7,6-7,8. Gdzieś przeczytałem, że właśnie przy uszkodzonej przepływce mogą występować aż takie różnice, wiem że auto po chipie, ale naprawdę starałem się nie przesadzać a i tak spalanie jest w tych okolicach. W trasie wydaje się być ok, do 130km/h spokojnie zmieści się w 5,5-5,6l, dokładnie sprawdzę za trzy tygodnie, wakacje w Chorwacji.
Mam jakieś takie wrażenie, że ostatnio własnie zaczął jakoś więcej palić, wcześniej te odchyłki były akceptowalne, 0,5-1l, a obecnie nawet do dwóch litrów mniej pokazuje komp. Tankowane zawsze do pełna, i praktycznie w 90% ta sama stacja benzynowa.
A może kombinuję, za dużo wolnego czasu i człowiek szuka w du.... raków.
Wrzucę ten oryginalny program i zobaczę co będzie
Mam jeszcze tylko pytanko, czy muszę coś dokładnie wiedzieć przy wgrywaniu samych map, jakieś sumy kontrolne, czy jeszcze coś innego?
Czy po prostu zgrywam to co jest obecnie, zapisuję sobie, wgrywam tą oryginalną co mi podesłałeś, i potem jak już sobie pojeżdżę na oryginalnej to bez problemów wgram poprzednio zgraną z chipem?
Dzięki wielkie za pomoc, i sorki za lamerskie pytania, ale w tej dziedzinie to raczkuję mocno