Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dam se ręke uciąc ze posmakujesz mocy, i przywykniesz szybciej niż myślisz :D, daje ci 7 dni :)

Dobrze że dużo anglików ostatnio zwożą, będzie rynek zbytu na przeniesienie napędu od JTD ;]

Mam 2 pliki wsadów swój oryginalny i modyfikowany.
Nr sterownika i softu się zgadza.
Inny jest tylko parametr "checksum"
Czy wgrywając taki soft nie uszkodzę komputera?

Mam 2 pliki wsadów swój oryginalny i modyfikowany.
Nr sterownika i softu się zgadza.
Inny jest tylko parametr "checksum"
Czy wgrywając taki soft nie uszkodzę komputera?

Uszkodzenie komputera w wypadku wgrania złego softu jest bardzo wysoko prawdopodobne.

Co do checksum, to z tego co wyczytałem na ten temat (a nie traktuj tego co piszę zbyt poważnie, bo jestem w tym względzie absolutnym amatorem) wynika, że po każdej modyfikacji pliku suma kontrolna się zmienia. Ważne jest natomiast to, żeby algorytm zastosowany do wyliczenia checksum zgadzał sie z tym, który jest zawarty w ECU samochodu a tym samym checksum`a wyliczona "pasowała" do danego sterownika. Dlatego w tym sensie checksumy które pokazują się w programach do edycji map mogą się fizycznie różnić a jednocześnie mogą "pasować".
Jeśli sie mylę proszę fachowców o sprostowanie.

checksum to nic innego jak suma kontrolna pliku czyli wartość kontrolna dzięki której program sprawdza czy plik nie jest uszkodzony.
suma kontrolna nie wiąże się z ECU! Czemu? bo wystarczy zmienić jeden parametr nawet odrobinkę i już sumy kontrolne są inne.

Przykład:

http://www.adamek.biz/md5-generator.php

Sprawdza czy plik się poprawnie przesłał, ale nie sprawdza czy pasuje do ECU.

---------- Post dodany o godzinie 09:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:57 ----------

to jest tak jakbyś wziął do koszyka w sklepie 10 bułek, kupił i po przyniesieniu do domu przeliczył czy nic nie zgubiłeś :P i w tym przypadku liczba 10 będzie Twoją sumą kontrolną.

Sprawdza czy plik się poprawnie przesłał, ale nie sprawdza czy pasuje do ECU.

---------- Post dodany o godzinie 09:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:57 ----------

to jest tak jakbyś wziął do koszyka w sklepie 10 bułek, kupił i po przyniesieniu do domu przeliczył czy nic nie zgubiłeś :P i w tym przypadku liczba 10 będzie Twoją sumą kontrolną.

No dobrze, jeśli jest tak jak piszesz to po co to całe halo z przeliczaniem checksum (np. w winols)? Jeśli ecu sprawdzałby tylko poprawność transmisji to wystarczyłaby jakakolwiek suma kontrolna. Dobrze myślę?

musi się zgadzać suma kontrolna pliku przed i po wysłaniu i po to to jest, żeby po przekłamaniu transmisji nie nagrać niepełnego/przekłamanego flasha
Jak Ty sobie wyobrażasz listę sum kontrolnych które może przyjąć ECU? :)
Wtedy tylko mapy fabryczne zawarte na tej liście by mogły zostać nagrane...

Wtedy tylko mapy fabryczne zawarte na tej liście by mogły zostać nagrane...

Myślałem, że tak do pewnego stopnia jest.

Poczytałem trochę fora np. chiptuners.org

"The checksum is stored in the file and the ecu can also calculate the checksum and
compare it with the stored value to see if the data in the chip is correct."

A zwłaszcza to:

"Different cars have different calculation methods.
One example is the LH2.4 sticky thread here:
http://www.chiptuners.org/forums/viewforum.php?f=2"

Rozumiem po co jest suma kontrolna, ale na podstawie takich wypowiedzi np. jak ta ostatnia cytowana wnioskuję, że różne są algorytmy ich wyliczania dla różnych samochodów. Z tego powodu jak wstawisz do pliku "źle" wyliczoną sumę kontrolną (to znaczy wg innego algorytmu niz ten zaprogramowany w ecu) to w niektórych samochodach ecu nie przyjmie takiego programu.

A zwłaszcza to:

"Different cars have different calculation methods.
One example is the LH2.4 sticky thread here:
http://www.chiptuners.org/forums/viewforum.php?f=2"

Rozumiem po co jest suma kontrolna, ale na podstawie takich wypowiedzi np. jak ta ostatnia cytowana wnioskuję, że różne są algorytmy ich wyliczania dla różnych samochodów. Z tego powodu jak wstawisz do pliku "źle" wyliczoną sumę kontrolną (to znaczy wg innego algorytmu niz ten zaprogramowany w ecu) to w niektórych samochodach ecu nie przyjmie takiego programu.

np. dlatego że sumy wyliczone według różnych algorytmów mogą mieć inne długości :)

Sumy kontrolnej nie wstawiasz do pliku, dodaje ją program przy zapisywaniu.
Poza tym kto normalny robi mapę od zera, zamiast przerabiać oryginalną, która ma już ustawiony w atrybutach algorytm liczenia sumy kontrolnej? ;>

np. dlatego że sumy wyliczone według różnych algorytmów mogą mieć inne długości :)

Sumy kontrolnej nie wstawiasz do pliku, dodaje ją program przy zapisywaniu.
Poza tym kto normalny robi mapę od zera, zamiast przerabiać oryginalną, która ma już ustawiony w atrybutach algorytm liczenia sumy kontrolnej? ;>

Podsumowując: suma kontrolna modyfikowanego pliku może być inna niż oryginalnego obrazu mapy, ale to wcale nie oznacza, że może być "jakakolwiek". Tak?

Podsumowując: suma kontrolna modyfikowanego pliku może być inna niż oryginalnego obrazu mapy, ale to wcale nie oznacza, że może być "jakakolwiek". Tak?

Suma kontrolna modyfikowanego pliku jest inna niż oryginalnego, ale musi być prawidłowo wyliczona według odpowiedniego algorytmu.

A co z kwestia immobilajzera? Po wgraniu czyjegoś softu nie będę miał problemów?

Amortyzatory
Powrót