Witam.
Posiadam w swoim Fiacie, w którym siedziało 1,9 JTD 8V 115KM przeszczep silnika i całego przeniesienia napędu z Alfy 156 1,9 JTD 16V 140KM. Ostatnio jeden z mechaników zaobserwował, że samochód puszcza czarne "bąki" podczas gwałtownego ruszania i zostawia ślad sadzy na asfalcie. Tak mi się wcześniej zdawało, ale za dużo autem nie jeżdżę, to też nie zabierałem się za to. Przyczyną być może są zawyżone dawki paliwa, jednak nie wiem czy coś było robione w mapach, ponieważ nie znam historii silnika. Chcę się za to zabrać, a przynajmniej zdiagnozować przyczynę i może wgrać mapy fabryczne.
Widzę, że w tym wątku badacie różne mapy, ja niestety nie posiadam odpowiedniego interfejsu i nie zgram swojej, ale zrobiłem pomiary Multiecuscanem. Czy możecie coś na ich podstawie stwierdzić?
Pokaż załącznik korekty_all.csv.zip
Wybrałem parametry wyczytane gdzieś w tym wątku, pewnie ze sporym nadmiarem.
Co do interfejsu do zgrywania map, to przymierzam się do MPPS, tego za kilkadziesiąt złotych z allegro. Po przeczytaniu wątku waham się wgrywać przez ten interfejs, ale zgrywanie chyba nie jest ryzykowne?
Mam jeszcze stare Galletto 1260, ale on zdaje się do zrzucenia map z tej centralki się nie nadaje.
Numer sprzętu 986, numer oprogramowania 593.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam