Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Potrzebna pomoc dla lamera.

Co robie żle że nie mogę zgrać mapy :confused:

Używam MPPS 13.2 i kabelka zakupionego razem z software .
- wybieram auto
- wybieram silnik
- wszystko się ładnie łaczy
Pokaż załącznik 242227
- naciskam odczyt i czyta proces trwa około 40min
- na końcu wyskakują standardowe komunikaty , zapisz plik bin
- zapisuje i okazuje się że plik ma 36KB
:confused::confused::confused:

Co robię źle ? jedyne co mi przychodzi do głowy to przestawić tą opcję na pełen odczyt:
Pokaż załącznik 242228

help
Wszystko robisz dobrze tylko jest zabezpieczenie przed odczytem.

Takie zabezpieczenie to dzieło fabryki czy autora modyfikacji softu?

Wszystko robisz dobrze tylko jest zabezpieczenie przed odczytem.

skurczybyk ... no to będę musiał poczytać ,
Serji nie wgrywam bo nie o to chodzi .

Takie zabezpieczenie to dzieło fabryki czy autora modyfikacji softu?

soft był robiony przez tunerów na wyspach ( i dlatego jestem ciekawy co tam za mody poszły)
z tym że później soft był modyfikowany jeszcze raz - EGR -DPF przez polskiego tunera który hamował też auto.
No i to on chyba zablokował opcję odczytu .

Edit.
Lekko szukałem na ten temat i biednie mi poszło :eek:
jedne co znalazłem to żeby wyjąć kość eprom i zgrać na stole - no odpada
- jak dla mnie jedyna opcja to zgrywanie przez OBD
- było też coś o interface galletto - ale ponoć lubi być niestabilne i można sobie zaszkodzić . Głownie przez tanie chińskie klony.

Jakieś mikro wskazóweczki , czy już muszę zostać hakerem ...

Ostatnia edycja:
dzięki wielkie siewcu za mapę, ogarnął mi już co prawda to gościu od wtrysków ale będzie na przyszłość :)

a takie pytanie jeszcze odnośnie tych chińczyków mpps - są jakieś szczególnie polecane wersje czy w przypadku EDC16c39 wsio ryba i brać plastikowy v13 za ~70zł?

Ja bym brał sobie ten najnowszy, V21 teraz chyba jest(albo V18, już nie pamiętam).

Ja bym brał sobie ten najnowszy, V21 teraz chyba jest(albo V18, już nie pamiętam).
Szybkie pytanie fiat ducato 2,3 mj 2011 jakie obroty wału korbowego potrzebne do rozruchu ( zimny silnik)

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Witam. Czy ktos moze mi doradzic jak zgrać wsad z ECU w alfie 147 1.6ts 120koni? Jaki interfejs najlepiej. Moj sterownik jest uszkodzony i chce zgrac stary program, ewentualnie usunac immo i wgrac na nowy ster.

Dzieki sa jeszcze na forum ludzie ktorzy potrafia pomoc bezinteresownie

Witam. Czy ktos moze mi doradzic jak zgrać wsad z ECU w alfie 147 1.6ts 120koni? Jaki interfejs najlepiej. Moj sterownik jest uszkodzony i chce zgrac stary program, ewentualnie usunac immo i wgrac na nowy ster.

Wystarczy jakiś MPPS 13. Trzeba podłączyć pin 20 do masy żeby ECU przeszło w tryb boot.

Moglbys troche mni na nie naprowadzic testuje wszystko na swoim aucie

Z autem nic sie nie dzieje (jedyne ktore sie nie psuje) poprostu chce sie troche doswiadczyc

Z autem nic sie nie dzieje (jedyne ktore sie nie psuje) poprostu chce sie troche doswiadczyc
Więc sam musisz w tym grzebać bez pomocy innych, to jest wiedza która kosztuje i nie kosztuje mało.
Każdy ma swoje doświadczenia, które zbierał tak samo jak ty i kombinował na swoim aucie metoda prób i błędów.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót