Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Teoretycznie jest to możliwe - emulator lub zrobić mu warunki podobne do DPFa (różnica ciśnień i temp. spalin), ale zazwyczaj wywala się w programie.
Czemu zakładasz że nie było zmieniane w programie? BDM czy nawet MPPS nie zmieniają daty programowania sterownika pokazywanej w FESie.
Galletto może sobie z tym nie poradzić, lepiej MPPS, tylko jakiegoś lepszej jakości dorwij, bo te tanie są super niestabilne i np. potrafi się wyłączyć w czasie zapisu (zasłyszane, osobiście niedoświadczyłem)
Podeślij zrzut to Ci powiemy co było robione
- - - Updated - - -
PrzesadzaszPrzecież wiesz, że bez logów to nawet nie wiesz jak wyszło na dobrą sprawę
Widziałeś w EDC16C39 wykres momentu po samym wyłączeniu DPFa?Doładowanie szaleje
![]()
Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl
witam,
ja dziś byłem u miejscowego kolesia co robi mody softów, załączam pliki które mi dał na pendrivie
zrobił mi program ekonomiczny (auto ma mieć mniejsze zużycie paliwa, to był jedyny cel chipa) i wywalił EGR-a
dane z FES-a:
ALFA 147 1.9 JTD
Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection
od gościa:
Fiat Hawdware Number 55198492
Bosch Hardware Number 0281011488
Bosch Hardware Id 00
Bosch Software Number 1037372060
Bosch Sofware Id D041
Fiat Identifacation Number 93749
Fiat Iso Code FD8632830D
Fiat Tester Number
Programming Date 19/04/2005
Ma ktoś normalną mapę bez żadnych modyfikacji tylko z wyciętym EGR ?? - do 1,9 jtd 115 2002r
ała (było sobie sprzęgło, nie ma to jak podkręcanie od 1200rpm)
Rail limiter wygląda co najmniej dziwnie, w sumie sterowanie railem tez.
SOI nietknięte, limiter temperaturowy nietknięty,
pokaż logi z tego auta bo nie wygląda mi na to żeby EGRa wyłączył - switch nietknięty, mapa Desired Air Quantity nietknięta
Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl
do mnie piszesz ?
a może ktoś wogóle porównać tą moją 'fabryczną' mapę z jakąś inną od takiego silnika (mam podejrzenie że w niej już było coś dłubane na zachodzie)
mam elma i FES-a, ale jak zapisać logi do pliku ?
to co do mnie piszesz jest mi całkiem obce,
w prawdzie jestem inżynierem mechanikiem ale od obróbki skrawaniem i o mapach paliwowych nie ma zielonego pojęcia dlatego zleciłem to gościowi który robi to juz ponad 3 lata i jak na tą chwilę nie słyszałem żeby ktoś był nie zadowolony lub miał jakaś awarię po zmianie programu,
cel miał być jeden: zmniejszyć zużycie paliwa, jeżdżę dziennie około 80km i zależało mi żeby zużycie zeszło poniżej 6l/100km (przed zmianą zużywał 6,2-6,7)
dziś jestem w pracy, ale jutro podłącze kompa i zrobię logi