Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no dla tego pytam kto mianuje swoją robotę "profesjonalną" robiąc takie gotowce ?
bo przecież jedno autko będzie w kondycji która dźwignie taką mapę a inne nie i zdechnie po miesiącu na takiej mapie i do kogo wtedy pretensje ?
no ale zawsze można dopisać " robisz to na swoją odpowiedzialność"
z tym że wtedy ciężko mówić o profesjonaliźmie bo chyba spec jakoś poczuwa się do swojej usługi

no ale nie mnie oceniać i wnikać
co kto lubi jak to mówią

Ostatnia edycja:
Bo taki program pisany na odleglosc trzeba zweryfikowac na hamowni i wprowadzic ewentualna korekte. Jak ktos wgrywa, a nie sprawdza auta przed i po na hamowni to juz jego problem jak mu cos sie wysra. Sam mam soft, ktory zrobil mi jeden forumowicz i ktory pozniej jeszcze sam sobie poprawialem jak polapalem co i jak ale po zmianach robilem logi i pomiar na hamowni. Nic w ciemno.

no czyli ponosisz koszt programu , wysyłki itp
potem hamownia
potem korekty - czyli odsyłasz rozumiem do tego który go pisał
potem hamownia
...
...
...
i się robi kwota a sam czas też jest warty sporo

no dla tego pytam kto mianuje swoją robotę "profesjonalną" robiąc takie gotowce ?

no to robiac czy gotowce? :>

bo przecież jedno autko będzie w kondycji która dźwignie taką mapę a inne nie i zdechnie po miesiącu na takiej mapie i do kogo wtedy pretense ?

kolejne pytanie sie nasuwa, jaka mape i co udzwignie?
przeciez rozni ludzie robia rozne programy do roznych zastosowan - no chyba ze sie myle i wszyscy dookola robia bez zadnych logow wszystkie limitery na maxa i dodatkowo rozwalaja duracje bo malo paliwa zalewa :O

z tym że wtedy ciężko mówić o profesjonaliźmie bo chyba spec jakoś poczuwa się do swojej usługi
co kto lubi jak to mówią

ale wlasnie w ten sposob oceniles chyba wszystkich ktorzy robia mapy niezaleznie od tego jak to robia ;) :P

no offence, ale z jakiegos powodu zadzialales mega emocjonalnie :P

- - - Updated - - -

Czyli takie nie "z netu" po których spływają tłoki :)

zazwyczaj najpierw turbo umiera bo niezaleznie od ilosci paliwa maja przynajmniej pol bara wiecej doladowane :D

no czyli ponosisz koszt programu , wysyłki itp
potem hamownia
potem korekty - czyli odsyłasz rozumiem do tego który go pisał
potem hamownia
...
...
...
i się robi kwota a sam czas też jest warty sporo

Nie wiem jak na slasku ale w wielkopolsce wysylanie maili jest darmowe :) Program otrzymalem na maila wgralem sobie sam w 5minut. Hamownie mam praktycznie pod chata wiec to tez nie byl problem. Wyszlo i tak 2 razy taniej niz bym pojechal zrobic "profesjonalnie" a zdobycie odrobiny wiedzy i mozliwosc pokombinowania sobie samemu w sofcie i zobaczeniu co i jak wplywa na parametry auta bezcenne :) Tak wydal bym tysiaka nic bym sie nie dowiedzial tylko dostal wykresik do lapki i do domu. Aktualnie mam zmienione sprzeglo na mocniejsze wiec bede sobie jeszzce troche dlubal samemu zobacze ile uda mi sie wyciagnac :)

BTW Ile mozna maksymalnie dmuchac z 1749VA? 1,4 jest bezpieczne? :D

Ostatnia edycja:
no to robiac czy gotowce? :>

kolejne pytanie sie nasuwa, jaka mape i co udzwignie?
przeciez rozni ludzie robia rozne programy do roznych zastosowan - no chyba ze sie myle i wszyscy dookola robia bez zadnych logow wszystkie limitery na maxa i dodatkowo rozwalaja duracje bo malo paliwa zalewa :O

ale wlasnie w ten sposob oceniles chyba wszystkich ktorzy robia mapy niezaleznie od tego jak to robia ;) :P

no offence, ale z jakiegos powodu zadzialales mega emocjonalnie :P

- - - Updated - - -

zazwyczaj najpierw turbo umiera bo niezaleznie od ilosci paliwa maja przynajmniej pol bara wiecej doladowane :D

raz - gotowca też trzeba zrobić :-) i potem można go rozdawać każdemu z tym silnikiem , sterownikiem itp
dwa - no czyli jedank trzeba jakoś poznać oczekiwania klienta i mozliwości jego auta, jakie logi zrobi mi ktoś na odległość ?
trzy - tutaj już całkiem nie rozumiem :-) oceniłem tych którzy proponują wprowadzić ich zmiany w naszym aucie nie znając go zupełnie i którzy to w razie w wypną się stwierdzeniem " na własną odp. " ( do oceny każdego )
emocji teraz nie mam żadnych :-) leje na to , wisi mi to :-)
cztery - no to już nie do mnie bo ja o tłokach nie pisałem

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak na slasku ale w wielkopolsce wysylanie maili jest darmowe :) Program otrzymalem na maila wgralem sobie sam w 5minut. Hamownie mam praktycznie pod chata wiec to tez nie byl problem. Wyszlo i tak 2 razy taniej niz bym pojechal zrobic "profesjonalnie" a zdobycie odrobiny wiedzy i mozliwosc pokombinowania sobie samemu w sofcie i zobaczeniu co i jak wplywa na parametry auta bezcenne :) Tak wydal bym tysiaka nic bym sie nie dowiedzial tylko dostal wykresik do lapki i do domu. Aktualnie mam zmienione sprzeglo na mocniejsze wiec bede sobie jeszzce troche dlubal samemu zobacze ile uda mi sie wyciagnac :)

BTW Ile mozna maksymalnie dmuchac z 1749VA? 1,4 jest bezpieczne? :D

fakt - mój błąd - nie wziąłem pod uwagę że przecież każdy ma u siebie sprzęt potrzebny do wgrania mapy i nie każdy ma hamownię "pod hatą " do tego darmową
przepraszam :-)

pewnie że jak masz pojęcie o tym co robisz i masz czym robić to ok
ale znajdzie się na pewno wielu którzy tego nie mają a potem będą kwiczeć w razie problemów
i tyle

jak to mówi mój kolega - za wiedzę się płaci
bo jak by każdy wszystko umiał to nikt by nie zarobił :-)

- - - Updated - - -

ale nie bijcie mnie tylko za to że w sumie się nie znam i mam obiecane darmowe hamowanie u cinka za ogarnięcie V tury :lol: bo chyba o tym pisałeś welo wspominając o moim emocjonalnym podejściu ??

p.s.
oczywiście żartowałem - hamownie i tak mam obiecaną już od dawna :-) żeby wykręcić w końcu coś ładnego bo poprzedni wpis na stronie był z umierającym sprzęgłem

Ostatnia edycja:
Pisales do mnie wiec odpowiedzialem jak to wyglada u mnie. Nic nie pisalem o darmowej hamowni bo nie byla darmowa mimo wszystko wyszlo 2 razy taniej. Sprzet to nie jest problem to to nie technologia NASA ;) Tez nie mialem wiedzy na poczatku dlatego wolalem zaplacic za zrobienie mapy dopiero pozniej jak troszke polapalem zaczalem bawic sie sam. Jak ktos wgrywa pierwszego lepszego gotowca i nie weryfikuje ani logow ani wykresu to juz jego problem, nie moj ;]

poszukaj sobie performance chart i tam bedziesz mial dokladnie rozrysowane krzywe :)

tutaj masz troche info o tej sprezarce :)
http://d-nb.info/974988219/34
Dzieki poszperam i poczytam. Juz przegladalem rozne fora i wiara dmucha w nie nawet po 1,5 bara ale wiadomo jak to jest z forumowymi madrosciami, nauczylem sie ostatnio brac na to sporo poprawke ;)

ja to chyba na razie nie powinienem brać udziału w dyskusji bo będę brany za stronniczego ...
ale poczytać chętnie poczytam

Pisales do mnie wiec odpowiedzialem jak to wyglada u mnie. Nic nie pisalem o darmowej hamowni bo nie byla darmowa mimo wszystko wyszlo 2 razy taniej. Sprzet to nie jest problem to to nie technologia NASA ;) Tez nie mialem wiedzy na poczatku dlatego wolalem zaplacic za zrobienie mapy dopiero pozniej jak troszke polapalem zaczalem bawic sie sam. Jak ktos wgrywa pierwszego lepszego gotowca i nie weryfikuje ani logow ani wykresu to juz jego problem, nie moj ;]

Dzieki poszperam i poczytam. Juz przegladalem rozne fora i wiara dmucha w nie nawet po 1,5 bara ale wiadomo jak to jest z forumowymi madrosciami, nauczylem sie ostatnio brac na to sporo poprawke ;)

z tego co pamietam to w 130PD SVBL fabrycznie jest ustawiony na 2620mbar, ale tam troche inaczej to wyglada konstrukcja jesli chodzi o sprezarke :)

- - - Updated - - -

ale nie bijcie mnie tylko za to że w sumie się nie znam i mam obiecane darmowe hamowanie u cinka za ogarnięcie V tury :lol: bo chyba o tym pisałeś welo wspominając o moim emocjonalnym podejściu ??

p.s.
oczywiście żartowałem - hamownie i tak mam obiecaną już od dawna :-) żeby wykręcić w końcu coś ładnego bo poprzedni wpis na stronie był z umierającym sprzęgłem

o tym to nawet nie wiedzialem, chodzilo mi bardziej o to ze od razu naskoczyles na goscia tak jakby Ci... auto porysowal :P

a widzisz - całe życie się człowiek czegoś dawiaduje :-)
zapytałem tylko - nie naskakiwałem przecież ( coś ty taki delikutaśny ? )
lepiej 100 razy zapytać niż 1 raz popełnić błąd

z tego co pamietam to w 130PD SVBL fabrycznie jest ustawiony na 2620mbar, ale tam troche inaczej to wyglada konstrukcja jesli chodzi o sprezarke :)

Ustawie 2400-2450mbar podleje w wyzszych partiach i zobacze jak auto zareaguje na hamowni. Chcialbym dobic do 150KM ale nie chce tez za duzo dmuchac zeby EGT nie polecialo w gore za bardzo.

bo przecież jedno autko będzie w kondycji która dźwignie taką mapę a inne nie i zdechnie po miesiącu na takiej mapie i do kogo wtedy pretensje ?

co kto lubi jak to mówią

On nie robi gotowców ale każdą jednostkę indywidualnie. Osobiście uważam tego człowieka, za wyjątkowego znawcę tematu i to nie tylko tutaj na polskiej ziemi. Znany jest też i w świecie zagranicznego chiptuningu. Z resztą tam się poznaliśmy. Wiedzę ma na prawdę ogromną. Ja jestem do tej pory pod wrażeniem. A ty od razu.... gotowce.

Ostatnia edycja:
Ustawie 2400-2450mbar podleje w wyzszych partiach i zobacze jak auto zareaguje na hamowni. Chcialbym dobic do 150KM ale nie chce tez za duzo dmuchac zeby EGT nie polecialo w gore za bardzo.

EGT w doładowanych silnikach ZS wzrasta wraz ze spadkiem AFR

tutaj masz przyklad z moda z zagranicy: http://www.youtube.com/watch?v=j4r-EVH5cbg

a tutaj masz program ktorego uzywalismy na uczelni kiedys do symulacji pracy silnikow, po symulacji mozesz sobie poogladac co na co wplywa :)
http://www.diesel-rk.bmstu.ru/Eng/

Ostatnia edycja:
Na patrze na tego Stilona i ma idealna parametry jak dla mnie 340NM i 150KM przydał by mi się taki soft :D Ostatnio mam permanentny brak czasu ale jak znajde czas będę musiał pokombinować bo te 150KM kusi strasznie ;)

weloo, a czy lambda nie powinna zabezpieczyć przed przekroczeniem AFR i w sumie ograniczyć EGT ?

Chodziło mi o Smoke limiter, a dalej myślę nad tym Seatem :D Przepraszam.
Więc powinno być:
weloo, a czy Smoke limiter nie powinien zabezpieczyć przed przekroczeniem AFR i w sumie ograniczyć EGT ?

Amortyzatory
Powrót