Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AR 166 2.4JTD 136KM.
Podmienilem kilka dni temu sterownik silnika,w ktorym jest wgrana mapa na pewno na wiecej niz 136KM.Sterownik wyciagnąlem z dawcy.Teraz Alfa idzie jak szatan ale dymi na czarno dosc mocno.Nic poza tym sie nie dzieje(jedyny blad to EGR-zaslepiony).W dawcy nie bylo zadnego dymienia.Czy winowajcą mogą być niedomagające juz do nowej mapy wrtyskiwacze? Mam wtryski z dawcy,ktore jezdzily juz na tej mocniejszej mapie wiec moglbym je przelozyc.Pyranie tylko czy to cos da.Jesli to nie wtryskiwacze to co jeszcze sprawdzić

Mapa zrobiona pod inny samochód. Mocno dymi, więc zapewne EGT jest dość wysokie. Trzeba logi zrobić, bo nie wiadomo co tam się dzieje, a nie działać w ciemno :(

Mapa zrobiona pod inny samochód. Mocno dymi, więc zapewne EGT jest dość wysokie. Trzeba logi zrobić, bo nie wiadomo co tam się dzieje, a nie działać w ciemno :(
Zmienilem wtryskiwacze na te,ktore jezdzily na tej samej mapie,ktora jest wgrana w obecne ecu. Jest dymienie ale tylko gdy gwaltownie wcisnę pedał gazu do oporu np. przy 2000 obr/min. Gdy rozpedzam samochod i dodaje gazu sukcesywnie to dymienia nie ma.Przydalo by mi sie podjechac na jakieś strojenie chyba czy cos takiego...Kompletnie sie na tym nie znam.Moze w okolicach Wroclawia kogos znajdę...Co do logowania,sprawdzalem samochod juz i przed mapą i po mapie za pomocą MESa.Wszystkie parametry byly jak najbardziej w porządku(doladowanie,powietrze-mierzone oczekiwane,regulator cisnienia itp.) logi dynamiczne wychodzily naprawde ok.)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

No to jak jest ok, to jest ok :)
Wrzuć te logi, to zobaczymy co tam jest ciekawego. Może nie trzeba nic robić, bo jest ok. Powinieneś mieć kliki cvs w katalogu MES.

No to jak jest ok, to jest ok :)
Wrzuć te logi, to zobaczymy co tam jest ciekawego. Może nie trzeba nic robić, bo jest ok. Powinieneś mieć kliki cvs w katalogu MES.
Postaram się jak najszybciej zrobic i zapisać,bo nigdy nie zapisywalem

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

A ja mam takie pytanko. Czy w 159 ktore ma turbine gt1749v i niby dmucha 1.7Bar jest opcja skrecic na 200KM ? Czy wymagane gt1749vk i 1.8bar ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Panowie Ma ktos mape do 1.9 jtd 115KM 156 CF3
0281 010 740
1039S01264

Majstryyyy !!!! potrzebna mapa do 1.9 16v 150km alfa romeo GT cf3. Obojętny sterownik (najlepiej z wyłączonym egr, zwykłą ori mam) ponieważ chce się nauczyć jak wyszukiwać gdzie jest mapa od egru noi w późniejszym czasie wywalić u siebie i dodatkowo dłubnąć coś oprócz egr. Frontowy IC już siedzi. Pozdrawiam

Szukam oryginalnej mapy do 1.9JTD 16V 110KW

Kupiłem pierwszą w życiu 156 ale okazało się, że ma Chip Box i chcę go usunąć - szukam oryginalnej mapy (najlepiej z EGR OFF)
dla
HD: 0281011507
SW: 1037376099

Pozdrawiam

PS. Stary link z forum który znalazłem nie działa

Witam
Kto zmodyfikuje mi nie za miliony wsad 1.9jtd 115KM najlepiej na cos około 150KM + egr off
0281 010 740
1039S01264
wsad na pm

Czy ktoś wie co może być przyczyna dziwnej pracy silnika?
Mianowicie w poniedzialek jednorazowo usunalem dpf, zaslepilem egr(usunięte programowo) do tego doszedł chip. Moc podniesiona o ok 35% - nie dostalem logow z 84km na ok 110km. Podczas spokojnej jazdy jest wsystko dobrze(lekki gaz), problem pojawia się kiedy mocniej wciskam gaz. Obroty skacza z 2000 na 2600-2900 potem spadaja(po około sekundzie) do normalnego poziomu - slychac jak gdyby auto chcialo wejsc na te obroty ale nie przyspiesza. Niestety jestem za granica, wiec mechanika tak szybko nie odwiedze. Czy jest to sprzeglo, czy cos skopanego z mapami?(oprocz tego czasami pojawia się stuk jak ruszam - dwumasa? - myslalem, ze Mito jej nie maja)(podczas dynamicznego ruszania stuk na 1biegu i 2 biegu, oraz przy skręconej kierownicy w prawo). Szukam caly dzień odpowiedzi i nic nie znalazlem

Sprzeglo Ci sie slizga

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Przed chipem było oki? Tak jak kolega pisze sprzegło nie wytrzymuje momentu. Jaki przebieg? Jakiś wykres masz?

Tak
Problem był jedynie z wstecznym nie zawze, ale trzeba bylo wbijac na dwa razy. I jakos tydzien przed zablokowala mi sie skrzynia biegów dwa razy na swiatlach. Winie slabe sprzeglo za to(tego samego dnia co blokada skrzyni pedal sprzegla mocno wibrowal - pozniiej dwa tygodnie zero obiawów, po chipie tak. Wykresu nie mam, 182k przebiegu. Dzisiaj przy odpaleniu zadymilo na bialo, musialem cofac na sprzegle przy ruszaniu... Czuje tez jak gdyby auto bylo slabsze

Przy takim przebiegu to nic dziwnego. Sprzegło dostaje w dupę i raczej długo nie pociągnie

Jak przy 1.9 16v 159 wyciągnąć zdrowe 200/210koni? I okolice 430/450nm? Obecne turbo kończy żywot i zastanawiam się czy kupić nową garetta czy bawić się w jakąś hybrydę? Może hybryda z 2.4? Ktoś zajmuje się takimi przeróbkami?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Witam posiadam auto z silnikiem 1.8 TBI z turbiną K04. Czy ktoś mógłby rzucić okiem na moje mapy, soft był robiony w Holandii, tuner twierdzi że problem jest z samochodem, że jego soft został napisany na max co można wyciągnąć z tego silnika na seryjnym osprzęcie, auto posiada teraz 240 koni i 340 nm ( seria 200 koni i 320 nm ), soft jest napisany na 255 koni i 400 nm tak twierdzi Holender i nic więcej nie może zrobić. Poprosiłem go żeby mi udostępnił moją oryginalną mapę i tą po sofcie w celu weryfikacji przez innego tunera.

https://drive.google.com/file/d/1r12OD12DgofGQrpCV2VjfkZ0OdKrClii/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/13PQ7li48llYK6uXOJQcSopcNNp1sTBab/view?usp=sharing
IMG_20190826_083155.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót