Wykresy z hamownii naszych alf

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Witam
Ponieważ wykresy przewijają się w wielu tematach wpadłem na pomysł, żeby zebrać je w jedno miejsce a przy okazji ułatwić ew. porównanie wartości a także przebiegów mocy/momentu.

Temat ma służyć jedynie prezentacji, a nie komentarzom i zadawaniu pytań.

W miarę możliwości przyda się krótka informacja o tym co w aucie już jest zrobione z mechaniki, a także model i wersja silnikowa waszej alfy.

Na początek wrzucę swój stary wykres:
AR 156 1.8 TS
Tłumik końcowy + stożek

Ostatnia edycja:
Jtd 115km

Pozdrawiam
Zamieszczam mój wykresik po korekcie map.

Jtd 115km

Pozdrawiam
Efekt to 156 KM i 380 Nm

wklejam poprzednie wykresy, poniewż mam ambitny plan aby temat był tu podwieszony

AUTO: Alfa 166 2.4 JTD 10v 1999r Seria 136KM 305NM moment
MODYFIKACJE: Mapa wgrana przez poprzedniego właściciela w Italii
WYNIK POMIARU: 152,4[KM] przy 4295[obr/min] i 347,8[NM] przy 2704[obr/min]
UWAGI: przy 240k km regeneracja turbiny

Ostatnia edycja:
W mojej chyba nic nie było robione, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo aczkolwiek nie znam pełnej historii auta ale mam o 5KM i 18Nm więcej niż w serii:P
ostatnią z zaplanowanych modyfikacji do tego auta jest właśnie virusik tak na 140 - 150KM ale po drodze mam parę innych ważniejszych modów wizualnych więc virus na razie poczeka

Auto-Alfa 156 1,9 16v 140Km kwiecień 2004

Moc seria -143,6Km 336Nm

Moc na dzień dzisiejszy-252,6 Km 487,7 Nm

Modyfikacje:

-kompletna zmiana zawieszenia na gwintowane firmy MTM Technik

-zmiana hamulców na te z Alfy 156 3,2GTA

-zamontowana szpera z modelu Gt Q2 (ale zastanawiam sie nad bardziej profi)

-wymiana IC na model z saaba 9-3 2,2 td (bardzo wydajny i montaż bez wielkiego customowania)

-zaślepiony EGR i odciety elektornicznie

-całkowicie zmieniony dolot

-sprzęgło wymienione na 6 spiekowe by Radzikowski ze wzmocnionym dociskiem i do tego koło dwumasowe z Alfy 159 2,4 210 Km

-luźny wydech bez katalizatora

-montaż turbo gt 2260 pomysłu MR Motors

-adaptacja układu wtryskowego ze 159 2,4 (wtryskiwacze,pompa wtryskowa)

-adaptacja pompy paliwa i pompki baku równiez ze 159 2,4

Uwagi:wkres jest złożony jakby z dwóch wykresów gdyż słabszy(179Km) prezentuje moc z przeprowadzonymi modyfikacjami ,ale bez finalnego strojenia tylko na lekko wzmocnionym sofcie.Taki mały eksperyment potwierdzający starą prawdę ,że po każdej modyfikacji należy stroić auto.

Pozdrawiam Michał

PS. Słowo do moderatora: możesz kolego tak zrobić by wykres był widoczny tak jak u ciebie? No i odwrócić.Byłbym bardzo wdzięczny.

Ostatnia edycja:
Nie jest książkowo... Co to może być? Pytania pod wykresami.

Seria:

seria.jpg

Od razu pytam o pofalowane miejsca? Co może być przyczyną, że wykres nie jest "gładki"?

Po programie:

* z tym, że zaznaczam, że nie chciałem żadnych fajerwerków (miało być rozsądnie, bez ruszania "dołu")

modyfikacja.jpg

Powyżej 3900 obr moc/moment spadają na wykresie (mapa jest ok, po prostu dalej nie idzie...). Co prawda wpuszczenie wody w strumień powietrza przeciągnęło nieco wykres, no ale coś jest nie teges...

Co wg. Was powoduje ten spadek na końcu wykresu? Intercooler? Rury? Lambda?

Po nałożeniu wykresów wygląda to tak:

nalozone.jpg

Ostatnia edycja:
Fale to zmiany doładowania sprezarki (zmienna geo), jesli ktos logowal auto powinien to widziec. To samo po modzie.
Jesli chodzi o moc na koncu - jesli to 175ps na seryjnym icu to i tak dobrze ze tyle pokazało - ten ic to pomylka a auto zapewne się gotuje...
Pozdro

cinek --> tak właśnie mi powiedziano, że fale są od sterowania turbo (nie chciałem sugerować).

Natomaist niewiadomy jest spadek mocy pod koniec wykresu. Czy to może być od IC?

cinek --> tak właśnie mi powiedziano, że fale są od sterowania turbo (nie chciałem sugerować).

Natomaist niewiadomy jest spadek mocy pod koniec wykresu. Czy to może być od IC?

Ciśnienie faluje z powodu map zmiennej geometrii, ktoś kto robil soft powinien był to skorygowac. Czasem są duze problemy ze sterowaniem (duze notlaufy itd) i bez demontazu sprężarki się nie obchodzi niemniej w tym przypadku przy tak delikatnych załamaniach na pewno dało się to wyregulowac mapami vnt.

Co do spadku mocy - logował ktos to auto podczas hamownia? 175 czesto gotuje się na serii icu (wymiar śmieszny) po programie jest juz mega gorąco; zapewne temp w dolocie była bardzo wysoka przez co sterownik zrzucil dawkę i boost.

Pozdro

Ja pozwolę dodać od siebie że za nim auto oddam na program postanowiłem zrobić luźny wydech z kwasówki i IC dać na przód zderzaka, również większy i orurowanie z kwasówki. Auto samo w serii zupełnie inaczej się zachowuje, mniejszy lag, czuć po prostu plus tej zmiany. Teraz jeszcze pojadę na rolki żeby potwierdzić to. Koleś co mi to zakładał to sam mi powiedział że IC w tym aucie to taki mikro telewizorek który nic nie daję ( mój był cały zarzygany błotem i różnymi gównami więc można sobie pomyśleć jakie zadanie spełniał )

Witam,chciałbym pokazać wykres swojej Alfy 156 1,9 16v 140km.Modyfikacji żadnych ,prócz wyciętego programowo EGR,oraz wypróżnionego katalizatora wstępnego z zapadniętej siatki.Efekt zobaczcie sami:

Przebieg auta to 86750 Km

Oczywiście,zapomniałem dodać że auto po programie,chodziło mi o brak modyfikacji mechanicznych,dzięki za uwagę.

Amortyzatory
Powrót