3.2 > 3.7 lub 3.8

wasyl

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
Witam. Jeszcze swojej nie zrobilem a juz mi po glowie dziwne rzeczy chodza :D Czy ktos ma jakiekolwiek info na temat kosztow tej operacji ? W UK cena za sam zestaw do przerobki wynosi 2500GBP + VAT :O i ta cena chyba nie obejmuje obrobki bloku. Ogolnie kosmiczne pieniadze, zastanawiam sie ile to moze kosztowac w Polsce.

Tutaj takie smigaja. Moment obrotowy wynosi 300 nm przy 2000 tys, tyle ile w seryjnej GTA maksymalny :) I spore jeszcze rezerwy drzemia poniewaz dolot juz mocno wszystko ogranicza. Np moc wzrasta jedynie o okolo 30 koni. Ale pal licho moc. Jesli ktos ma jakies info to zapraszam do dyskusji :)

Tym się zajmuje Autodelta i wątpię żeby ktoś to w Polsce robił. Brak popytu, drogie części i technologie nie pomagają w zabawie z tymi silnikami.

Obróbka bloku niepotrzebna zmieniasz tłoki i tuleje cylindrów, 3.8 maja problemy z chlodzeniem bo mało miejsca między tulejami a blokiem, było o tym gdzieś na forach, mysle że ceny w polsce powinny byc niższe ale to tylko moje gdybanie.

A skąd w Polsce weźmiesz te tuleje i tłoki, uszczelkę i inne pierdoły. Wiesz ile kosztują tłoki na zamówienie? A pierścienie? Autodelta zleca produkcję większej parti a i tak koszty nie małe.
Wolałbym już topić pieniądze w kompresor, moment też urywa przeguby, moc niczego sobie, odpadają problemy z przegrzewaniem, ścieżki już przetarte (dema alfaclubu) i kosztowo przystępniej.

jak chcesz to mozesz tez wysłać silnik do USA do glenwooda, tam też robią 3.7 :D

Wasyl widzę że Cię ponosi ;] Ale od czego są marzenia, od tego żeby je realizować ;]

Wasyl widzę że Cię ponosi ;] Ale od czego są marzenia, od tego żeby je realizować ;]

Grzesiek, Ty to już się nie odzywaj :P Ile razy czytam Twój post to robisz mi niesamowity apetyt tą swoją 3.0 V6 :D :D :D Spać przez V6 Busso nie mogę po nocach :girl_wacko: Sprzęt pierwsza klasa :star:

Wracając do tematu - po moich skromnych poszukiwaniach, przeczytaniu masy wątków to tuning jednostki napędowej to nie jest bułka z masłem. W szczególności taki jak tu kolega opisuje - też badałem sprawę na m.in. Autodelcie - koszt straszny. Podobnie turbo w TS'sie - sporo pracy i kosztów - efekt niewspółmierny. Pół biedy jak ktoś ma a) wiedzę oraz b) zaplecze techniczne to o niektóre bardziej zaawansowane rzeczy może się pokusić. Dla posiadaczy AR ze słabszymi motorami najprostszym rozwiązaniem jest swap jednostki napędowej, jak kiedyś mnie szybko właśnie Grzesiek wyprostował w jakimś moim temacie. A jeszcze lepiej posłuchać kolegów z forum i szukać auta z V6, tym bardziej że są to (obym się mylił) ostatnie tak prawdziwie sportowe, włoskie motory. Przy Alfie kucy mechanicznych szybko robi się za mało :cool:

Rozwircanie silnika i włozenie innych tloków korbowodów oraz zaworów i przeróbka głowicy i bloku pod wiekszy litraż
mozna zrobić w polsce taniej ci wyjdzie napewno tylko trzeba miec dobrego mechanika oraz osobe która swietnie zna sie na obróbce metali i posiada profeslonajny sprzet (nie wiertarke) i dawce najwiekszy problemem po rozwiercaniu jest uszczelka pod głowicą nie wiem czy jakas fima zrobi ci na zamowienie taka uszczelke.
Chyba w taki hardkor sie nikt nie bawił na forum jeszcze ciekaw jestem jak mozna by było rozwiercić maksymalnie 2.0ts
2.2 ts tez ciekawa alternatywa:cool:

Ostatnia edycja:
Nie no troche mnie ponioslo z ta konwersja, przyznaje bez bicia. Ale montaz kompresora to niezly pomysl. Chyba jeszcze nie widzialem zeby ktos twin sparka rozwiercal.

witam
Podniesienie mocy w dwulitrowym TS-sie, ze 150 do 210 a nawet 230 kucy to koszt od 4 tyś funtów do nawet i 5 tyś. funtów z watt.
jest to podniesienie mocy poprzez zamontowanie Kit-ów plus kompresor wałki itp...Niebawem bede wiedział więcej to jak chcecie dam znać ...
Pozdrawiam...
http://www.autodeltashop.com/index.php?cPath=23

http://www.pistonheads.com/sales/3163597.htm

Auto znane na forum alfaowner.com

Wlasciciel wydal na zakup tyle samo pieniedzy ile chce dostac teraz :O Sam zestaw do przerobki kosztuje jakies 5 tysiecy funtow. Gosc zrobil chyba mozliwie wszystkie dodatkowe modyfikacje mechaniki. Po zakupie przyszedl do warsztatu i powiedzial do wlasciciela "chce wszystko" :D Ta cena tez okazyjna jesli wezmie sie pod uwage ile wydal, mysle ze okolo 25 tys funtow. Mimo ze to 147, to juz skreslam numery na srode...

Ostatnia edycja:
Mimo ze to 147, to juz skreslam numery na srode...
Póki co to może na przekładkę by mi starczyło ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
Widzę, że szukasz ekstremalnych rozwiązań, czyżby to znaczyło, że w tak krótkim od zakupu czasie moc 250KM była dla Ciebie nie wystarczająca?

Pamiętajcie o jednym ;] 3.8 litra nie nadaje się do jazdy w mieście/korkach ;]

Alces. Mocy jest pod dostatkiem, ale wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia. Z drugiej strony wieksza moc w FWD mija sie zupelnie z celem. Chyba ze montaz jakiejs super szpery zmienilby to. A w przypadku 3.8 moment obrotowy jest niesamowity. Wiec takie cacko fajnie byloby miec np w kolekcji jako jedna z wielu :) Faktycznie czytalem o problemach z chlodzeniem. Ponoc Glenwood z Afryki robi tak ze sie nie przegrzewa :P

Amortyzatory
Powrót