[Giulietta] Chiptuning silnika 1.4MA 170 KM

• Autor wątku Autor wątku Arkadius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no tak, tylko teraz mruga check i pyszczy S&S unavailable a to już wqrza, nie mierzyliśmy go na normalu ale czuć że ciut się wzmocnił, w zasadzie jest taka sama różnica jak była wcześniej, tylko w innej skali, więc DNA działa bez zarzutu

Ciekawe, co wykombinował Kreator Mocy, bo mówią, że mają jakiś patent "ale jest delikatna sprawa".

No właśnie, "jest sprawa"

Pamiętaj, że podniesienie mocy w dieselu nie wpływa jakoś znacząco na silnik. Na forum, po softach mamy ok. 200KM z 1.9 czy 250KM z 2.4. Jak widać, mniej więcej 100KM z 1000ccm
Ty już masz 170KM z 1.4 i to w dodatku na benzynie. Nie wiem ile można z takiego silniczka jeszcze wyciągnąć, 10KM??? Jest to warte tych pieniędzy? Nie wydaje mi się.
A jeszcze jak Ci ktoś spieprzy robotę (o co w ZI nie trudno) to dziura w tłoku murowana…

Oczywiście twój samochód, zrobisz co zechcesz. Nasz formowy czeski kolega Gionardi ma w swoim MiTo T-Jet (stylistycznie MiTo zrobione na QV, koniczynka nad kierunkami, ale jednak to ciągle 155KM T-Jet) boxa Novitec (195KM). Na spocie Podbeskidzkim w zeszłym roku bardzo go chwalił, ale korzystał z niego dopiero 2 czy 3 miesiące. Jeśli jesteś zainteresowany to napisz mu PW i dowiedz się więcej. (Oczywiście PW przed wysłaniem przetłumacz na czeski bądź angielski). Jeśli się odezwie to później nam napisz jak mu się użytkuje Mumin z tym softem.

Pozdrawiam i apeluję o rozwagę:)

Być może sie myle,ale z tym silnikiem coś jest chyba nie do końca ok,bo nigdzie nie widać przykładów aut po programie ( mowa o forach zagranicznych).O ile 135/155 sie pojawiają z mocą pod 190km o tyle 170-ki nie mozna uraczyć.Boxa bym sobie odpuścił.Jedz do renomowanego tunera i próbuj,ale pewnie będziesz robił za królika doświadczalnego.

Po czipie ASO od razu zorintuje sie ze byla modyfikacja. Wystarczy podpiac kompa i zobaczyc jakie sa wskazania na cylindrach, odbiegaja znaczaco od oryginalnych. Tak wiec stracisz gwarancje.

no tak, tylko teraz mruga check i pyszczy S&S unavailable a to już wqrza, nie mierzyliśmy go na normalu ale czuć że ciut się wzmocnił, w zasadzie jest taka sama różnica jak była wcześniej, tylko w innej skali, więc DNA działa bez zarzutu

Jak wygląda kwestia spalania po tej modyfikacji?
Spadło czy wzrosło podczas normalnej jazdy?
Mam identyczny plan tylko zastanawiam się do jakiej firmy oddać auto.
Z opisu widzę, że firma ecu-performance nie radzi sobie z funkcją S&S...
Firma Masters TUNING S.C. ponoć też robi benzynę MultiAir i wszystko działa.

Ktoś już robił remap 1.4 MA i tym jeżdzi? Wydaje mi się, że nie ma takiego forumowicza...

Widziałem, że ktoś wspominał o Masterze. Kiedyś swój samochód u niego robiłem i byłem bardzo zadwolony. Pięc lat jeżdziłem z nową mapą i nic się nie działo. Ale to był dwulitrowy turbodiesel, inna bajka. Nie słyszałem, żeby Masters robił 1.4 MA.

Ja obecnie bałbym się ingerować, bo nie wiem jak S&S, DNA i inne systemy będą działać.

ogólnie w pierwszych dniach wzrosło;) ,ale później spadło i porównanie średniej na komputerze po 7kkm pokazuje spadek prawie o 1 litr na 100km

Quattro daruj sobie takie wypowiedzi... program zrobi 10km ,a box 50km ? i box z pewnością jest bezpieczniejszy...
i w czym niby ma być lepszy disel od benzyny...

Ostatnia edycja:
Podpinam się pod temat, wiecie kto w Polsce ogarnia MA 1.4 170 PS?
W MR Motors jak ostatnio pytałem, to jeszcze tego silnika nie mieli na warsztacie (chociaż są zdecydowani zabrać się zaniego), Cinek nie robi, compsport też nie...

Odgrzeję temat bo natrafiłem na stronie www.unitronic.pl że Andrzej Poniedziałek robił Julkę 1.4 MA 170 KM ze skrzynią TCT , moze komuś sie ta wiadomość przyda .
http://unitronic.pl/?p=844

Ostatnia edycja:
Witam Panowie. Ma może ktoś wsad do GIULIETTA 1.4 T 120PS ??? coś w eco , max do 150 PS , - boję sie wiecej zawirusować żonie ;)

1.4 TSI VW daje radę od jakiegoś czasu, a też jest wyżyłowany na 160 KM. Ale jakby nie patrzeć ciężko porównać silniki AR i VW pod wieloma względami...

Weź nie kpij... 1.4 TSI daje radę... Jeżeli 30-50 tysięcy kilometrów przebiegu nim pęknie np. pierścień to jest "dawanie rady" to ja dziękuję za taką trwałość.

Witam Panowie. Ma może ktoś wsad do GIULIETTA 1.4 T 120PS ??? coś w eco , max do 150 PS , - boję sie wiecej zawirusować żonie ;)

http://www.vireoauto.nl/index.php/savali

http://www.vireoauto.nl/index.php/savali/tuning-alfa-giulietta

Ja za tydzien montuje chipa z przyrostem 25KM...powiedzieli ze spokojnie moga wycisnac jeszcze znacznie duzo duzo wiecej...tyle ile chce ale niestety autko wtedy za dlugo nie pojezdzi...pytalem sie czy 300km/h moge osciagnac :P powiedzieli ze moga tak zrobic ze prawie tyle moge osciagnac ale silnik po kilku sec/min bedzie do wymiany :P
Dlatego te modyfikacje ktore robia oficjalnie sa bezpieczne dla auta, obnizaja spalanie i nie traci sie gwarancji na auto. ( przy nowym aucie daja rowniez 2 letnia gwarancje ) tylko trzeba regulanie zmieniac olej itp. nic extra.
http://www.vireoauto.nl/index.php/savali/savali-prijslijst

Myślę, że wyciągnięcie ok. 200 KM będzie optymalne dla tego silnika, a przynajmniej na to liczę. Jakie są ew. konsekwencje chiptuningu? Częstsze wymiany płynów (jak bardzo częstsze?), czy zużycie paliwa też może wzrosnąć?

Giulietta ze standardowym silnikiem 1.4 o mocy 170 koni i z manualną skrzynią ma następujące osiągi i elastyczność:

0 - 100 : 7,8 s
0 - 150 :17,3 s
0 - 200 :42,9 s

60-100 km/h IV 6,2 s

80-120 km/h IV 6,7 s

80-120 km/h V 8,6 s

80-120 km/h VI 10,7 s

Jeżeli podniesiemy moc poprzez chip tuning do 195 KM i moment obrotowy z 250 Nm do 295 Nm jak wpłynie to na poprawę standardowych osiągów?

- ale najlepsza to dobra mapa do 1.4 MA 170@190CV.
- jeżdzę juz od roku i nie narzekam, spalanie raczej jest takie same.
- D, N nie było ruszane, S&S działa tak jak powinien.
- co to za chipowanie MA jeśli się rusza S&S.

Odświeżam temat.

Zastanawiam się nad lekkim chipem Julki MA. Ktoś może się wypowiedzieć po jakimś czasie jak się sprawuje po takiej robocie?

Mam gościa, który ma doświadczenie we włoskich autach, w Abartach, i twierdzi, że jest szansa na 200km po modyfikacjach oryginalnego softu.

Co o tym myślicie? jest w ogóle sens to robić?

tuning nigdy nie ma sensu :) a co będzie po modzie zależy tylko od tego, jak jest on zrobiony i jak będziesz szanował auto - choć myślę, że bardziej precyzyjnej odpowiedzi nt zachowania auta po programie udzieli wróżbita Maciej.

Amortyzatory
Powrót