Swap 147

To Ci się chyba z jakimś Audi pomyliło, że tam 20 valve'esó naliczyłeś :D
W fiatach coupe siedziała rzędowa piąta o której również mowa w tym temacie

Biorąc pod uwagę, że cięższa 166 z 200KM łapie setkę w 8s to lżejsza 147 z 280KM powinna to zrobić w okolicach 6s... szał jest :D
Szał ale w jeździe na wprost

Co do samego pomysłu na swap na turbo z Fiata Coupe to życzę powodzenia mam nadzieje, ze nie skończy się na planach i coś zaczniesz działac bo tak naprawdę po za GTA to nic ciekawego w 147 nie siedziało

dlaczego tylko przy jezdzie na wprost ?
Podejrzewam, że waga podobna do 3.2 v6 więc nie może być źle. Do tego szperunek i może być całkiem ciekawy killer.

O ile GTA jeszcze się podobno jakoś prowadzi o tyle wszystkie mocniejsze wytwory w tym ponad 300konna Autodelta już średnio. Szpera to świetny wynalazek ale nic tu nie da jak duży silnik wisi z przodu, a całe stado 280 czy też więcej koni będzie atakować tylko przednia oś. Do zabawy w mocy oscylujące wokół 300KM tylko 4WD lub RWD. Chociaż fiaty robią pod 300KM ale myślę, że pierwsze lepsze auto z napędem na 4 łapy nawet jeśli będzie trochę słabsze poradzi sobie na torze lepiej. Myślę, że lekko dłubnięte R5 z coupe na jakieś 240KM powinno być w miarę łatwe do okiełznania i dawać już niezłe osiągi...

Ostatnia edycja:
jeśli Focus RS potrafi się jakoś znakomicie poprowadzić to nie wierzę, że AR 147 nie będzie takiej możliwości.
GTA nie podobno tylko całkiem nieźle się prowadzi..
Mi po głowie chodzi jeszcze drugi pomysł.. włożenie napędu 4x4 z 156 crosswagona.. silnik ten sam więc skrzynia będzie pasowała.. 1 problem z głowy.. Przy mocnym dieslu może to być całkiem ciekawy samochód.

Buda 156/147 + 2,4 20v pod maską na dobrej turbinie + kapciuszki razem z Q4 i czego chcieć więcej.Tyle tylko, że pewnie za koszt takiej operacji kupimy 4 letnią 159,ale auto było by juz kozakiem i to na codzień. Gdyby graty były tańsze ech...

jeśli Focus RS potrafi się jakoś znakomicie poprowadzić to nie wierzę, że AR 147 nie będzie takiej możliwości.

W RS'ie mamy Quaife czyli sprzęt profesjonalny i nieco mniejszy silnik bo R5 jak w Coupe, poza tym podejrzewam, że ma dość dobry rozkład masy...(niestety nigdzie nie znalazłem jaki dokładnie:))

włożenie napędu 4x4 z 156 crosswagona..

Interesujące :D a jak z rozstawem osi? bo jednak różnica kilku cm jest...

159 - 2700mm
147 - 2546mm
156 - 2595mm

Ale pomysł naprawdę interesujący :D:D:D

na video widzimy GTA bez Q2.. więc myślę, że mogło by godnie konkurować również na torze..
niestety crosswagon ma troszkę większy rozstaw osi, ale podejrzewam że nasi mechanicy już nie takie rzeczy robili..

akurat skrócenie wału to pestka, ale reszta to rzeźba jest, rok z kanału nie wyjde...

Hmmm... a jak by wsadzić do Crosswagen'a silnik 3.0? Może to by mniej problemów było?

Hmmm... a jak by wsadzić do Crosswagen'a silnik 3.0? Może to by mniej problemów było?

Nie wiem jak ze skrzynia z jtd do V6. Ale jest też inne rozwiązanie - crosswagon (ew "standardowe" q4), silnik 3.0 i skrzynia ze... 164 Q4. Ta skrzynia na 100% współpracowała z V6 i miała wyjście napędu na tył, więc można by to jakoś ożenić razem.

Hej!
Dywagujecie o potworach zrobionych z zacnej 147 - rozumiem piękne plany.
Bardziej przy ziemi. Ktoś myślał o swapie na nowe silniki z giulietty? Chodzi mi o te TBi 1.6 ew 1.4?

zakres prac taki sam, no moze silnik bardziej dostepny, klopoty z spieciem ecu-body komp to chyba najwiekszy problem, bo z wiekszoscia prac mechanicznych rozgarniety mechanik sobie poradzi.

pzd.

To ja się tak z ciekawości spytam.
Jeżeli bym chciał wsadzić do alfy 147 silnik 1.8 ts 140KM z alfy 156 to duzo bedziee roboty ? Pasują poducchy it, czy trzeba rzeźbić ? Poza wymiana silnika,skrzynki i ecu co trzeba by jeszcze wymienić ?

Jak będziesz wrzucał silnik CF3 to nie powinno być problemów. Z CF2 (144KM w przypadku 1.8) będą problemy z osprzętem imho.

a ile taka zabaw mogła by kosztować w przypadku swapu w 147 z 1.6 na 2.0 zakładając kupno anglika z silnikiem 2.0? i nie licząc kosztu zakupu anglika

Swap TS 1.6 na TS 2.0 jest mega prosty bo to silnik seryjnie montowany w 147 a do tego są bliźniacze, jedyny koszt to silnik z osprzętem (większośc pewnie może nawet zostać).

a ile mechanik moglby skasowac za cos takiego? wiekszos rzeczy przy aucie sam ogarniam ale tego bym sie nie podjal

Amortyzatory
Powrót