[166] Modyfikacja dolotu w V6

• Autor wątku Autor wątku Techno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Techno

Guest
Coś nie mogę znaleźć nigdzie dokładnego opisu czy ktoś próbował zastąpić serię przewodami silikonowymi i np. klasówką.
Oryginalny dolot jest restrykcyjny pomiędzy przepływką a przepustnicą skoro Autodelta stosuje swoje patenty /niepotrzebnie drogie ?/
Wg moich pomiarów śr. zew przepustnicy to 75mm, wyjście za filtrem i potem za przepływką to z kolei 80mm.

Plan jest taki żeby za obudową filtra /obecnie wkłąd K&N/ dać kolanko silikonowe 90st o średnicach 80 - 90mm następnie rura prosta z kierunku kolektora.
Na końcu rury trzeba dospawać króciec do odmy fi15mm a potem kolanko 45st o średnicach 90 - 76mm.
W zastępstwie sztywnej rury z kwasówki lub aluminium chyba lepiej było by dać przewód silikonowy ale będzie to mniej estetycznie wyglądać, chociaż będzie bardziej podatne na ruchy silnika względem sztywno zamontowanej obudowy filtra.
Chyba będę korzystać z oferty www.fmic.pl, jacyś inni godni polecenia producenci/ strony ?

Czekam na wszelkie komentarze i wskazówki ... jak nie ma, to biorę się za realizację planu :)

Może, powtarzam może zyskasz coś na mocy, troszkę zmieni dźwięk, no i wygląd. Raczej na pewno stracisz moment na dole, może nie dużo ale jest go tam i tak niewiele więc pogarszać w imię wyglądu? Zwróć uwagę na rezonatory na orginalnym dolocie (dodatkowe pojemności) one poprawiają zjawisko dynamicznego doładowania cylindrów jak się ich pozbędziesz niutonki uciekną.
W/g mnie dobry sportowy wkład i nic więcej w dolocie nie trzeba zmieniać. Chyba że priorytet to moc lub wygląd.

Pomysł wziął sie przede wszystkim z marnej trwałości łącznika elastycznego miedzy tłumikiem rez. a przepustnicą.
Patrząc na Autodeltę, to oni się nie przejmują w takim razie momentem ? Ma ktoś dokładny widok całego ich dolotu ?

jak nie spróbuję to się nie przekonam :)

Zastąpiłem w swoim V6 puszkę rezonatora rurą PCV o średnicy 80mm. Połączyłem ją z przepływomierzem kolankiem silikonowym 90st (fmic.pl). Filtr sportowy na bazie gąbki Pipercross. Do tego większe kolektory ssące z 3.0V6 i odpowiednio rozwiercone podstawy pod listwy wtryskowe. W moim przypadku moment na dole się poprawił, ale pamiętaj że mam 2.5V6. Dźwięk przy szeroko uchylonej przepustnicy jest fantastyczny. Przy okazji więcej miejsca pod maską i nieco lepsza wentylacja komory silnika. W planach mam jeszcze pozbycie się katalizatora i zastąpienie go tłumikiem o zbliżonej pojemności.

a masz jakieś foto jak to wyglada w komorze silnika ?
ja sie na taki hardcore nie zdecycuję - tzn. zostawiam oryginalna puszkę filtra w której juz od 3 lat siedzi "custom made" z K&N'a

Postaram się zrobić zdjęcie w najbliższym czasie. Filtr powietrza to zwykła wkładka pasująca idealnie do oryginalnej puszki. Żadnych przeróbek. Nie stosuj też żadnych metalowych elementów. Owszem, dolot z elementami z kwasówki wygląda ładnie ale szybko się nagrzewa.

Z tą kwasówką to temat do przemyślenia, podstawowe wady to :
- temperatura
- mała elastyczność :)
/u mnie będzie wyeliminowany element "harmonijka" bo jest uszkodzony, i nie chce tego więcej stosować/.
Z drugiej strony jednak, potrzebuje kawałek elementu metalowego bo muszę zrobić podłączenie odmy ...
Rozumiem że u Ciebie dół pod filtrem oraz obudowa filtra to oryginał ...

Nie rob wiekszej srednicy jak przepustnica, no chyba ze ja wymienisz na wieksza ;] w komplecie z przeplywka.

Mowa o odmie z przedniej głowicy? Osobiście założyłbym mały filtr. Są też kolanka z gotowym wyjściem na przewód odmy.

Hey, na wiosnę wrzucam nierdzewkę wykonana w MG zamiast tej plastikowej rury z rezonatorami.
Związku z tym, pomyślałem, żeby zamienić kolanko na silikon, ale jest mały problem jak przymocować odmę :)
Dzisiaj znalazłem taki wynalazki :)
http://re5pect.pl/zbiorniczek-odmy-oil-tank-catch-properfekt-turbo.html
http://re5pect.pl/zbiorniczek-odmy-oil-tank-catch-z-filterkiem.html

Myślicie, że warto takie coś zamontować?
Jeśli możesz powiedzieć ile dałeś za tą rurkę?

Mowa o odmie z przedniej głowicy? Osobiście założyłbym mały filtr. Są też kolanka z gotowym wyjściem na przewód odmy.
Z tego co widziałem to do kolanka wchodzą dwie odmy z przedniej i tylnej głowicy.
Jeżeli mógłbyś wrzucić linka do tego kolanka to byłbym wdzięczny :P o ile jest koloru czerwonego/czarnego :) (niebieski nie wchodzi w grę :P)

Jeśli możesz powiedzieć ile dałeś za tą rurkę?
Nierdzewka dopiero będzie robiona na wiosnę ;P mam się zgłosić dwa tygodnie wcześniej :P
Co do ceny to proponuje się samemu zapytać :P
http://mgmotorsport.pl/

Sobie poczekasz :P

szkoda zachodu moim znaniem z takim zbiornikiem, pooglądaj sobie jak wygląda przepustnica, moja po ponad 170k km jest idealna czyściutka a wiec wniosk z tego taki ż eolejam raczej ta odma nie pluje.
Ja zakładam filterek KN'a - koszt ok 150 PLN

Amortyzatory
Powrót