145 swap

To silnik z Ferrari 308. Zadziwiająco słaby w stosunku do pojemności i nagminnie się przegrzewający :D

na youtube są filmiki z "ryku" tego silnika :D to jest w tym najlepsze :) dało by rade zmieścić:) ale najpierw trzeba by było znaleźć taką Lancie :) a potem coś kombinować :) V8 pod maską takiego malucha jak 145:D hmmmm :) to ciekawe :D

co do tych zegarów z 156 dało by się do 145 :) zresztą na tym bułgarskim projekcie widać to najlepiej :D i już też na to zaglądałem kiedyś :D podobnie jak z 147 też się da :)

a ten pomysł 145 w selespeed to jakoś tak dziwnie :D ale też pewnie fajnie :)

1990mb szukaj na ooyyo.pl może gdzieś u sąsiadów z południa znajdziesz :) albo na mobile.eu chyba że uszkodzoną na alledrogo :) jakiegos angola albo pukniętego europejca ;) powodzonka ;)

Ostatnia edycja:
a właśnie co z zmianą silnika tego z alfy 156 o mocy 110km (ta przejściówka niby) trzeba by było zmieniać coś więcej niż silnik komputer ??:) i pewnie parę kabelków żeby sterownie geo turbiny było :) dobrze mówię??

Mój silnik zaczyna mnie wkur... Teraz nagle zaczął palić olej. Możecie mi przybliżyć koszta swapu na 105km/110km/115km/140km/150km 1.9JTD? (wraz z robotą)

Ostatnia edycja:
Mój silnik zaczyna mnie wkur... Teraz nagle zaczął palić olej. Możecie mi przybliżyć koszta swapu na 105km/110km/115km/140km/150km 1.9JTD? (wraz z robotą)

koszta zmiany cf2 na cf3 na pewno małe nie są, bo to już trochę nowsza technologia.
Ale czemu chcesz od razu zmieniać na inny motor, zdiagnozuj co sie dzieje, w najgorszym wypadku kupisz inny 105 KM, ewentualnie remont. Wiadomo fajnie wsadzić tam 140 KM z Ar 156 i jeszcze trochę dłunąć, ale koszta to cena całego dawcy + części + robota, sądzę ze ok 10 tys.

huh, 10k... kupię za to coś lepszego od 145...
Ten silnik mnie po prostu dobija, co chwilę coś. Kryzys w związku...

No a ile myślałeś, pewnie fa się też coś wadzić za polowej tej ceny,

Ile Ci tego oleju pali? Nie załamuj się, wszystko się da naprawić. ;)

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

1500km - z max zjechało do (prawie) minimum. Głównie obstawiam turbo, ale to taka strzelanina...

1500km - z max zjechało do (prawie) minimum. Głównie obstawiam turbo, ale to taka strzelanina...

Zdejmij rurę od turbo, zobacz czy wirnik na luz, zdejmij rurę turbo-IC czy jest dużo oleju w środku. Zrób porządne logi, a na forum oceniom w jakim stanie jest turbina. Ja przyjemniej od tego bym zaczął, później ewentualnie pomiar kompresji i próba olejowa.

A poza ubytkiem oleju coś się zaczęło dziać negatywnego?

Zdejmij rurę od turbo, zobacz czy wirnik na luz, zdejmij rurę turbo-IC czy jest dużo oleju w środku. Zrób porządne logi, a na forum oceniom w jakim stanie jest turbina. Ja przyjemniej od tego bym zaczął, później ewentualnie pomiar kompresji i próba olejowa.

A poza ubytkiem oleju coś się zaczęło dziać negatywnego?

W rurze Turbo-IC jest trochę oleju, w samym IC również. z IC widać, że olej wypływa jakoś z IC (czyli jest nieszczelny).
Logi ostatnie (już wtedy coś nie było ok) w załączniku. Luzu nie wyczuwam zbytniego.

Załączniki

ja aż tak bardzo się nie znam, ale mogę porówna z moimi logami, które robiłem. u mnie przy ok. 3900-4000 obr miałem doładowanie prawie 2000, ty masz przy 3800 masz 1500. Wiec o czymś to już świadczy ( możliwe ze to przez te mieszczelności w IC nie moze osiągnąc takiego doładowania???) Szkoda że nie masz logów na 4 biegu, od ok 1500 obr/mim ( gaz w podłogę) az do 4000. wtedy bardziej widać przebieg np. doladowania itd. Przepływka też raczej kiepsko ale to już pewnie wiesz.

Ostatnia edycja:
mój komp za szybko pada, nie mam jak zrobić z 4rki, po prostu nie mam w pobliżu takiej drogi.

EW. Jeśli to turbo - to nie wiecie, czy od jakiś Opli by nie pasowało?

Ostatnia edycja:
mój komp za szybko pada, nie mam jak zrobić z 4rki, po prostu nie mam w pobliżu takiej drogi.

EW. Jeśli to turbo - to nie wiecie, czy od jakiś Opli by nie pasowało?

przecież do 105 kupisz za niecałe 500zł w dobrej kondycji to po co kombinujesz z oplami?

ale w oplu było ze zmienna geometrią i bodajże razem z kolektorem który nie podejdzie tobie.
Reasumując nowe turbo z Opla 600 + trochę przeróbek żeby to odpalić + wiaderko kasy żeby przezbroić twój motor na cf3 - bardzo nie opłacalne.
Co innego jak masz już te cf3 to można w coś się tam pobawić. Wiem co mówię bo sam trochę grosza musiałem włożyć w to auto

A u mnie taką dmuchawkę kupisz za 300 ;-)

Amortyzatory
Powrót