145 swap

1990mb

Nowy
Auto
[Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.
Mam jakiś tam luźny pomysł nad zmiana 1,9 TD na JTD (140/150KM) . Narazie to są tylko moje własne przemyslenia i dlatego piszę tutaj. Z jakimi sytuacjami/ problemami moge sie spotkać. Autko było by powoli robione w domowym garażu - wiec czasu jest duzo.

Do swap'u chciałbym kupic rozbitka/anglika żeby poprzekladać wszystko co trzeba.
Wiem, że koszty pewnie nie opłacalne bo alfa warta 3 tys. ale taki mój pomysl.

pozdrawiam serdecznie i proszę o sugestie.

a właśnie nie napisałem. miałem na myśli 1.9 JTD. 2,4 było by ciężko zmieścic bez jakiś duzych przeróbek.

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:15 ----------

Nikt nie chce poteoretyzować nad tym pomysłem:D

Mam jakiś tam luźny pomysł nad zmiana 1,9 TD na JTD (140/150KM) . Narazie to są tylko moje własne przemyslenia i dlatego piszę tutaj. Z jakimi sytuacjami/ problemami moge sie spotkać. Autko było by powoli robione w domowym garażu - wiec czasu jest duzo.

Do swap'u chciałbym kupic rozbitka/anglika żeby poprzekladać wszystko co trzeba.
Wiem, że koszty pewnie nie opłacalne bo alfa warta 3 tys. ale taki mój pomysl.

pozdrawiam serdecznie i proszę o sugestie.

Za dużo zachodu moim zdaniem. Lepsza droga to po prostu zmiana auta na 145 jtd+wirus, poczytaj tematy o tuningu 8v,sporo tego na forum.

a właśnie nie napisałem. miałem na myśli 1.9 JTD. 2,4 było by ciężko zmieścic bez jakiś duzych przeróbek.

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:15 ----------

Nikt nie chce poteoretyzować nad tym pomysłem:D

W Mareach było 2.4 jtd więc do 145 też wejdzie bez jakichś wielkich przeróbek...

Najprościej by było jak zawsze- kupić dawcę w całości, komora silnika jest w zasadzie chyba identyczna?

no właśnie taki mam zamiar, oczywiście wszystko w planach i to w okresie wakacyjnym bo pogoda lepsza i wiecej czasu.

Nikt nie miał takich planów albo nie robił czegos takiego: jestem otwarty na wszystko spostrzeżenia. Wolę najpierw wszystko w głowie przemyśleć niż potem płakać nad rozebranym autem.

---------- Post added at 19:17 ---------- Previous post was at 15:44 ----------

szukałem dzisiaj na alledrogo, ale nic ciekawego jako dawcy nie znalazłem. Ale przemyślałem sprawę względem kosztów. Powiedzmy że kupiłbym dawce za ok 5 tys. Wyciągnał bym silnik, skrzynie, elektryke o i tak zostanie mi cała blacha na częsci- powiedzmy ze sprzedam czesci za 2500 i do tego graty z obecnego auta dochodzi 1000. 5-3,5= 1,5. Do tego trzeba doliczyc koszty przełożenia( czesciowo własna robota) i poprawa zawiechy i hamulców ( bo to konieczne) to ogólnie robi sie koszt całkiem do przyjecia. I tak podstawa jest znalezienie odpowiedniego i taniego dawcy.
pozdrawiam

no właśnie bardziej wolałbym 1,9 głównie ze względu na masę, ale też na poźniejsze koszty eksploatacji. A jaka to jest przystępna cena?

poszukaj kolego gdzies na YT widziałem ktoś już wsadził 2.4 do 145 :) a swoją drogą sam się nad tym zastanawiałem :) ale chyba wolałbym 1.9 JTD wykręcić patrząc na wyczyny cinka z swoim Punciakiem :)

no to nawet ta o której mówiłem :) ciekawy projekt :) chętnie bym poczytał o tym :D ale najpierw się trzeba nauczyć tego języka :pp ale w środku ładnie wygląda z tymi zegarami od 156 :)

jednak pozostaje przy silniku 1,9 JTD - głównie ze względu na wage i wielkość 2,4. Poszukiwania nadal trwają - gdyby ktos wiedział cos o takim samochodzie ( wersja 140/150 KM ) teoretycznie mogly by byc 115km, ale to już mniej chetnie, nie chce od razu dawać moda silnika. Narazie przygotowania teoretyczne trwają. I gdyby ktoś miał schematy elektryczne od 145/6 to bardzo chętnie. I wogole wszystkie materialy mile widziane,
Jak znajde potencjalnego dawce napewno dam znac.

a moje pytanie to co trzeba by było przełożyć razem z silnikiem z cf3 ?? całą elektrykę ?? zegary ?? tam nie ma wielkiej różnicy w tym chyba :) bo to jedynie turbo inaczej chodzi :) jak to jest ?? bo cf3 ma dużo większy potencjał niż cf2

a myślał ktoś kiedyś nad swap-em silnika z lanci thema z lat 88-90 ??:) z silnikiem z Ferrari ??:D :) jakoś by się go tam upchało pod maske :p większy niż JTD to chyba nie jest :D

wszystko zależy od tego czy i za ile znajde dawce. Bo jak na razie nie mogę znaleźć 1.9 140/150 KM. A tylko w taki silnik chce inwestować.

a myślał ktoś kiedyś nad swap-em silnika z lanci thema z lat 88-90 ??:) z silnikiem z Ferrari ??:D :) jakoś by się go tam upchało pod maske :p większy niż JTD to chyba nie jest :D

To silnik z Ferrari 308. Zadziwiająco słaby w stosunku do pojemności i nagminnie się przegrzewający :D

Amortyzatory
Powrót