• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Chiptuning 2.0 JTDm - wrażenia użytkowników

Okoliczności bardzo dziwne, nieszczelny dolot a dokładniej przewód który idzie do turbiny został poklejony chyba na gumę do rzucia albo inny glut i zassał syf- w efekcie ponadgryzane łopatki turbiny. Co najlepsze auto jeździło z taką turbiną, na szczęście Cinsoft zdiagnozował tego kwiatka zanim doszło do kompletnej tragedii. Zdjęcia turbiny, poklejonego węża na http://www.facebook.com/CINSOFT

Poprzedni soft chyba nie bardzo chciał zabić turbine bo po pomiarze u Cinka okazało się, że jest 6 KM mniej niż na seryjnym programie :)

Ostatnia edycja:
Cyfry się pozmieniały, teraz jest 191 KM i 420Nm ale auto jest po wymianie turbiny i na razie takie wartości muszą być.
Wytłumacz proszę co ma jedno do drugiego. Ja nie widzę związku między nową turbosprężarką i koniecznością obniżania mocy z tego powodu.

Wytłumacz proszę co ma jedno do drugiego. Ja nie widzę związku między nową turbosprężarką i koniecznością obniżania mocy z tego powodu.
Nie wiem co ma jedno do drugie i wcale nie muszę wiedzieć bo gdybym wiedział to sam bym stroił, chipował etc. Tak to musi być na razie i tyle w temacie. Wystroił to tak, ktoś kto się na tym zna i widocznie uznał, ze tak będzie rozsądnie a nie jest to koniec modyfikacja ale jakiś tam etap związany z jakimiś tam okolicznościami.

Sam jestem ciekaw dlaczego Cinek tak zadecydował,może się wypowie,chętnie sie czegoś więcej dowiemy.

Sothis,turbo nówka ,czy regenerowane ? Jesli nówka,to ile ciebie to wyniosło ?

Turbo prawie nówka, regeneracji w ogóle nie brałem pod uwagę. Nówka w ASO 9800. Lepiej tego nie liczyć bo głowa może rozboleć :)

Turbo prawie nówka, regeneracji w ogóle nie brałem pod uwagę. Nówka w ASO 9800. Lepiej tego nie liczyć bo głowa może rozboleć

Rozumiem ciebie,na necie jest sporo sprężarek w dobrym stanie,z racji ogromnej ilosci silników 2,0 cdti,także droga mogła być tylko jedna.

Mi się udało rzut beretem ode mnie znaleźć kompletna jednostkę 2,0 JTDm z przebiegiem podobno 18kkm. Także była okazja zbadać ją organoleptycznie na miejscu. Zobaczymy jak się będzie sprawować- czas pokaże na ile był to dobry strzał albo mina.

Są identyczne.Jedynie moze być inny sterownik edc 16 lub edc 17 ( 17 programuje sie niestety tylko poprzez fizyczne otwieranie sterownika),ale te wystepowały i w bravo i w 159.

Nie sądzę by giulietta JTD wazyła poniżej 1400kg,ale nawet z tą waga ,po sofcie,jest naprawdę czym jechać.Juz 220konna insygnia cłakiem fajnie się zbiera,a to przecież przeszło 1700kg.Moment swoje robi.

Słupki może i są identyczne, osprzęt już nie. Pomijając fakt edc17 (w fiacie tylko w modelu freamont) i edc16 w julce/bravo/159 są ostatnie wypusty 159/bravo z edc16 które też po kablu nie idą. Różnią się układy wtryskowe itd.

Słupki może i są identyczne, osprzęt już nie. Pomijając fakt edc17 (w fiacie tylko w modelu freamont) i edc16 w julce/bravo/159 są ostatnie wypusty 159/bravo z edc16 które też po kablu nie idą. Różnią się układy wtryskowe itd.

Mechanicznie 2,0 MJTD i CDTi są takie same z tego co wiem.Sprzegła,turbo itp są takie same,róznica w układzie wtryskowym,CDTi jest mniej wydajne ,przynajmniej jak rozmawiałem z Rogalem i widziałem jak się softują te jednostki.Jesli sie myle,popraw mnie.

Sam jestem ciekaw dlaczego Cinek tak zadecydował,może się wypowie,chętnie sie czegoś więcej dowiemy.

Sothis,turbo nówka ,czy regenerowane ? Jesli nówka,to ile ciebie to wyniosło ?

Turbo prawdopodobnie z auta powypadkowego, muszlę kompresora trzeba było przekładać ze starej turbiny niemniej bez żadnych luzów i co ważne żadnych śladów po muchach w kasku :)
Dlaczego słabszy program na chwilę obecną? Decyzja była składową kilku faktów:
- wymiana turbiny (jak pisałem prawdopodobnie z powypadkowego auta)
- problemy związane głownie z "fachowością" poprzedniego tunera (sposób usunięcia DPFu, działanie lambdy, termopary itd)
- wycieki oleju
- przebieg auta

Po zimie jak auto będzie na kolejnym przeglądzie i potwierdzimy stan elementów doładowania etc auto będzie wystrojone na wyższym doładowaniu.
Pozdro

- - - Updated - - -

Mechanicznie 2,0 MJTD i CDTi są takie same z tego co wiem.Sprzegła,turbo itp są takie same,róznica w układzie wtryskowym,CDTi jest mniej wydajne ,przynajmniej jak rozmawiałem z Rogalem i widziałem jak się softują te jednostki.Jesli sie myle,popraw mnie.

Ogólnie mówiąc tak słupki są takie same. Układ wtryskowy wydajniejszy jest w mjtd porównując cdti. Nie zapominaj że cdti jest na edc17 więc występują różnice związane z innym systemem sterującym.

Ostatnia edycja:
A jaki jest przebieg (jeśli można) ? Zaintrygował mnie fakt, że jednym z powodów był ów przebieg

Też mnie to ciekawi.Wspomniane przeze mnie insygnie (dokładnie 5) mają nakulane 120-170tys z czego przynajmneij z 50tys po programie i z tego co wiem nic się z nimi nie dzieje,a juz napewno z turbem.Oczywiśćie,kwestia uświadomienia kierowcy,ale te insygnie naprawde nie mają lekko ( auta przedstawicieli handlowych).

Może fatycznie jakiś brud zaszkodził turbinie,a może poprzedni właściciel nie za bardzo wiedział jak się obchodzić z autem turbodoładownym.

A jaki jest przebieg (jeśli można) ? Zaintrygował mnie fakt, że jednym z powodów był ów przebieg :)

Pozdrawiam

Auto ma blisko 200kkm. W znaczeniu przebieg - nie będziemy w tym aucie walczyć o każdego km - rozsądnym przyrostem po wiosennym przeglądzie będzie ok 210ps

- - - Updated - - -

Też mnie to ciekawi.Wspomniane przeze mnie insygnie (dokładnie 5) mają nakulane 120-170tys z czego przynajmneij z 50tys po programie i z tego co wiem nic się z nimi nie dzieje,a juz napewno z turbem.Oczywiśćie,kwestia uświadomienia kierowcy,ale te insygnie naprawde nie mają lekko ( auta przedstawicieli handlowych).

Może fatycznie jakiś brud zaszkodził turbinie,a może poprzedni właściciel nie za bardzo wiedział jak się obchodzić z autem turbodoładownym.

W tej 9tce uszkodzony był dolot przed turbiną (między przepływomierzem a turbosprężarką tam gdzie do rury dolotowej wchodzi odma) co spowodowało uszkodzenie turbiny. W żadnym wypadku nie była to wina materiału/zużycia eksploatacyjnego - ewidentnie na rurze widać było ślady klejenia co jednoznacznie świadczy o mechanicznym uszkodzeniu rury przez jakiegoś mechanika. Kto, gdzie i kiedy to zrobił nie ma znaczenia, niedopuszczalnym zaś jest klejenie tej rury w której jest duże podciśnienie tym bardziej przy koszcie nowej rzędu 200pln. Jak już pisałem na wiosnę zestroimy to przy odpowiednim doładowaniu i wynik będzie :)

Pozdrawiam

Cinek,

Szybkie pytanie do eksperta: Jestem posiadaczem 2.0 JTDm, przebieg to 130k (pewnie do chipa będzie 140-150k), zakładając, że jednostka jest zdrowa (takie sprawia wrażenie, była sprawdzana przed zakupem w ASO i powiedziano, że autko jest w stanie idealnym), jakie są rozsądne widełki mocy i momentu ?

Chodzi mi tutaj niekoniecznie o najwyższe wartości, ale o optymalne wyważenie osiągów, tak aby samochód służył jeszcze po sofcie bezproblemowo.

Pozdrawiam

Cinek,

Szybkie pytanie do eksperta: Jestem posiadaczem 2.0 JTDm, przebieg to 130k (pewnie do chipa będzie 140-150k), zakładając, że jednostka jest zdrowa (takie sprawia wrażenie, była sprawdzana przed zakupem w ASO i powiedziano, że autko jest w stanie idealnym), jakie są rozsądne widełki mocy i momentu ?

Chodzi mi tutaj niekoniecznie o najwyższe wartości, ale o optymalne wyważenie osiągów, tak aby samochód służył jeszcze po sofcie bezproblemowo.

Pozdrawiam

Zdroworozsądkowo w aucie z DPFem 200-210ps i 420-430nm wszystko zależy od parametrów dynamicznych podczas zabawy.

Zdroworozsądkowo w aucie z DPFem 200-210ps i 420-430nm wszystko zależy od parametrów dynamicznych podczas zabawy.

Cinek, a jakie maksy robiles na tym motorze? Btw, jak sie z Toba najlepiej zlapac? PW czy tyrkac przez namiary na stronce? Pozdry!

Postanowiłem zainwestować kilka złociszy na "delikatną" modyfikację mojej Belli. Auto kupiłem niedawno w Krakowie ( podziękowania dla Tomka i Michała za wyszukanie w Germanii ładnego egzemplarza ).
Prosto z Krakowa pojechałem do Cinsoft'u. Przed modyfikacją 170KM i 360Nm, a po "strojeniu" wyszło niecałe 200KM i 431 Nm :). Samochód jeździ rewelacyjnie, moment obrotowy do codziennej, dynamicznej jazdy wystarczający. Jestem bardzo zadowolony. Wielkie dzięki dla Marcina ! ;)

Wszystko pięknie... A może ktoś by opowiedział o wrażeniach po przebiegu 100-150 tkm z podwyższoną mocą?
Nic się nie dzieje? Wszystko jest pięknie?
Poprzednią Alfę - 156 SW po lifcie miałem dłubniętą zaraz po zakupie. Sprzedawałem z przebiegiem około 130 tkm. I powiem Wam, że nigdy więcej.
Zresztą. Po co więcej mocy?
Fabryczne 150 KM i tak nieźle daje radę.
No ale co kto lubi:cool:
Ciekawe kto pierwszy mnie op...oli:rolleyes:

Amortyzatory
Powrót