Demon w dieslu - 156 2.4Mjet 175

Plan na 300 już jest :) Tylko tak sobie pomyślałem że można by zmienić :)

- - - Updated - - -

ło kurczę nieźle. Możesz zdradzić ile w przybliżeniu taka impreza kosztuje? xD Wiem, że nie bierz się za tuning jak nie masz za co xD

Z tego co pamiętam w sam silnik poszło 6-7k, łącznie ze strojeniem.

Nie wiem czy ktoś to już sprawdzał, ale na tył po lekkich modyfikacjach siada stabilizator od 159.

Po co skoro na zamowienie można zrobić stablizator w naprawdę niedużych pieniądzach.

Na przykład po to że stabilizator od 159 na allegro można wyrwać za 60-80 zł, dla porównania od GTA 300 zł, dorobienie na zamówienie 300-400, a przerobienie sprowadza się do zmiany rozstawu mocować i zdystansowania. co zajmuje 20 min.

Na przykład po to że stabilizator od 159 na allegro można wyrwać za 60-80 zł, dla porównania od GTA 300 zł, dorobienie na zamówienie 300-400, a przerobienie sprowadza się do zmiany rozstawu mocować i zdystansowania. co zajmuje 20 min.

Tylni stabilizator na zamówienie to z tego co pamiętam 150zł i masz bez żadnej rzeźby taką grubość jak potrzeba.

Jest jedno ale. Skad wiesz jak taki stab bedzie sie zachowywal? Chodzi mi o material. Nie mowie, ze custom to zly pomysl, ale duzo w nim przypadku: dajesz do dorobienia, np (nie wiem ile tam w FWD Alfach, dziwie sie, ze w ogole jest tylny) 15 mm, zakladasz, jazda, okazuje sie, ze nie jest dobrze, dajesz drugi do zrobienia, etc. Moze wyjsc X razy 150 zł.

Poza tym wypadaloby to zgrac z PU, sprezynami, amorami i... robi sie drogo :)

Uwazam, ze nalezy zostawic te niecale 300 PS i zabrac sie za zawias (i hample), ktore poprawia ulomnosci FWD. Wtedy bedzie na prawde szybko (nie tylko na prostej).

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że koleś, który zajmuje się takimi rzeczami, wie co robi. Oczywiście można trafić na patałacha, ale po to ktoś wymyślił internet, żeby znaleźć specjalistę :)

Wydaje mi się, że koleś, który zajmuje się takimi rzeczami, wie co robi. Oczywiście można trafić na patałacha, ale po to ktoś wymyślił internet, żeby znaleźć specjalistę :)

Ot dokładnie. Oddajesz swoje na wzór, i podajesz grubość. Żadnej filozofii, a prowadzenie się znacznie poprawia.
Sprawdzone, przetestowane.

ale grubość to nie wszystko. Tu bardziej się liczy jego twardość i sztywność. Co z tego, że jest gruby jak może być miękki i będzie gorzej jak na serii.
dla mnie stab z 159 to rzeźba bezsensowna a tylko kilka złotych w kieszeni.

Dokladnie o tym pisalem. Zamiast ruszac staba i kastrowac niezaleznosc zawieszenia, dalbym inne sprezyny i amortyzatory.

nie no porządnych stab jest ważny szczególnie w FWD gdzie dupa jest lekka ale tak jak piszesz wszystko musi być cacy a nie tylko staby a hamulce i reszta nie ruszona.

Wszystko było by cacy, ale przy założeniu że miałby wlecieć do niej "gwint" i gleba, to można wykluczyć Q4 :) Chyba że będzie obudowany mega mocną osłoną :D

No nie przesadzaj ja testowo na sportowym amorku i sprężynie -30mm w Q4 nie potrzebuję odpukać mocnej osłony , a wysokość z przodu w najniższym punkcie jest podobna jak w 159 na seryjnym zawiasie... Z tyłu też nie ma tragedii, ale za to jakie prowadzenie :)

ale grubość to nie wszystko. Tu bardziej się liczy jego twardość i sztywność. Co z tego, że jest gruby jak może być miękki i będzie gorzej jak na serii.
dla mnie stab z 159 to rzeźba bezsensowna a tylko kilka złotych w kieszeni.

Sprawdzałem przed założeniem jaka jest różnica w sztywności, poza tym nie ma tu żadnej rzeźby, albo przekłada się mocowania z 156 albo trzeba zrobić dystanse po 15mm i sprawa załatwiona jak dla kogoś to jest rzeźba to nie rozumiem jak by taka osoba miała zmienić gumy w seryjnym stabilizatorze bo do tego samego się sprowadza.

Stabilizator to najsensowniejsza inwestycja w zawieszenie, jak ktoś nie zmieniał to nie wie o co chodzi. Na stabilizatorze ze 159 nie wypada tył na ciasnym szybki zakręcie jak to było na seryjnym, który w rękach się wyginał.

- - - Updated - - -

Uwazam, ze nalezy zostawic te niecale 300 PS i zabrac sie za zawias (i hample), ktore poprawia ulomnosci FWD. Wtedy bedzie na prawde szybko (nie tylko na prostej).

Tylko jak masz już zawieszenie zrobione, hamulce też, w tedy szuka się innych rozwiązań, typu magiel z GTA oraz stabilizatory.

Amortyzatory
Powrót