Wycieraczki Alfa 146

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emenems

Guest
Nie wiem jak to jest, ale w różnych Alfach 146 widziałem różnego rodzaju wycieraczki. W większości przypadku są to standardowe wycieraczki (dwuelementowe). Jednak u mnie są całkiem inne (identyczne miałem we Fiacie Tempra). Ramie wycieraczki stanowi jedną całość, niedemontowalną i niewymienialną. Jak chce wymienić to musze przekładać same gumki.
Jak to jest w waszych Alfach i czy można całkowicie zdemontować te wycieraczki i założyć normalne.

ja mam takie same wycieraczki jak ty mówisz, czyli jednolite i tylko pióra w nich wymieniam... chociaż po ostatniej wymianie coś się schrzaniło i w srodkowwej części ycieraczkie tej od strony pasażera nie dociska za dobrze... cholera wie co jej dolega.
ale hyba powinno się wymieniac same te gumki...
a u Tutiego widziałem ze ona też ma inne :roll:
może i on sie wypowie :wink:

pozdrawiam

u mnie tez były takie jak u Was (jeden element), wymieniałem same gumki. Niestety wycieraczki rysowały mi szybę. Kupiłem na allegro wycieraczki Valeo i nie ma problemów. Są takie jak w innych autach,można wymieniać tylko pióra.

Załączniki

• DSC_0527.jpg
    DSC_0527.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC_0528.jpg
    DSC_0528.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC_0530.jpg
    DSC_0530.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0531.jpg
    DSC_0531.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC_0532.jpg
    DSC_0532.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC_0533.jpg
    DSC_0533.jpg
    102.3 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC_0534.jpg
    DSC_0534.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC_0536.jpg
    DSC_0536.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC_0542.jpg
    DSC_0542.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 4
Czy ktos z Was ma wycieraczki jednoelementowe Valeo (te nowe, co sa oparte na sprezystym precie) jakos poczciwie to dzial czy lipa?
Chce kupic do swojej Alfki i nie wiem czy kupowac te czy w standardowe sie ladowac nadal?

Ja jezdze na Championach i wszystko jest git.

bassman napisał:
Czy ktos z Was ma wycieraczki jednoelementowe Valeo (te nowe, co sa oparte na sprezystym precie) jakos poczciwie to dzial czy lipa?
Chce kupic do swojej Alfki i nie wiem czy kupowac te czy w standardowe sie ladowac nadal?

Podłączam sie do zapytania - rowniez zastanawiam sie nad wycieraczkami typu Valeo Silencio na sprezystym precie. Czy ktos moze sie podzielic wrazeniami?

JA mam takie z metalowa ramką ale nie wiem jakiej firmy. W każdym razie muszę zmienić z tyłu.

I tu tez mam pytanie o spryskiwacze. Przed myciem w sobotę przednie działały super a tylni lekko niedomagał. teraz tylni leje na przdnią szybę a lewy z przodu niedomaga ;|/... Any idea?

Shyrl1 napisał:
JA mam takie z metalowa ramką ale nie wiem jakiej firmy. W każdym razie muszę zmienić z tyłu.

I tu tez mam pytanie o spryskiwacze. Przed myciem w sobotę przednie działały super a tylni lekko niedomagał. teraz tylni leje na przdnią szybę a lewy z przodu niedomaga ;|/... Any idea?
Może jest zatkany :?: Weź igłę i spróbuj przetkać.

p.maiki napisał:
Shyrl1 napisał:

Może jest zatkany :?: Weź igłę i spróbuj przetkać.

To było pierwsze co zrobiłem... nie pomogło ;// boje się że może to coś z przewodami podającymi płyn... albo z papkami :|

Odkręć podszybie i zobacz czy rurka gdzieś nie spadła i sprawdź odrazu czy są drożne.
Jeżeli to będzie wporzadku to sprawdź pompke przty zbiorniczku.

Sprawdz trojnik po prawej stronie. Jest pod taka gabka, jezli tam bedzie mokro to go wymine na nowy (poprostu gumka w srodku sparciala)

Jest mokro ale sytuacja wróciła do normy... Ten samochód coraz bardziej mnie zaskakuje :shock: EOT

ja mam 145 i złamała mi sie własnie prawa wycieraczka
faktycznie to jakis alfa-patent
jak mozna zmienic to ramie na normalne - moze ktos ma jakis model???
albo czy ma ktos dostep do oryginalnych tylko w normalnej cenie
bo te na allegro sa po 80zł :shock:

Z Daevoo pasuja od Poldka, Lancii Themy(takie mam u siebie). No chyba, że chcesz dalej mieć oryginalne ramiona to w Fiatach Tipo też je znajdziesz ;)

Majkel napisał:
Z Daevoo pasuja od Poldka, Lancii Themy(takie mam u siebie). No chyba, że chcesz dalej mieć oryginalne ramiona to w Fiatach Tipo też je znajdziesz ;)

od poldka ??
ale samo mocowanie tzn ten trzpień z nacieciami
jego srednica jet taka jak ta w wycieraczce od poldka??

Dokładnie tak. Wcześniej miałem z jakiegoś Daevoo wsadzone, a teraz mam z Themy. Ale to wszytsko to samo.

Majkel napisał:
Dokładnie tak. Wcześniej miałem z jakiegoś Daevoo wsadzone, a teraz mam z Themy. Ale to wszytsko to samo.

to jakie wycieraczki moge wsadzic do 155 V6?
za 12 zł sa jakies , powiedzcie od czego

Przeca napisałem pare postów wyżej.

Dobra nic nie kojarze z tego posta na allegro znalazlem wycieraczki valeo ale same piora a co z ramieniem ? Czy pasuja jeszcze jakies z innego samochodu oprocz poloneza ?? chodzi oczwiscie o ramiona wycieraczek bo jak uslyszalem ceny w ASO wycieraczek to za wszystkie wycieraczki bym musial zaplacic prawie 600 zl a to juz lekka przesada ;//

Amortyzatory
Powrót