• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] przewód od chłodnicy

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Pozdrawiam
Idacy obok puszki filtra powietrza gumowy przewód burzy moją wizje mojego dolotu. Czy można go po prostu czyms obłożyć żeby nie generował tyle ciepła na zewnątrz??
Czy moze sie uszkodzić wtedy albo co gorsza bedzie mi sie przgrzewał silnik??Mam na mysli 1.8 ts

Myślę, że spokojnie można odizolować, ale wątpię czy to coś da. Pamiętaj, że w komorze silnika i tak panuje dość wysoka temperatura.

hmm ja po porstu miałem obawy co do tego ze mi skoczy temperatura. Kolektor i tak bedzie owiniety
wiec tez bedzie mniej wydalał ciepła

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem, o jakim kolektorze myślisz. Natomiast co do węża, to jego izolowanie nie będzie miało praktycznie żadnego znaczenia, bo za chłodzenie odpowiada chłodnica,a nie węże - tym bardzie, że dolny wąż, jeśli się nie mylę, doprowadza ochłodzony wcześniej w chłodnicy płyn do silnika.

b.pawelek napisał:
hmm ja po porstu miałem obawy co do tego ze mi skoczy temperatura. Kolektor i tak bedzie owiniety
Nie zapomnij ze kolektor wydechowy też wymaga chłodzenia w przeciwnym razie popęka.

No tak, jeżeli myślisz o izolowaniu kolektora wydechowego, to tego w żadnym wypadku nie wolno robić.

Bedboys napisał:
b.pawelek napisał:
Nie zapomnij ze kolektor wydechowy też wymaga chłodzenia w przeciwnym razie popęka.

SG0240 napisał:
No tak, jeżeli myślisz o izolowaniu kolektora wydechowego, to tego w żadnym wypadku nie wolno robić.

czekajcie bo cos ktos zamieszał :|?: i można to zle zinterpretować

koledze b.pawelek, napewno chodziło o takie odizolowanie ,spokojnie nic nie peknie

:arrow:

co prawda to odizoluje w jakims stopniu temp ktora wydziela sam kolektor ,natomiast chcac schłodzik kolektor mozna zastosowac Power Gasket kiedys ktos sprawdzał cene na stronie ECStuning.com i wynosi 55$ + koszta przesylki "Made from a high performance polymer Power Gasket™ conducts on average less than 1/500th of the heat of the steel gasket that it replaces. Your intake manifold will stay 30-50° F cooler and your incoming air will stay 20-30° F cooler.Power Gasket™ has been designed for affordability easy installation and no disruption to your manifold attachment and engine accessories. This means that you can simply swap your old intake manifold gasket for a Power Gasket. No buying longer bolts or installing multiple gaskets. In less than 2 hours you will be enjoying a more powerful better performing ride. "

wykres pokazuje niby rewelacyjne wyniki przyrostu mocy i momentu no ale...czy to faktycznie działa w takim stopniu :?: :!: i czy wogole do alfy jest dostepne czy tylko do niemcow nie wiem...

pozdro :!:

Amortyzatory
Powrót