Witam Was
Lubię podróżować moją Bellą ale nie zawsze mam pomysł gdzie mogę zabrać swoją drugą połówkę. Są jakieś fajne miejsca (parki, lasy, jeziora, muzea itp. atrakcje) w Waszych okolicach ?
Witam Was
Lubię podróżować moją Bellą ale nie zawsze mam pomysł gdzie mogę zabrać swoją drugą połówkę. Są jakieś fajne miejsca (parki, lasy, jeziora, muzea itp. atrakcje) w Waszych okolicach ?
Nie wiem czy byłeś ale jest tam super:
Witamy na Góreczniku
Pozdrawiam
Ale o jakie okolice pytasz? Wszystkie w Wlkp? Wielkopolska to razem z Dolnym Śląskiem dwa województwa, gdzie jest ok. 25% wszystkich zachowanych zabytków nieruchomych w Polsce. Do tego pojezierza w Wlkp są cztery, duże pojezierza, dużych kompleksów leśnych mnóstwo, najwięcej zachowanych dworów i pałaców (20-25% wszystkich istniejących w Polsce), najwięcej drewnianych kościołów w Europie, prastare miejsca początków państwowości polskiej jak Giecz, Gniezno, Lednica, Poznań, a prócz pradoliny Warty krajobraz jest mocno urozmaicony (nawet okolice Poznania, gdzie najniższy punkt w miescie nad Wartą leży na wysokości 50 m npm, a najwyższa Góra Moraska to już 15 2m npm), szczególnie na Pojezierzu Międzychodzko-Sierakowskim. Dlatego doprecyzuj, każdego ciągnie zawsze nieco co innego![]()
Włodek - chodzi głównie o takie ciekawe miejsca gdzie może Wy już byliście i są godne polecenia. Chodzi również w dużej mierze o Wielkopolskę, tak żeby można było sobie spokojnie w jeden dzień pojechać, zobaczyć bez pośpiechu ale poza Wielkopolską również mogą być jeśli zna ktoś. Nawet mogą być to miejsca na weekendowy wypad![]()
A ja Tobie moge polecić Leśną i jej okolice, jest piękne "gorskie" jezioro, 2 tamy i o ile dobrze pamietam 4 zamki do zwiedzania (3 ruiny tj Rajsko, Gryf, Świecie i 1 odrestaurowany Czocha gdzie jest hotel) dodatkowa atrakcja jest o ile ktoś lubi sztolnie i rezerwat nietoperzyto wszystko mozna zobaczyc w ciagu jednego dnia bo kazde z wyzej wymienionych miejsc jest od siebie bardzo blisko
Jesli chodzi o jakis dluzszy pobyt to gorąco polecam Kudowe Zdrój
Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 24-05-2009 o 22:25
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
W okolicach Ostrowa Wlkp.:
lotnisko w Michałkowie - w weekend dużo się dzieje (spadochrony, szybowce, ultralighty itd) AEROKLUB OSTROWSKI - zapraszamy !
elektrownia wiatrowa w Wysocku k. Ostrowa - nie można zwiedzać, ale można podjechać pod same wiatraki - duże są
Odolanów obserwatorium astronomiczne - nie byłem ale się wybieram Odolanów On-Line - Godziny otwarcia obserwatorium
Górecznik - Greciu podał linka
A dla prawdziwego Alfisti przejazd drogą Janków Przygodzki - Nadstawki - Huta - Odolanów czyli równo (oprócz kilku mostków) dużo zakrętasów i droga prowadzi pomiędzy stawami hodowlanymi gdzie można zobaczyć czaple, bociany, kaczki itp. Do tego mało wiosek, ruch niewielki i możliwość ścinania zakrętów jak na torze wyścigowym (widać czy jedzie coś z przeciwka).
Pałacyk i park w Antoninie (są organizowane różne koncerty a na codzień w pałacyku znajduje się restauracja)
I cały dzień lub weekend masz z głowy