Zachodniopomorskie WARSZTATY

Tak, opisałem to w innym temacie:
"komunikat pojawił się nagle bez wyraźnej przyczyny. Potem się znikł (czujniki działały) i dziś po całodniowym staniu na parkingu czujniki znów nie działały. Mrozów nie ma, auto czyste i wywoskowane. Samochód pół roku po gwarancji więc naprawa gwarancyjna odpada, odruchowo odłączyłem aku, sprawdziłem z zewnątrz czujniki ale wszystko wygląda ok."

Franek rozumiem, że masz możliwość podłączenia pod kompa i się na tym znasz?:)

ktos w szczecinskich / polickich warsztatach przerabial temat alternatora? ;]
musze wymienic pewnei sprzeglo alternatora bo mi popiskuje i zastanawiam sie gdzie :)

Większość warsztatów pewnie alternator zawiezie do "bendiksa" żeby wymienili te sprzęgło. Kwestia demontażu i montażu alternatora. Zadzwoń do elektrobendiksa na emili plater lub tamie pomorzańskiej, żeby się dowiedzieć co za ile chyba, że znasz innych regeneratorów.

sam alternator wlasnie jest ok, kwestia wyjecia alternatora i wykrecenia sprzegla (do czego jest tam potrzebny jakis specjalny klucz), ktore kupie.

strasznie mnie irytuje to piszczenie, ktore zreszta slyszales :D

Wpadnij w piatek wieczorem pomyslimy co z tym zrobic ale z tego co sie orientuje to dostep do alternatora to porazka :P.

Zna ktoś warsztat w Szczecinie, który będzie potrafił zdiagnozować hałas pochodzący z okolic piasty/półosi?

Witam...potrzebuje adres warsztatu lub mechanika w Kołobrzegu lub okolicy-wymiana rozrządu ,filtry,płyny itp...

166 2,4 JTD 20 V ,2005, auomat Aissin 55-50, ZAPALIŁ SIE STEROWNIK{jak kto woli "komputer" skrzyni}. Mam inny, ale nie zgadzaja sie symbole.Kto w Szczecinie robi sterowniki,. kto moze sprawdzic nowy sterownik. Zakładam ze moze byc : 1/ rowniz uszodzony ,bo z drugiej reki, 2/ moze byc od Lancii{ a tam jest chociaz ten sam silnik i skrzynia- to ma dodatkowo elektrycznie blokowany hamulec reczny tylnych kol} 3/. moze byc sterownik z jakąs zmiana w stosunku do mojego modelu 2005 ,choc to watpliwe- nic nie grzebali chyba w elektronice. Zalezy mi na kontakcie z realnym czlowiekiem z wiedza, nie wujkow podpinajacych sie pod złaczke i drukujacych mi bzdety o błedach w skrzyni. Moj mail : robertlula77@gmail.com tel 518107081.

Słyszałem kiedyś że w Policach (lub okolicach) działa jakiś dobry magik od klimatyzacji. Chce w końcu uruchomić klimę w Alfiźnie i mam już dość gości którzy kasują mnie za naprawę kolejnych elementów a z tajemniczych przyczyn klima nie działa nadal...
Jeśli znacie dobrego fachowca (fajnie jeśli nie zamorduje mnie ceną) w Sz-nie lub okolicach to czekam na namiary.

Witam serdecznie!
W związku z tym że stałem się nowym właścicielem Alfy 156 2.5 V6 2000r mam oczywiste pytanko dot. wymiany rozrządu ,gdzie w Szczecinie można wymienić to ustrojstwo :) Czy orientujecie się jakie ceny za robociznę? Rozglądałem się za mechanizmem i pompą i przyznam że nie ma dużego wyboru.Muszę również wymienić pordzewiałe progi,czy możecie polecić dobrego blacharza .Z góry dziękuję za odpowiedz.

Gdzie zrobić chip tuning w Szczecine

Witam
jestem nowy na forum i nie mam jeszcze swojej Alfuni ale jedzie już do mnie z Włoch
będzie to AR 159 SW 1,9 JTDM 120 KM

czytając to forum zmieniłem zdanie na temat samochodu, a raczej wersji jaką powinienem zakupić.
Na początku w planach miałem tą samą wersję silnikową lecz 16 zaworową 150 KM ale ze względu na problemy z klapami wirowymi ( nie mam pojęcia co to oznacza - ale ze się psuja) zdecydowałem się na wersję 120KM plus chip tuning

i teraz moje pytanie :
gdzie w Szczecinie i okolicach można zrobić chiptuning w Alfach i jakie miejsce byście polecali - bo nie chce się naciąć na warsztat który się będzie uczył czy eksperymentował na moim samochodzie
dodatkowo polecacie zmianę oprogramowania czy box ?
wolę wydać raz pieniądze i być zadowolony, niż kombinować po trzy razy żeby zaoszczędzić 15PLN
pozdrawiam
Rafal

Odpuść sobie chip tunning w tym egzemplarzu. No chyba że chcesz sprzedać po 20tyś km lub roku czasu.

Odpuść sobie chip tunning w tym egzemplarzu. No chyba że chcesz sprzedać po 20tyś km lub roku czasu.

nie rozumiem dlaczego mam sobie odpuścić chiptuning ??
wybrałem ta wersje czytając to forum i opinie w nim zawarte
początkowo chciałem V16 ale wypowiedzi na forum utwierdziły mnie ze korzystniejsze jest V8 plus chip
z jakimi problemami mogę się spotkać po zwiększeniu mocy na 150KM i 330Nm ?
podobno silnik znosi takie zmiany bez większego problemu ??

z jakimi problemami mogę się spotkać po zwiększeniu mocy na 150KM i 330Nm ?
podobno silnik znosi takie zmiany bez większego problemu ??

Przez jakieś 20 tyś km zniesie bez problemu.

Turbo w 8v dmucha fabrycznie 1,2 bar a w 16v 1,45 bar - zwiększenie ciśnienia do 1,7 bar 16v jakoś zniesie, 8v wykończy.
8v nie ma chłodnicy oleju tak jak 16v, no i też inne ciśnienie paliwa w listwie CR (na korzyść 16v)
No i jeszcze jedno. 159 waży ok 1700kg. Trzeba było od razu kupić 16v

Amortyzatory
Powrót