• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Gulietta] LPG - Podniesienie bagażnika

• Autor wątku Autor wątku fala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fala

Nowy
Auto
Gulietta 1,4 tb
Zamontowano mi instalację gazową ze zbiornikiem we wnęce koła zapasowego. Wnęka jest dość płytka, butla niestety wystaje około 5cm ponad dno bagażnika.
BUTLA_1[1].jpg
Postanowiłem jakoś to wyrównać czymś co nazywa się - polistyren xps. Najpierw trzeba zniwelować zagłębienie przy oparciach foteli, tu brakuje ok. 3cm - wpasowałem tam trójkąt i kawałek 3cm twardego styropianu
TRÓJKĄT_2[1].jpg

Potem większy kawałek o grub. 5cm
PIANKA_3[1].jpg

Teraz apteczka i ucho do holowania
APTECZKA_4[1].jpg

Ucho odgrzałem opalarką, gorące położyłem na polistyrenie, a ono ładnie powoli się w niego wtopiło.

LEPSZE_5[1].jpg

Podobnie chcę wtopić klucz do kół, ale go jeszcze nie mam :D.

Bagażnik niestety podniósł się o te 5cm :sad:
BAGAŻNIK_6[1].jpg

Konstruktywna krytyka mile widziana. Materiał jest niedrogi i jak ktoś ma lepszy patent na wyrównanie podłogi to mogę go usunąć (polistyren) w każdej chwili. Niech tylko nie krytykuje tego pomysłu ktoś, kto użytego przezemnie materiału nie trzymał w rękach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Demontaż butli,młotek gumowy do akcji.Sklepać wnękę z tych przetłoczeń .Da to akurat tyle aby butla się zrównała z podłogą.
Blachę zabezpiczyć farbą a od dołu uzupełnić powłokę antykorozyjną.

I masz jak było.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cześć , robiłem podobnie. U mnie wyszło tak :

20190607_180333_HDR.jpg

:cool:

Cześć waryat mógłbyś podpowiedzieć jak uzyskać taki fajny efekt? Jaki to materiał? Ile ta butla ma l? O jaką wysokość został podniesiony bagażnik?

No to po kolei. Mam butlę 50 Litrów (650mmx200mm).
Materiał to Styrodur.
U mnie ta konstrukcja ma dokładnie 60mm wysokości. Użyłem 3 płatów po 20mm. Wydaje mi się, że 50mm byłoby OK, ale apteczka by mi się nie zmieściła ;)

Kształty były wycinane w firmie która zajmuje się wycinaniem liter do reklam elewacyjnych
Konkretnie w styrodur-krakow.pl
Takich firm jest mnóstwo- robiłem u nich bo miałem blisko.

Generalnie cała praca sprowadzała się do pomierzenia i przygotowania pliku do wycięcia.
Gdyby ktoś chciał skorzystać to chętnie prześlę plik (na razie nie mogę bo nie mam 10 postów na forum :P ).
Ja sobie to zmierzyłem tak żeby było odrobinę luzu z każdej strony.

Całość kleiłem jakimś najzwyklejszym klejem do styropianiu.

Żeby całość była stabilna (głównie przez te luzy i fakt , ze punkty podparcia nie są pod całością) od dołu podkleiłem rzepą samoprzylepną.

Załączniki

Cześć,

Pochwalę się swoją rzeźbą powstałą w celu podniesienia bagażnika do butli lpg.
Jak wiadomo, wnęka na koło zapasowe jest bardzo płytka. Butla (56l) wystawała o ok 9 cm.

IMG_20200314_104957.jpg

Użyte materiały:
- mata wygłuszająca (pianka) kauczukowa z klejem 9 mm i 13 mm
- pianka PE o grubości 7 cm
- czarny filc z klejem na rolce (kupione 450gr i jeszcze zostało)

Przed wyklejeniem matą wygłuszającą, powierzchnia była odtłuszczona IPA. Obie maty 9 mm i 13 mm były sklejone ze sobą. Wkładki z pianki PE, oklejone czarnym filcem, włożone luzem :)
IMG_20200314_102331.jpg
IMG_20200314_105011.jpg

Materiały zamówione na allegro, docinanie skalpelem i nożykiem do tapet. Chwila pracy i mamy całkiem fajny efekt :)

Amortyzatory
Powrót