• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Program + interfejs 145/146/155

• Autor wątku Autor wątku Farciaż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Farciaż

Guest
Zauważyłem że niema tutaj takiego tematu. Wydaję mi się że należało by taki stworzyć i przykleić. Ja osobiście używam uniscana pod dosem. Ale ciekawy jestem czy ktoś z was robi to pod windowsem i jaki program ?

interfejs euroscan
program uniscan

Ja mam Alfadiag + interfejs USB i na XP śmigał bardzo dobrze ale na Windows 7 nie moge go za bardzo uruchomić :/

Na Viście: VAG KKL USB + Fiatecuscan, do tego przejściówka na 3 pin. Niestety, FES na tym kablu z moim ecu się akurat nie połączy, ale niedługo spróbuję z unidiagiem.

Ostatnia edycja:
Na Viście: VAG KKL USB + Fiatecuscan, do tego przejściówka na 3 pin. Niestety, FES na tym kablu z moim ecu się akurat nie połączy, ale niedługo spróbuję z unidiagiem.

Z przejściówki +12V na stałe na aku zapięte było i do tego odpalone auto?? Inaczej się nie połączysz :D

Z tego co widze to na razie wszyscy, którzy pisali mają dość nowe Alfy 145, a z tego co wiem to mają one złącze diagnostyczne obd2, a kolega w 155 ma jeszcze typowe złącze 3 pinowe fiata. Większość złączy obd2 będzie działać na szeroko dostępnych programach i kablach.
Starsze "Fiaty" ogólnie na nowych testerach diagnostycznych typu kts, czy gutmann często nie są chętne do współpracy.
Ja do swoich aut mam euro-scan + program visa. Działa tylko pod dosem, na 2 porty rs232, a skonfirugowanie komputera nie jest za fajne i trwa dość długo później praca prosta i przyjemna.

Zauważyłem że niema tutaj takiego tematu.

To chyba kolega kiepsko szukał - jeden z forumowiczów o nicku balc3r już dawno takowy rozpoczął i zanotował kilka sukcesów. Z tego co przeczytałem w tym wątku widzę, że jedynie powielacie wiedzę już dawno podaną na tacy. Proponuję nie rozmywać tematu i kolejne części epopei dopisywać do istniejącego już wątku Interfejs Diagnostyczny. Polecam również wątek u sąsiadów Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag stworzony przez forumowicza bubu321, który wbrew pozorom dotyczy nas tak samo jak AR 156.

Nie odbierzcie tego jako złośliwości, ale zakładanie kolejnych, nic nie wnoszących wątków, znacznie utrudni dotarcie do tej wiedzy innym zainteresowanym :)

No właśnie przejrzałem te tematy, ale tak naprawde niema nic o euroscanie i innym programie niż visa :(

Użytkownicy alfy 155 dajcie głos !!

Ale z tego co się orientuje, to visa działa tylko, jeżeli masz kabel z podłączeniem do dwóch wyjść szeregowych w kompie. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Można jeszcze zastosować przejściówkę w laptopie na PCMCIA Silcon rs232 (com), lub Agrosy bo na tych tylko działa visa. Inne nie mają sprzętowego wsparcia dla DOSu.
Osobiście testowałem w mojej 145 jtd 99r 3piny:
1 euroscan 2xcom- Visa1.8 (DOS)
2 Vag KKl -Unidiag,Alfadiag, Fiatecuscan (windows)
3 Euroscan 2009-2010 fiatecuscan (windows)
adapter 3piny fiat

Najlepiej pracuje się na fiatecuscan.
Najmniej problemów z instalacją i użytkowaniem jest z Euroscanem 2009

Wszystko się zgadza mam kabel na comy i starego pc z dwoma wyjściami. Ale chciałbym wiedzieć czy VAG KKl będzie działał z alfą 155 16v 1.8 140km. Przymierzam się do kupna i dlatego chciałbym jakieś potwierdzenie użytkowników podobnej alfy no i właśnie vaga.

Fiatecuscan w wersji 2.4 będzie miał wszystkie TSy a nie tylko nowsze (zabraknie chyba tylko 150KM 2.0) - pozostaje czekać na cracka :)

Hej , a orientuje się ktoś gdzie w visie można zaadaptować silnik krokowy ? Lub czy w fiatscanie da się coś takiego zrobić

Cóż mam problem z podłączeniem vag kkldo alfy romeo 155, nie chce mi sie podlaczyc. Czy ma ktos moze vag kkl i alfe 155 ?

A ja mam pytanie ? jaki kabel i program do alfy 145 TD 1.9 1995 r. Moze ktos wkleic linka z allegro ??

Amortyzatory
Powrót