Witam. Mam problem ze znalezieniem rolki napinającej rozrzad do alfy romeo 155 2,5 v6 12v. Po wizycie u mechanika został zaślepiony dolot oleju do rolki gdyż strasznie z niej ciekło. Po jakimś czasie rolka się zatarła i teraz moja alfa stoi gdyż nigdzie nie można dostać tej rolki a tym bardziej całego napinacza jeśli już to trochę kosztuje i jest niedostępny. Morze wie ktoś jak można przerobić cały napinacz, albo gdzie można zdobyć rolkę ?? Prosze o pomoc
Przerobić na mechaniczny.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
Mechanik zaslepil dojcie oleju i zalozyl stary napinacz, ale nie dawał nam gwarancji jak długo ten samochod pojezdzi na tej rolce, bo tylko rolka jest do wymiany gdyz zatarło sie w niej łozysko. A jesli nawet cały napinacz to i tak jest on nie dostepny . dzwoniłam juz do wszystkich mozliwych sklepow i kazdy mowił ze niestety ale nie ma takiego napinacza bo juz go nie produkuja, a gdzies czytałam ze mozna wymienic sama rolke, tzn podmienic z innego auta (tylko nie wiem jakiego)i dopasowac napinacz do tej rolki no i do auta.
Zgodzę się że rolke można podmienić ale reszta napinacza musi być sprawna, jego zasada działania jest taka że ciśnienie oleju z silnika powoduje napinanie z odpowiednia siłą paska rozrządu przez ten napinacz. W tej chwili gdy nie jest on zasilany w żaden sposób olejem to nie spełnia swojej roli, nie zdziw się jak Ci rozrząd przeskoczy!!!
Nadal nie rozumiesz co do Ciebie piszę ;/ Nawet jak założysz nowy hydrauliczny napinacz, to jak masz zaślepiony kanał olejowy w bloku silnika to ON NIE DZIAŁA!!! Bez zasilania olejem pod ciśnieniem napinacz hydrauliczny nie spełnia swojej roli!!!
Tutaj masz przeróbkę na mechaniczny:
[164] mechaniczny napinacz paska rozrządu(cd)
Ja wiem ze nie spełnia takiej samej roli jak przed tem, przerobke ogladałam . Napinacz mozna bez problemu wykonac u tokarza, tylko mi chodzi o rolke jaka mozna w nim zamocowac. Ja jestem tylko kobieta i nie znam sie na mechanice wiec sie nie denerwuj
---------- Post dodany o godzinie 12:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:38 ----------
Dla mnie to bez roznicy czy hydrauliczny czy mechaniczny byle by moje auto ruszyło z miejsca.
Dobrze więc skoro rozumiesz, że nawet po wymianie rolki na nową, nadal napinacz nie działa jak powinien, dlaczego brniesz w tą bezsensowną przeróbkę, nie szkoda Ci pieniędzy na naprawę silnika jak przeskoczy rozrząd?
Co do cieknięcia z napinacza. Lepszym rozwiązaniem była wymiana oringów/uszczelnień w napinaczu i w ten sposób zregenerowanie go, niż zaślepianie kanału olejowego. Potrzebne oringi do tej całej operacji kupisz w każdym sklepie z częściami a nawet wręcz w AGROMie ;]
Pogadaj z Majkelem ma opanowaną sprawę naprawy takiego napinacza.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki